Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Pascal Jansen nem vándormadár, ezt a Fradinál is bizonyíthatja

Csütörtökön „felszállt a fehér füst”, a bajnoki címvédő Ferencváros megnevezte, ki lesz a labdarúgócsapat következő vezetőedzője. Bemutatjuk az 51 éves holland szakembert, Pascal Jansent.

2024. 06. 13. 17:33
Pascal Jansen csütörtökön a Groupama Arénával is megismerkedett. Fotó: fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FTC futballcsapatának élére csütörtökön kinevezett Pascal Jansen 1973. január 27-én született Londonban, angol édesanyja énekesnő, holland édesapja zenész. Az ebből kifolyólag holland–angol kettős állampolgárságú tréner a hollandiai Zaandam városában nőtt fel, itt ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Utánpótlás-karrierje során megfordult többek között az AZ Alkmaarnál, az Ajaxnál, a Haarlemnél és a Telstarnál is. Aktív pályafutásának egy térdsérülés vetett véget, még azelőtt, hogy bemutatkozott volna a felnőttek között.

Pascal Jansen és az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál. Forrás: Fradi.hu

Több mint harminc éve az edzői pályán

A Fradi legújabb trénere a kettétört játékos-pályafutása miatt már 1993-ban edzőként kezdett el dolgozni, kezdetnek öt éven át Hollandiában, a Haarlem utánpótlásedzőjeként tevékenykedett. Ezt követően az arab világ felé vette az irányt, az Al-Jazeera és az Al-Wahda asszisztensedzője lett. A kétévnyi kitérő után Jansen újra holland földön próbált szerencsét, előbb a Vitesse, majd a Sparta Rotterdam akadémiamenedzsere volt. Ez a periódus 2000-től egészen 2011-ig tartott.

Jansen a Sparta akadémiájáról feljebb tudott lépni, 2011 júliusától már a felnőttegyüttes segédedzőjeként folytathatta. Két évvel ezt követően került a PSV-hez, ahol először az akadémián számítottak rá, az U19-es és az U21-es gárdát egyaránt két-két évig irányította. 2017-től egy éven keresztül a PSV akadémiáját vezette, majd csatlakozott az AZ Alkmaarhoz.

Alkmaarban segédedzőként kezdett Pascal Jansen, aki 2020 decemberében – pályafutása során először – vezetőedzői megbízatást kapott. Onnantól egészen 2024 januárjáig volt az AZ Alkmaar trénere.

Jansen az elmúlt éveket az AZ Alkmaar kötelékében töltötte. Forrás: Facebook.com/AZAlkmaar

A döntő kapujáig vitte az Alkmaart

Jansen vezetésével az Alkmaar egy bronzérem mellett egyszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik pozícióban zárt a holland bajnokságban. Csapatával 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is az Európa-konferencialiga csoportkörében szerepelhetett. Három éve az egyenes kieséses szakaszba, tavaly pedig egyenesen az elődöntőbe vezette az alkmaariakat. 

Jansen Alkmaarban együtt dolgozott az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott játékosával, Kerkez Milossal és Arne Slottal is, utóbbit nemrégiben neveztek ki a Liverpool vezetőedzőjének. Volt csapatát összesen 162 tétmérkőzésen irányította.

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.