Verstappen autója lángra kapott, drámai jelenetek Ausztráliában + videó

Az elmúlt két év Max Verstappen dominanciájáról szólt a Formula–1-ben, tavaly még az is csak egy futamon fordult elő, hogy nem végzett dobogón. A Red Bull holland autóversenyezője idén is két magabiztos győzelemmel kezdett, az Ausztrál Nagydíj viszont alig néhány körig tartott számára. Verstappen jobb hátsó fékjével akadt probléma, mire a boxba hajtott, már lángolt is az autója, a Red Bull szerelői már csak oltani tudtak, javítani nem. A Ferrari maximálisan kihasználta az esélyt, kettős győzelmet aratott, Carlos Sainz nyert, Charles Leclerc lett a második, a dobogóra még Lando Norris (McLaren) állhatott fel.

2024. 03. 24. 5:34
Melbourne, 2024. március 23.
Max Verstappen, a Red Bull holland címvédõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Ausztrál Nagydíjának idõmérõ edzésén a melbourne-i Albert Park versenypályán 2024. március 23-án.
MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Max Verstappen elképesztő sorozata a Red Bull fékhibája miatt szakadt meg Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben is fölényesen nyerte a Formula–1-es világbajnoki pontversenyt, így könnyű elfeledkezni róla, hogy akkor az első három futamból csak egyet fejezett be. 2022. április 10-én, az Ausztrál Nagydíjon is kiesett. Azóta, majdnem két éven át minden futamon célba ért Verstappen, a sorozat negyvenhárom verseny után éppen Ausztráliában szakadt meg.

Max Verstappen Red Bull Ausztrál Nagydíj Formula–1 láng füst
Max Verstappen füstölöghetett a kiesése után (Forrás: X/Formula 1)

Már az gyanús volt, hogy a második körben Carlos Sainz (Ferrari) megelőzte Verstappent. A holland már ekkor is az autó furcsa viselkedéséről számolt be, majd hamarosan füstölni kezdett a jobb hátsó fékje.

 

Verstappen és Hamilton hamar kiszállt

Verstappen még a boxba hajtott, de mire oda ért, már lángolt az autója hátulja, a Red Bull szerelőinek a javításra már nem volt esélyük, a tűzoltást megoldották.

A holland pilóta dühösen szállt ki az autójából, noha előre alighanem ő is aláírta volna két évvel ezelőtt, Melbourne-ben, hogy két évig nem lesz hasonló, a versenye végét jelentő műszaki problémája.

Később (Mercedes) is kiesett, motorhiba miatt, igaz, a britek hétszeres világbajnokának gyenge időmérős teljesítménye után még Verstappen kiszállásával sem lett volna esélye az általa több mint két éve hiába üldözött futamgyőzelemre.

 

A Ferrari kettős győzelme

Sőt valójában Carlos Sainz senki másnak nem adott esélyt. A Ferrari spanyol pilótája aggódott, hogy vakbélműtétje után fájdalmai lesznek a versenyen, de a teljesítményén nem látszott meg a közelmúltbeli beavatkozás.

– Minden versenyzőnek ajánlom, hogy távolítsa el a vakbelét – eresztett el kissé morbid viccet Sainz a győzelem után.

Csapattársa, Charles Leclerc a boxban megelőzte Lando Norrist (McLaren), de Sainzot már a monacói sem érhette utol. Leclerc a második hely mellett a leggyorsabb körrel vigasztalódott. A Ferrari a 2022-es bahreini nyitófutam után először aratott kettős győzelmet, akkor Leclerc, Sainz volt a sorrend.

Az utolsó körre jutott még dráma, a hatodik helyen haladó Fernando Alonsót (Aston Martin) üldöző George Russell törte össze a Mercedest, így a német istálló pont nélkül maradt.

Ausztrál Nagydíj, a futam eredménye

1. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
3. Lando Norris (brit, McLaren)
4. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
6. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
7. Cunoda Juki (japán, RB F1 Team)
8. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)*
9. Nico Hülkenberg (német, Haas)
10. Kevin Magnussen (dán, Haas)

* 20 másodperces büntetést kapott

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 21 van hátra):

versenyzők:
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 51 pont
2. Leclerc 47
3. Pérez 46
4. Sainz 40
5. Piastri 28
6. Norris 27
7. George Russell (brit, Mercedes) 18
8. Alonso 16
9. Stroll 9
10. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 8
11. Cunoda 6
12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Hülkenberg 3
14. Magnussen 1

csapatok:
1. Red Bull 97 pont
2. Ferrari 93
3. McLaren 55
4. Mercedes 26
5. Aston Martin 25
6. RB F1 Team 6
7. Haas 4

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.