A fradisták korábbi kedvence lemarad az Eb-ről, megkapta a magáét a szövetségi kapitány

Sorra jelentik be keretüket a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság résztvevői, s szinte mindig akad egy-két szövetségi kapitányi döntés, amely vitára ad okot. Az albán válogatott brazil szövetségi kapitánya, Sylvinho bejelentése sem volt kivétel, ugyanis a halálcsoportban a fradisták korábbi kedvence, Myrto Uzuni nélkül szerepel Albánia, hiába jutott Uzuni tizenegy gólig a La Liga múlt héten véget ért idényében.

2024. 05. 29. 9:28
Albania v Italy - Friendly GameTIRANA, ALBANIA - NOVEMBER 16: Myrto Uzuni (11) of Albania in action during the International friendly match between Albania and Italy at on November 16, 2022 in Tirana, Albánia. Olsi Shehu / Anadolu Agency (Photo by Olsi Shehu / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Az exfradista Myrto Uzuni az Eb-n nem játszhat az olaszok ellen sem Fotó: Anadolu via AFP/Olsi Shehu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albánia a története második Európa-bajnokságára készül a 2016-os debütálás után. A válogatottat az Eb egyetlen Európán kívülről érkezett szövetségi kapitánya, a brazil Sylvinho irányítja, aki játékosként Bajnokok Ligáját nyert a Barcelonával. Sylvinho vezetésével Albánia meglepetésre megnyerte Eb-selejtezős csoportját, aminek következtében állami kitüntetést és albán állampolgárságot is kapott. Az Eb-keret kihirdetésekor azonban a kritikát sem kerülhette el, ugyanis lemarad a kontinenstornáról a fradisták korábbi kedvence, Myrto Uzuni.

Granada CF v Atletico Madrid - LaLiga EA Sport
Fradi Ferencváros Myrto Uzuni left winger of Granada and Albania during the LaLiga EA Sports match between Granada CF and Atletico Madrid at Estadio Nuevo Los Carmenes on January 22, 2024 in Granada, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Myrto Uzuni tizenegy gólt lőtt a La Ligában, ez sem volt elég az Eb-kerettagsághoz. Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Uzuni tagja volt a Ferencváros 2020-ban Bajnokok Ligája-csoportkörben szerepelt csapatának, s már a magyar csapatból is rendszeresen meghívták az albán válogatottba. A támadó 2022 elején a spanyol élvonalba igazolt, azóta a Granada játékosa, amellyel első idényében kiesett, aztán feljutott, idén pedig újra kiesett a La Ligából.

Az újabb búcsú aligha Uzuni hibája, az albán labdarúgó tizenegy góllal a csapat házi gólkirálya volt a mögöttünk hagyott idényben. Azt gondolnánk, hogy a legtöbb válogatottban ilyen teljesítmény után betonbiztos helye lenne az Eb-keretben. A magyar válogatott tagjai például összesen nem jutottak el tizenegy topligás gólig (Szoboszlai három, Sallai három, Schäfer egy) az elmúlt idényben.

Uzuni mégsem kellett Sylvinhónak, pedig a selejtezősorozatban még stabilnak tűnt a helye a válogatottban, a nyolcból hat meccsen játszott, négyszer kezdőként.

 

Uzuni ügynökének kirohanása

A La Liga-termés egyértelmű muníciót adott Uzuni ügynökének kezébe, aki értetlenségét fejezte ki Sylvinho döntése miatt. „Amikor az az álmod, hogy a legmagasabb szinten képviseld a hazádat, hogyan lehet kihagyni egy olyan játékost, aki 11 gólt szerzett a La Ligában? A jelenlegi statisztikák alapján jobb, mint a válogatottunk hat támadójátékosából öt. Mindig a sast formázza a kezeivel, amikor a góljait ünnepeli, hogy megmutassa, büszke arra, hogy albán, aki oroszlánként küzd a mezért, amit visel” – írta a közösségi médiában Franci Bode.

Nyilvánvaló, hogy az ügynök a saját játékosát védi, de ezúttal a tények is Uzuniék igazát támasztják alá. Bekerült például a keretbe a korábbi kisvárdai Jasir Asani, pedig ő tavasszal mindössze nyolc percet játszott a koreai élvonalban.

 

Miért nem került Uzuni az albán keretbe?

Akadtak azért még más erős albán csatárteljesítmények is az elmúlt idényben, Rey Manaj tizennyolc gólt lőtt a török élvonalban, Taulant Seferi tizenegyet az Egyesült Arab Emírségekben, Mirlind Daku tízet az orosz bajnokságban. A topligákból viszont csak a magyarok réme, Armando Broja került támadóként az albán keretbe, aki jobbára csereként kapott lehetőséget a Fulhamben.

– Broja nagyon gyors, erős játékos, fizikailag optimális állapotban van, akárcsak Manaj. Ők ketten sokat adhatnak nekünk a pályán – hangsúlyozta Sylvinho.

A szövetségi kapitány nagyot biztosan nem tud bukni az Európa-bajnokságon, hiszen a kijutás már önmagában siker volt, a halálcsoportban pedig Spanyolország, Olaszország és Horvátország mellett Albánia akár még akkor is emelt fővel hagyhatja el az Európa-bajnokságot, ha egyetlen pontot sem szerez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.