Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A kínai csodafegyverrel szemben mindenki tehetetlen + videó

Meghökkentő felvételek készülnek az U18-as női kosárlabda Ázsia-bajnokságon. Kína válogatottja egyelőre uralja a versenyt, és ez főként Csang Ce-jü (Zhang Ziyu) magasságának köszönhető. A tizenhét éves lány 221 centiméterrel vélhetően a legmagasabb nő a Földön, bár a legutóbbi Guinness rekordok könyvében még nem Csang Ce-jü neve szerepel a kategóriában.

2024. 06. 28. 18:00
Zhang Ziyu Csang Ce-jü
Csang Ce-jü (balra) a kínai csapatból is kimagaslik Fotó: AFP/STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína 109-50-re nyert Indonézia ellen, 90-68-ra verte Új-Zéland legjobbjait, majd 97-81-re Japánt, így magabiztos teljesítménnyel jutott be az U18-as női kosárlabda Ázsia-bajnokság elődöntőjébe. A siker főszereplője Csang Ce-jü, aki 221 centiméterrel a szó legszorosabb értelmében kiemelkedik a mezőnyből.

Csang Ce-jü Zhang Ziyu Kína kosárlabda U18
Az indonézeknek sem volt sok esélyük, hogy blokkolják Csang dobásait (Fotó: VCG via Getty Images)

Csangot a közösségi médiában már a női Jao Mingnek nevezik – utóbbi a kínaiak eddig legnagyobb NBA-sztárja volt. Vélhetően hamarosan a tizenhét éves Csang is az Egyesült Államokban, a WNBA-ben köt ki, bár ott azért nagyobb ellenállásba ütközhet, mint az U18-as Ázsia-bajnokságon.

Csang magasságával nyugodtan megengedhet magának egy-egy rossz dobást is, hiszen a lepattanó megszerzésére is kiváló esélye van. Valójában a dobószázalékát sem kell szégyelnie, 90 százalék fölötti pontossággal céloz mezőnyből eddig a tornán. Igaz, el lehet képzelni, hogy ezek döntő többségét követlenül a palánk alól eresztette el.

Kína az elődöntőben Dél-Korea ellen játszik szombaton. Az eddigi meccsfelvételeket látva Csang semlegesítése a koreaiak számára sem lesz egyszerű feladat.

Ki a világ legmagasabb nője?

A Guinnes rekordok könyvében az elmúlt három évben a 215 centis török Rumeysa Gelgi neve állt a világ legmagasabb nője kategória mellett. 221 centis magassága ismeretében Csang Ci-jü már az új csúcstartónak tekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.