Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rocksztárból professzor: a szlovák legenda így tért vissza a válogatotthoz

Marek Hamsík minden szempontból a szlovák labdarúgás leghíresebb alakja. Ő szerepelt a legtöbbször (138-szor) a válogatottban és a legtöbb gólt (28-at) is ő rúgta. Hamsík 36 évesen akár még játszhatna is a válogatottban, de ma már nem játékosként, hanem menedzserként segíti a nemzeti csapatot. A szerepének megfelelően át is alakult a megjelenése, a rocksztár külsőt professzort idéző megjelenésre cserélte.

2024. 06. 17. 18:16
 Marek Hamsik
Marek Hamsík egykor (jobbra) és most Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keveseknek adatik meg az, ami Marek Hamsíknak: az egyik nap még játszott a válogatottban, a másikon pedig már a vezetője volt. Hamsík 2023 júniusában sérülések miatt két mérkőzés erejéig visszatért – méghozzá sikerrel, hiszen Eb-selejtezőn Szlovákia Izlandot és Liechtensteint is legyőzte –, majd még azon a nyáron a válogatott menedzsere lett. 

Úgy, hogy végső soron ő döntötte el, ki legyen a szövetségi kapitány. A szlovák szövetség az ő javaslatára szerződtette az olasz Francesco Calzonát, akit még a nápolyi éveiből ismert meg. A szlovák válogatott tehát a magyar mintáját követi, ott is olasz a szakvezető. Az olasz maestrónak Marek Hamsík a szlovák hangja, aki tizenkét éven át, 2007–2019 között a Napoli labdarúgója volt.

Az ő nápolyi kapcsolatainak is köszönhetően kötött a mai futballban szokatlan megállapodást a szlovák szövetség és az olasz klub: 2024-ben a tavaszi szezonban Calzona a szlovák válogatott mellett a Napolit is irányította.

Hamsík metamorfózisa a külsőségekben is látványos volt, amint vezető lett, megszabadult a védjegyétől, az irokéz frizurától. A 36 éves sportvezető a Kickernek adott interjúban elmondta, úgy tervezte, először utánpótlásedzőként tanul bele az edzői szakmába a saját akadémiáján, Besztercebányán, de nem bánja, hogy végül így alakult az élete.

Hamsík szerint Belgium az E csoport favoritja, Szlovákia Ukrajnával és Romániával küzdhet meg a továbbjutásért. A szlovák legenda kitérő választ adott arra a kérdésre, szeretne-e egy nap ő a szlovák válogatott szövetségi kapitánya lenni.

– Sokat kell még tanulnom és Calzona mellett erre minden lehetőségem megvan. A legfontosabb, amit már megtanultam, hogy egy edzőnek napi tizennégy órát kell a futballal foglalkoznia – felelte Marek Hamsík.

Szlovákia hétfőn 18.00-tól Belgium ellen Frankfurtban játssza az első mérkőzését az Európa-bajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.