Szoboszlai Dominik és Sallai Roland eltérő helyzetben – vagy mégsem?

Csütörtökön rendezik a nyolcaddöntők visszavágóit az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is. Három magyar futballista is pályára léphet: Szoboszlai Dominik a Liverpool színeiben kiváló helyzetből, 5-1-es előnyből várja a Sparta Praha elleni visszavágót. Nehezebb dolga lesz a Freiburgnak, hogy az El negyeddöntőjébe jusson, bár Sallai Roland csapata is előnyt szerzett (1-0) a West Ham elleni londoni visszavágóra. Bolla Bendegúz az Ekl-negyeddöntőbe jutásért játszhat Csehországban.

2024. 03. 14. 5:52
SALLAI Roland
Freiburg, 2024. március 7. Sallai Roland, az SC Freiburg (b) és Kurt Zouma, a West Ham United játékosa a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntõjének elsõ, SC Freiburg-West Ham United mérkõzésén Freiburgban 2024. március 7-én. MTI/AP/DPA/Harry Langer Fotó: MTI/AP/DPA/Harry Langer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a párhuzamokkal: csütörtökön és is Angliában léphet pályára, s mindketten az Európa-liga negyeddöntőjébe juthatnak csapatukkal. Szoboszlai Dominik góllal, Sallai Roland gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a Liverpool, illetve a Freiburg előnyből várja a visszavágót.

Liverpool FC v Manchester City - Premier League Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik csapata már páholyban érezheti magát az Európa-liga-visszavágó előtt (Fotó: Getty Images/Michael Regan)

– Az első meccs eredményét figyelmen kívül kell hagynunk, az ott látott játékot viszont nem. A Spartának nagy helyzetei voltak ellenünk, míg a góljaink nagy részét egyéni villanásoknak köszönhettük. Ritmusban kell maradnunk. 

Nem szabad a következő, vasárnapi meccsre gondolni, még akkor sem, ha azon a Manchester United lesz az ellenfél

 – mondta Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője.

– Tanulmányoztuk a játékukat, ahogy bizonyára ők is a miénket. Nem akarunk az ellenfél tempójához alkalmazkodni. 

Minden energiánkkal a West Hamre koncentrálunk, a lefújás utáni percig a Leverkusen elleni vasárnapi meccs eszünkbe se jut

 – fogalmazott Christian Streich, a Freiburg szakvezetője.

Szoboszlai Dominik és Sallai Roland az Európa-ligában

A szakemberek szavai alapján azt is gondolhatnánk, hogy nagyon hasonló a Liverpool és a Freiburg helyzete. Streichnak könnyebb elhinni minden szavát: a Freiburg csupán 1-0-ra vezet a tavalyi Európa-konferencialiga-győztes West Ham elleni párharcban, a csoportkörben viszont kétszer is kikapott az angoloktól, Londonban 2-0-ra, ami ezúttal már Sallaiék kiesését jelentené. Végletekig kiélezett visszavágó várható.

Ráadásul a vasárnapi bajnoki a Bundesliga éllovasa, a Leverkusen ellen egyébként sem kecsegtet sok jóval a Freiburg számára.

Eközben a Liverpool a Sparta Praha otthonában aratott 5-1-es győzelemmel minden reális forgatókönyv alapján lezárta a párharc érdemi részét, vasárnap pedig kupameccset játszik az örök rivális Manchester United ellen. Klopp persze a profi futballkommunikációban nem mondhatja ki, hogy lefutott a csehek elleni párharc, de nyilvánvalóan ő is tudja, melyik a fontosabb a Liverpool e heti két meccse közül.

Ekl: Bolla Bendegúz az utolsó magyar résztvevő

Az El-csoportkörből indult a svájci Servette is ősszel, de az utolsó idényben, amelyben még van átjárás a három európai kupasorozat főtáblái között, ezt még kihasználta.

Bolla Bendegúz együttese a gól nélküli első meccs után a cseh Viktoria Plzen otthonában próbálja meg kiharcolni a negyeddöntőbe jutást.

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágók

West Ham United (angol)–Freiburg (német) 18.45 (a párharc állása: 0-1; tv: M4 Sport)
Villarreal (spanyol)–Olympique Marseille (francia) 18.45 (0-4)
Glasgow Rangers (skót)–Benfica (portugál) 18.45 (2-2)
Slavia Praha (cseh)–AC Milan (olasz) 18.45 (2-4; tv: RTL Három)
Liverpool (angol)–Sparta Praha (cseh) 21.00 (5-1; tv: RTL Három)
Brighton (angol)–AS Roma (olasz) 21.00 (0-4)
Atalanta (olasz)–Sporting (portugál) 21.00 (1-1)
Bayer Leverkusen (német)–Qarabag (azeri) 21.00 (2-2)

Európa-konferencialiga, nyolcaddöntő, visszavágók

Viktoria Plzen (cseh)–Servette (svájci) 18.45 (0-0)
Fenerbahce (török)–Union Saint-Gilloise (belga) 18.45 (3-0)
PAOK (görög)–Dinamo Zagreb (horvát) 18.45 (0-2)
Fiorentina (olasz)–Makkabi Haifa (izraeli) 18.45 (4-3)
Aston Villa (angol)–Ajax (holland) 21.00 (0-0)
Club Brugge (belga)–Molde (norvég) 21.00 (1-2)
Lille (francia)–Sturm Graz (osztrák) 21.00 (3-0)
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)–Olimpiakosz (görög) 21.00 (4-1)

Borítókép: Sallai Roland kiválóan játszott a West Ham elleni párharc első felvonásán (Fotó: MTI/AP/DPA/Harry Langer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.