A magyarok is szóba kerültek a németeknél az Eb előtt, Nagelsmann riogat

A magyar válogatott volt az egyetlen legyőzője a német csapatnak az elmúlt húsz nagy tornáit közvetlenül megelőző főpróbákon, és az utolsó tesztmeccs meglepően gyenge teljesítménye mindannyiszor előrevetítette a Nationalelf csoportkörös kudarcát. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány ezért is fontosnak tartja a pénteki, Görögország elleni főpróbát, egyúttal riogatja is a közelgő Eb-ellenfeleket – köztük a magyar válogattat – csapata formájával.

2024. 06. 07. 7:49
German national soccer team training camp
Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a június 14-én kezdődő hazai torna előtt. Fotó: EPA/RONALD WITTEK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel az Európa-bajnokság június 14-i rajtja előtt ma vívja az utolsó felkészülési mérkőzését a Julian Nagelsmann vezette házigazda német válogatott Görögország ellen (20.45, Spíler 2). A Kicker című szaklap a német szövetségi kapitány sajtótájékoztatójáról írt cikkében kiemeli a főpróba jelentőségét a német válogatott életében: az elmúlt húsz évben mindig győzött a csapat az utolsó felkészülési meccsén, kivéve 2004-ben, amikor a magyar válogatott Torghelle Sándor két góljával 2-0-ra győzött ellene Kaiserslauternben.

Figyelemre méltó, hogy a németek az elmúlt húsz év világversenyein háromszor estek ki már a csoportkörben, és mindhárom alkalommal gyengék voltak a főpróbán. 2004-ben a magyarok elleni vereség után jött a csúfos Eb-kudarc, a 2018-as és 2022-es vb-ket megelőzően meg ugyan nyert a Nationalelf, de a Szaúd-Arábia, illetve az Omán elleni egygólos, kínkeserves győzelem egyaránt aggasztó előjel volt.

A német válogatott főpróbái a világversenyek előtt az elmúlt húsz évben:

2004-es Eb: Magyarország 0-2
2006-os vb: Kolumbia 3-0
2008-as Eb: Szerbia 2-1
2010-es vb: Bosznia-Hercegovina 3-1
2012-es Eb: Izrael 2-0
2014-es vb: Örményország 6-1
2016-os Eb: Magyarország 2-0
2018-as vb: Szaúd-Arábia 2-1
2021-es Eb: Lettország 7-1
2022-es vb: Omán 1-0

Mivel a német válogatott a közelgő Eb-n a magyar csapattal egy csoportban szerepel Svájc és Skócia mellett (utóbbival vívja majd a nyitómeccset), a fentiek alapján előrejelzést kaphatunk Nagelsmann együtteséről a Görögország elleni mérkőzésen.

 

Nagelsmann szerint most egységes a német válogatott

– Az Eb miatt nagyon fontos a görögök elleni meccs, főleg az önbizalomszerzés miatt – emelte ki Nagelsmann, aki riogatta is az ellenfeleket: – Jó úton járunk, hamarosan elérjük a százszázalékos állapotot.

Nagelsmann külön is kitért néhány sztárjára. A Real Madrid színeiben egy hete BL-győzelmet arató Toni Kroos és Antonio Rüdiger elmondása szerint nem vitték túlzásba az ünneplést, gyakorlatilag meccsritmusban vannak. A hárommeccses eltiltása után újra a válogatott rendelkezésére álló Leroy Sanénak játékpercekre van szüksége, a Bayern München másik két játékosa, Jamal Musiala és Aleksandar Pavlovic pedig 95 százalékos állapotban van, nekik kell még egy hét a kapitány szerint a tökéletes formához.

– Elképesztően elhivatottak a játékosok – jelentette ki Nagelsmann, akinek a jelenleg 27 fős keretéből egy embert még el kell küldenie a péntek éjféli határidőig, hogy végleges legyen a német Eb-keret, de a döntéssel megvárja a görögök elleni meccs végét.

Az egység most nagyon fontos a németeknek, Nagelsmann ezért a három kijelölt csapatkapitány, Ilkay Gündogan, Thomas Müller és Joshua Kimmich véleményét is kikérte: – Megkérdeztem tőlük, van-e olyan játékos, aki nem jön ki olyan jól a többiekkel, azt mondták, hogy nincs. Csapatként nőttünk össze. Az elmúlt évek vereségei közelebb hoztak egymáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.