Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

„Senna McLarenjével” vennék át az uralmat Monacóban

Az idény egyik legkülönlegesebb és a pilóták által leginkább kedvelt helyszínre, Monacóba látogat el a hétvégén a Formula–1 mezőnye. Az elmúlt idényekben a hercegség ura a Red Bull volt, de már a McLarennél is egyre derűlátóbbak a győzelmi esélyeiket illetően. Arról nem is beszélve, hogy a hazájában különösen peches Charles Leclerc is az élre vágyik.

2024. 05. 24. 5:05
Különleges festéssel készült a McLaren a Monacói Nagydíjra
Különleges festéssel készült a McLaren a Monacói Nagydíjra Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy máshol, úgy Monacóban is csak a Red Bull győzött az elmúlt években. Igaz, 2022-ben Sergio Pérez csak alig több mint egy másodperccel előzte meg Carlos Sainzt (Ferrari), viszont az előtte és az utána levő évben hatalmas előnnyel nyert Sainz, illetve Fernando Alonso (Aston Martin) előtt.

Leclerc-nek eddig nem volt sok oka mosolyogni a monacói pályán
Leclerc-nek eddig nem volt sok oka mosolyogni a monacói pályán (Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki)

Ritkán mondhatunk ilyet, de a mostani hétvége előtt nem teljesen egyértelmű, hogy a bikák kerülnek ki győztesen a viadalból. A Red Bull 2022 óta tartó egyeduralmától kezdve csak elvétve fordult elő, hogy más csapat pilótája nyert volna bármelyik pályán is: 51 futamból hatszor a Ferrari, egyszer-egyszer a McLaren és a Mercedes győzött, a többi alkalommal viszont az energiaitalosok végeztek az élen. És a riválisok ritka győzelmei leginkább a szerencsének, a Red Bull félresikerült taktikájának vagy kiesésének, esetleg Pérez esetlenségének voltak inkább köszönhetők, mintsem annak, hogy bármely istálló is felnőtt volna az osztrákok szintjére.

Ezúttal viszont más a helyzet, a McLaren egyre közelebb férkőzik hozzájuk. Lando Norris (McLaren) Miamiban versenyben győzte le Verstappent, ami 2021 óta először fordult elő, Imolában pedig a brit pilóta egészen a célvonalig szorongatta a háromszoros világbajnokot. Ezt és a monacói pálya jellegzetességeit figyelembe véve egy pole pozíció és egy jól elkapott rajt most szó szerint aranyat érhet.

– Monaco nagyon eltér a többi pályától – állapította meg Verstappen. – Legutóbb rendkívül szoros volt a befutó, Monacóban pedig mindig nagy a káosz. Különösen fontos, hogy tökéletes kört fussunk az időmérőn, illetve hogy amikor kell, akkor működésre bírjuk a gumikat, de ezek közül egyik sem megy könnyen.

A McLaren különleges fényezéssel készül a hercegségbeli futamra. Sárgára, zöldre és kékre mázolták az MCL38-at Monaco brazil királya, a hat győzelmével rekorder Ayrton Senna előtt tisztelegve. Norris abban bízik, most ő lehet a hétvége legjobbja.

Jó tudni, hogy megnehezítettem Max dolgát. Itt volt az ideje, hogy valaki nyomás alá helyezze őt. Régóta nem volt része ilyesmiben

– nyilatkozta a brit pilóta az imolai futamról. – Nem akarom elbízni magam. Bár nem ez a legjobb pályánk, Monacóban bármi megtörténhet, úgyhogy nem kizárt a győzelem sem. Jó formában vagyunk, egyszer nyertünk, kétszer másodikok lettünk az elmúlt három futamon. Nem látom okát annak, hogy itt ne folytatódhatna a jó sorozat.

Leclerc még nem állt dobogóra Monacóban

Aki valószínűleg a leginkább éhezik a sikerre a következő állomáson, az Charles Leclerc (Ferrari). A monacói versenyző az idei hét versenyhétvége közül egyszer sem végzett hátrébb a negyedik pozíciónál, ellenben már négy dobogós helynél tart, a legutóbbi két futam után is pezsgőzött. A hazájában viszont sokáig a balszerencse fia volt. Az első két indulása alkalmával nem ért célba, 2020-ban a koronavírus miatt nem rendezték meg a versenyt, a következő két évben bár megszerezte a pole pozíciót, egyszer negyedik lett, egyszer pedig nem vett részt a futamon, mert az időmérő végén összetörte az autóját, amit vasárnapra nem tudtak megszerelni. Tavaly pedig egy hatodik hely került fel az eredménylistára, de Leclerc nem ilyen eredményekről álmodozik.

– Igaz, hogy ezen a pályán eddig nem voltam túl sikeres, de mindig gyorsak voltunk itt, úgyhogy bízom benne, hogy idén is így lesz. Gyerekként erre buszoztam az iskolába, most egy Formula–1-es autót vezetek itt. A Monacói Nagydíj minden pilóta számára különleges, mert kihívásokkal van tele, de nekem még inkább az, mert ez a hazai versenyem – fogalmazott Leclerc.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Monacói Nagydíj 15.00

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.