Légió: Vancsa Zalán fontos, Gazdag Dániel történelmi gólt szerzett

Európában lassan véget érnek a bajnokságok, és Marco Rossi szövetségi kapitány nemsokára kihirdeti a keretét, amelynek a tagjaival megkezdi majd a felkészülést a június közepén rajtoló Európa-bajnokságra. Éppen ezért fontos tudni, hogy a légiósként szereplő magyar futballisták mennyit és hogyan játszanak a klubjaikban. Szokásos összeállításunkban azokra összpontosítottunk, akikre várhatóan számít a szövetségi kapitány.

2024. 05. 06. 5:30
Vancsa Zalán ismét fontos gólt szerzett a belga másodosztályban Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angliában nem jeleskedett különösebben a légió. az eltiltását tölti, a Bournemouth így nélküle kapott ki 3-0-ra Londonban az Arsenaltól, a Liverpool 4-2-re legyőzte a Tottenhamet , de csak a 83. perctől lehetett aktív részese a sikernek. A másodosztályban a Sunderland hazai pályán szenvedett 2-0-s vereséget a Sheffield Wednesdaytől, Callum Styles kezdett, de a szünetben lecserélték.

Szoboszlai Dominik az Atalanta–Liverpool Európa-liga-mérkőzésen
Szoboszlai Dominik nem sok időt kapott a Tottenham ellen. Fotó: AFP/NurPhoto/Alessio Morgese

A német Bundesliga első osztályában nem találunk győztes magyart. Az RB Leipzig Gulácsi Péterrel a kapuban és Willi Orbánnal a védelemben sokáig vezetett Hoffenheimben, ám a hazai csapat a hosszabbításban egyenlített, így 1-1 lett a végeredmény. A Freiburg Kölnben játszott 0-0-t, kezdett, és 78 percet kapott, ezúttal is a kispadot koptatta. Az Union Berlin otthon kikapott 4-3-ra a Bochumtól, a 70. percig a pályán volt, a 63. percben gólpasszt adott. A másodosztályban a Hertha Elversbergben kapott ki 4-2-re, ifjabb Dárdai Pál 73 percet játszott, a 61. percben gólt szerzett, Dárdai Márton végig a pályán volt, míg Dárdai Bence nem volt a keret tagja. A Hamburg 1-0-ra megnyerte a városi rangadót a St. Pauli ellen, Németh Andrást a 93. percben cserélték be.

 

Lesz magyar légiós a Serie A-ban

A francia élvonalban a Le Havre az eltiltott Loic Nego nélkül győzte le 3-1-re a Strasbourgot, a spanyol első osztályban pedig Yaakobisvili Antal nem volt tagja a Barcelonát 4-2-re legyőző Gironának. A svájci Super League felsőházában a Servette otthon nyert 2-1-re a Winterthur ellen, Bolla Bendegúz kezdett, és a 66. percben cserélték le, a Lausanne Szalai Gábort végig bevetve kapott ki 3-1-re az Yverdon vendégeként. Horvátországban a Hajduk Split Kleinheisler László szolgálataira a 61. perctől igényt tartva hazai pályán kapott ki 1-0-ra a Varasdtól. A török élvonalban a Rizespor Mocsi Attilával a kezdőben 3-2-es vereséget szenvedett a Besiktas stadionjában, a magyar védőt a 87. percben lecserélték.

Balogh Botondot hamar kiállították. Fotó: AFP

Az olasz másodosztályból már biztosan feljutott Balogh Botond csapata, a Parma, amely a hét közben a magyar védőt a kispadon jegelve játszott 1-1-et Bariban, majd vasárnap Balogh kezdett otthon a Cremonese ellen, ám a 14. percben kiállították, a meccs végeredménye ismét 1-1 lett. A Spezia Nagy Ádámmal a csapatban 1-0-ra verte a Palermót, a hét végén pedig 2-2-t ért el a Cosenza stadionjában, a magyar válogatott középpályás ezt a meccset is végigjátszotta. A belga második vonalban a feljutásért zajló rájátszásban a Lommel szerdán Vancsa Zalánnal a támadók között 1-0-ra legyőzte a Waregemet, vasárnap a Deinze együttesével 1-1-re végzett, a fiatal magyar csatár ezt a meccset is végigjátszotta, és az 54. percben gólt szerzett.

Európán kívül is találunk magyar légiósokat. Dél-Koreában az Ulszan Hyundai 2-1-re nyert a Tegu vendégeként kedden, kezdőként 79 percet játszott, vasárnap a Szöul vendégeként győzött 1-0-ra a csapat, a magyar csatár a 80. percben állt be, és a 92. percben tizenegyesből ő szerezte a három pontot jelentő gólt.

 

a klubrekorder

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a Philadelphia Union kedden fejezte be a korábban vihar miatt félbeszakadt mérkőzését a Seattle Sounders ellen, és 3-2-re kikapott hazai pályán. Gazdag Dániel csapata legutóbbi öt bajnokija közül négyen is gólt szerzett, ezúttal is betalált, ami történelmi tett volt: ez volt az 57. gólja tétmeccsen a Philadelphia Union színeiben, amivel megdöntötte Sébastien Le Toux nyolc éve fennálló rekordját. Szombaton a csapat a DC United vendégeként 2-2-t játszott, Gazdag végig a pályán volt. A Sporting Kansas City a Real Salt Lake otthonában 1-0-s vereséget szenvedett, Sallói Dániel kezdett, és a 88. percig maradt a pályán. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.