Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Messi „féleszűje” Dárdai Pál babérjaira tör, de még lehetne bátrabb

A holland válogatott a sérült Robert Lewandowski nélkül játszó Lengyelország elleni 2-1-es győzelemmel kezdte szereplését a németországi foci Eb-n. A győztes gólt a csereként beállt Wout Weghorst szerezte. A támadó a legutóbbi világbajnokságon is eljátszotta a szupercsere szerepét, ám Weghorst Argentína elleni duplája végül nem ért továbbjutást, Lionel Messi pedig meg is haragudott a holland játékosra. Wout Weghorst egyébként a lengyelek elleni meccs előtt megjósolta, hogyan zajlik majd a találkozó, még ha nem is egészen úgy, mint annak idején Dárdai Pál.

2024. 06. 17. 7:46
Hamburg, 2024. június 16.
A holland Wout Weghorst (b) berúgja csapata második, vezetõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának elsõ fordulójában játszott Lengyelország Hollandia mérkõzésen a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 16-án.
Lionel Messi Dárdai Pál
A holland válogatott győztes gólja, Wout Weghorst lövése Wojciech Szczesny mellett a kapuba jutott Fotó: MTI/AP/Petr Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wout Weghorst két éve Katarban nem volt messze attól, hogy megállítsa a vezette Argentínát a végső győzelem felé vezető úton. A holland támadó csereként beállva két gólt szerzett a világbajnoki negyeddöntőben, ám hiába mentette a duplával hosszabbításra a meccset, a tizenegyespárbaj végén Messi örülhetett, Weghorst szomorkodhatott. A németországi foci Eb első fordulójában Weghorst újra a szupercsere szerepet kapta a holland válogatottban, s ezúttal teljes lehetett az öröme.

Hamburg, 2024. június 16.
A holland Wout Weghorst, miután berúgta csapata második, vezetõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának elsõ fordulójában játszott Lengyelország Hollandia mérkõzésen a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 16-án.
Lionel Messi Dárdai Pál
Wout Weghorst megjósolta a meccs hajráját, de nem vállalt annyit, mint annak idején (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A katari vb-n Weghorst a két gólja ellenére – vagy talán részben éppen a duplája miatt – nem nyűgözte le Messit, az argentin klasszis a negyeddöntő utáni interjúból kiszólt a hollandnak, „féleszűnek” nevezve Weghorstot.

Nem Messi sértése volt Weghorst problémája

A holland támadónak persze nem emiatt nem maradt jó élmény az a meccs, amelynek akár a legnagyobb hőse is lehetett volna.

– Életem egyik legjobb estéjének kellett volna lennie. Kisfiúként az volt az álmom, hogy egy világbajnokságon játszhassak. Ez volt életem három legjobb hete labdarúgóként. Álmodoztam a trófea megszerzéséről, és olyan közel álltunk hozzá. Nagyon nehéz felfogni, hogy már megyünk is haza – mondta akkor Weghorst.

A vasárnapi, lengyelek elleni Eb-mérkőzésen sem a tét, sem a feszültség nem volt akkora, mint a katari vb-negyeddöntőben, bár a holland válogatottnak kellett a jó rajt, különösen, hogy papíron a leggyengébb ellenféllel kezdtek. A sérült nélkül játszó lengyel válogatott után a folytatásban Franciaország és Ausztria vár Weghorstékra.

– Domináltunk az első félidőben, a miénk volt a jobb csapat. Hat-hét nagy lehetőségünk volt, de a helyzetkihasználásban javulnunk kell, azzal megkönnyítenénk a saját dolgunkat – figyelmeztetett a 2-1-re megnyert meccs után Weghorst.

Dárdai Pál bátrabb volt, mint Weghorst

Persze ő maga nem aggódhatott, hiszen előre megmondta, mi lesz a meccsen. Weghorst annyira nem volt bátor, mint annak idején Dárdai Pál, aki a magyar válogatott szövetségi kapitányaként egy ország előtt kijelentette, hogy a 80. perc után szerzett góllal fogunk nyerni Finnország ellen, de hasonlóan jó jósnak bizonyult, mint kilenc éve a magyar szakember.

– A barátnőm reggel nem volt biztos benne, hogy kijön a mérkőzésre. Megmondtam neki, hogy húsz perccel a vége előtt döntetlen lesz az állás, aztán jövök, és megszerzem a győztes gólt. Néha az ilyet megérzi az ember – árulta el Wout Weghorst, a hollandok hőse, aki legközelebb talán már nem csak a barátnőjének árulja el előre, hogy miként alakul a találkozó. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.