Lukaku átka nem szakadt meg, de a belgák most nem bőgtek le

A belga labdarúgó-válogatott a második meccsét már megnyerte a németországi Európa-bajnokságon. Domenico Tedesco együttese 2-0-ra győzött Románia ellen, ezzel két forduló után még semmi sem dőlt el az E csoportban, ugyanis minden csapat három ponttal fordul rá a célegyenesre.

2024. 06. 22. 22:58
Kevin de Bruyne (balra) szerezte a belgák második gólját
Kevin de Bruyne (balra) szerezte a belgák második gólját Fotó: AFP/JAVIER SORIANO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga labdarúgó-válogatott szolgáltatta eddig a németországi Európa-bajnokság legnagyobb negatív meglepetését. A világranglista harmadik helyezettje Szlovákia, Románia és Ukrajna mellé került az E csoportba, amelyből a várakozások szerint játszi könnyedséggel kellett volna továbbjutnia. De ez a teória már az első meccsen megdőlt, amikor a belgák váratlanul 1-0-ra kikaptak a szlovákoktól.

Romelu Lukaku egyelőre nem a belgák gólgyárosa
Romelu Lukaku egyelőre nem a belgák gólgyárosa Fotó: AFP/Belga Mag/BRUNO FAHY

A második mérkőzésen már nem fért bele a botlás, ezzel Domenico Tedesco és játékosai is tisztában voltak. A szövetségi kapitány a cél elérése érdekében négy helyen is változtatott a kezdőcsapatán a szlovákok elleni találkozóhoz képest, a futballisták pedig nagy erőkkel vetették bele magukat a románok elleni meccsbe.

Ennek azonnal meg is lett az eredménye. Youri Tielemans labdaszerzése után a szlovákok elleni meccs bűnbakjának kikiáltott, helyzetek sorát elpuskázó Romelu Lukaku került helyzetbe, gólt ugyan most sem szerzett, de legalább előkészítette a terepet Tielemansnak, aki tizenhat méterről kilőtte a jobb alsó sarkot hetven másodperc elteltével.

A belgák sorra puskázták el a helyzeteiket

A románok szinte azonnal válaszolhattak volna, az 5. percben Radu Dragusin fejelt kapura, Koen Casteels bravúrral védett. A folytatásban inkább a kollégájának volt dolga, hiszen a belgák a kapujuk elé szorították a románokat, ám a lövéseik többnyire pontatlanok voltak. Dodi Lukebakio és Jeremy Doku jártak közel a gólhoz, de a belgák két-három helyett csak egy találattal mentek a szünetben.

A fordulás után nem sokat változott a játék képe. Eleinte többnyire keleti szomszédunk térfelén tartózkodtak a belgák, akik viszont mintha be lennének oltva a góllövés ellen. A románok a meccs előrehaladtával egyre többet kockáztattak, kinyíltak, a Vörös Ördögök pedig ügyes labdaszerzések után kontrákat vezettek. 

Az egyik végén Lukaku látszólag megtörte az átkát, a 64. percben bevette a románok kapuját, csakhogy a gólját – szokás szerint – les miatt elvették.

A 69. percben Dennis Man lódult meg egyedül a labdával, de Casteels megakadályozta, hogy a románok kiegyenlítsenek. Mint tudjuk, a kihagyott ziccerek gyakran megbosszulják magukat, ezúttal is így lett: a 80. percben Casteels kicsúszását egy román játékos feje után Kevin de Bruynéhez került, a csapatkapitány pedig nem teketóriázott, tizenegy méterről kilőtte a bal alsót, egyben beállította a 2-0-s végeredményt.

Az utolsó fordulóban Szlovákia–Románia és Ukrajna–Belgium mérkőzéseket rendeznek. Minden csapatnak van még miért izgulnia, hiszen eddig egyaránt három pontot gyűjtött mindegyik.

Labdarúgó Európa-bajnokság, E csoport, 2. forduló

Belgium–Románia 2-0 (1-0)
gólszerzők: Tielemans (2.), De Bruyne (80.)

A csoport pénteki meccsén: Ukrajna–Szlovákia 2-1 (0-1)

Az állás: 1. Románia 3 pont (3-2), 2. Belgium 3 (2-1), 3. Szlovákia 3 (2-2), 4. Ukrajna 3 (2-4)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.