Családi dráma, könnyek és egy halom pénz – megvan az új sznúker-világbajnok

Élete első vb-döntőjét elvesztette Ronnie O'Sullivan ellen, a másodikat már megnyerte Kyren Wilson. A 32 éves angol a vasárnap kezdődött és hétfőn késő este véget ért fináléban a sznúker történetének legújabb világbajnoka lett Sheffieldben. Wilsonnak kemény éve van egy családi dráma miatt, talán ezért is könnyezte meg a sikerét, amelyet több százmillió forintnak megfelelő pénznyeremény édesít meg.

2024. 05. 07. 7:50
Az új világbajnok angol Kyren Wilson ünnepel a bajnoki trófeával, miután győzött a sznúker-világbajnokság döntőjében az angliai Sheffieldben. Családi dráma után még édesebb volt a siker. Fotó: MTI/AP/PA/Mike Egerton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatjuk, hogy meglepetéseket hozott az idei sznúker-világbajnokság, hiszen a sportág legnagyobb sztárja, Ronnie O’Sullivan a negyeddöntőben kiesett, így elesett az idényen belüli tripla, valamint a nyolcadik világbajnoki cím lehetőségétől, míg a világelső Mark Allen már korábban búcsúzott. A legjobb négy közé csak egy korábbi világbajnok jutott el Stuart Bingham személyében, de ő is elbotlott a finálé küszöbén. Így aztán a döntőt a 12. kiemelt Kyren Wilson és a világranglista 44. helyén álló, a selejtező harmadik fordulójából induló Jak Jones vívta.

Kyren Wilson a sznúker új világbajnoka. Fotó: EPA/Mike Egerton

Wilson egyszer volt már világbajnoki döntős, de a 2020-as fináléban simán, 18–8-ra kikapott Ronnie O’Sullivantől, ezúttal viszont ő volt az esélyes, Jones hiába vert ki két korábbi vb-győztest is a döntő felé vezető úton (Judd Trumpot és a már említett Binghamet).

A vasárnap kezdődött döntőben Wilson az első szakasz után 7-1-re, majd a következő etap végén újabb két 100 feletti bréknek is köszönhetően már 11–6-ra vezetett. A hétfői folytatásban a tavalyi vb-n negyeddöntőig jutott Jones kétszer is felzárkózott három frémre (11-8-nál és 13-10-nél), majd legközelebb 17-14-nél tudott ilyen közel kerülni Wilsonhoz, de igazán nagy nyomás alá nem tudta helyezni az angolt.

Családi dráma: az új vb-győztes felesége agyvérzésből gyógyult

Wilson a hajrában már láthatóan meghatódottan játszott, és a 18-14-es győzelme után el is sírta magát. Örömkönnyek voltak azok, de nem csak a várva várt sikernek szóltak, az angol játékos a vb előtt fedte fel, milyen családi drámán mentek keresztül. Az őt a vb-döntő helyszínén is támogató felesége, Sophie agyvérzést kapott és epilepsziát is diagnosztizáltak nála. Ma már jobban van, de a betegsége lelkileg megviselte a két gyermeket nevelő családot.

Egyébiránt Wilson édesapja is beteg, szklerózis multiplexben szenved, bottal jár.

A világbajnok és a gyermekei. Fotó: EPA/Mike Egerton

Gyógyírt jelenthet a mostani siker. Wilson a sznúker történetének 23. világbajnoka lett, a győzelemért 500 ezer fontot, azaz több mint 226 millió forintot kap. A legfrissebb világranglistán pedig a karriercsúcsot jelentő harmadik helyen jegyzik majd Mark Allen és Judd Trump mögött.

Érdekesség, hogy amikor megkérdezték Wilson kisebbik gyermekét, szerinte ki a legjobb sznúkerjátékos, azt felelte: Judd Trump... Most már talán mást mondana.

A világbajnok Kyren Wilson nem bírt a könnyeivel:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.