A szenvedő Anglia tizenegyespárbajban gyűrte le a hősies Svájcot

A labdarúgó Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjében sem született döntés a rendes játékidőben, az Anglia–Svájc meccsen tizenegyespárbaj döntött. Bár Svájc vezetett a meccsen, és a hosszabbítás hajrájában is felső lécet lőtt, a párbaj elején épp az Angliában futballozó egyik legnagyobb sztárja, Manuel Akanji hibázott, és ez elég volt a továbbra is alulteljesítő Anglia győzelméhez.

2024. 07. 06. 20:40
KANE, Harry; XHAKA, Granit
Az angol Harry Kane (b) és a svájci Granit Xhaka a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Anglia-Svájc mérkőzésen a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét válogatott, az angol és a svájci is veretlenül jutott el az Eb legjobb nyolc csapata közé. Svájc ennél tovább sosem jutott világversenyen, de nem ijedt meg a nagynevű ellenféltől. Egyértelműen Murat Yakin csapata lehetett az elégedettebb a negyeddöntőig vezető útjával, az előző körben a címvédő olaszokat győzte le 2-0-ra, míg az Eb egyik nagy esélyesének kikiáltott Anglia eddig gyengén futballozott, a Szlovákia elleni nyolcaddöntőt is csak hosszabbítás után nyerte meg, miután Jude Bellingham egy 95. percben szerzett ollózós góllal mentette meg a csapat bőrét az egyenlítéssel.

FREULER, Remo; BELLINGHAM, Jude
Jude Bellingham küzd a svájciakkal. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A svájciak elleni meccs előtt Gareth Southgate nem kerülhette el az újabb kritikákat, azért támadták , mert a Liverpool sztárja, Trent Alexander-Arnold ezúttal is csak a kispadon kapott helyet. Az angolok így álltak fel a negyeddöntőben: Pickford – Walker, Stones, Konsa, Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane. Ez pedig a svájci kezdő volt: Sommer – Schär, Akanji, R. Rodríguez – Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder – Vargas, Embolo, Ndoye.

Svájc kezdte aktívabban a meccset, s noha az első fél órában az angoloknál volt többet a labda, Harry Kane-ék nem igazán tudtak mit kezdeni vele. Nem sok említésre méltó esemény történt az első félidőben, amelynek a végén volt az első igazán veszélyes angol helyzet: Mainoo lőtt az ötös jobb sarkáról, de Xhaka nagyot mentett. Összességében mindent elmond az első játékrészről, hogy egyik kapusnak sem kellett védenie, merthogy nem volt kaput eltaláló lövés. Egy nagy nulla volt, ami a szünetig történt. 

Svájci vezetés, gyors angol egyenlítés

Szünet után sem tudták az angolok megrázni magukat, és akárcsak a nyolcaddöntőben Szlovákia ellen, nagy bajba kerültek. A 75. percben ugyanis az addig magabiztosan védekező Svájc megszerezte a vezetést. Schär indította a jobb oldalon Ndoyét, aki laposan, Konsa lábai között középre adott, Stones beleért a labdába, de az eljutott Embolóhoz, aki Walkert megelőzve a rövidbe lőtt – 0-1.

Egyből feléledtek az angolok, most nem várták meg a 95. percet. Saka bombázott a svájci kapuba húsz méterről a 80. percben az angol válogatott első kaput eltaláló lövéséből – 1-1.

A rendes játékidőben már nem született újabb gól, így a harmadik Eb-negyeddöntőben is hosszabbításra került sor. Az első kettőn a spanyolok a 119. percben szerzett góllal nyertek 2-1-re a németek ellen, a franciák pedig tizenegyespárbajban búcsúztatták Portugáliát. Vajon ennek mi lesz a vége?

Akanji hibája után Alexander-Arnold döntött

A hosszabbításban pályára lépett az angoloknál a meccs előtt a kezdőből hiányolt Alexander-Arnold is, de a csodacsere svájci oldalon érkezett Xherdan Shaqiri személyében. Pontosabban ő lehetett volna a csodacsere, de hiányzott ehhez egy-két centi. A 117. percen Shaqiri szögletből tekerte kapura a labdát, és a felső lécet találta el. Jellemző volt, hogy a hosszabbítás végén inkább az angolok húzták az időt…

De a döntés a tizenegyespárbajra hárult. Svájci oldalon épp a Manchester City sztárja, Akanji lába remegett meg az első körben, nagyon  gyengén lőtt, Pickford védett. Ez a hiba végzetesnek bizonyult, ugyanis ezt követően mindenki belőtte a maga tizenegyesét. S milyen a futball? A végén az a Trent Alexander-Arnold lőtte be az angolok győzelmét jelentő tizenegyest, akit hiányoltak a kezdőből.

Anglia ott van az elődöntőben, ahol a 21 órakor kezdődő utolsó negyeddöntő, a török–holland meccs győztese lesz az ellenfele.

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Anglia–Svájc 1-1 – tizenegyesekkel: 5-3, Düsseldorf, jv.: Orsato (olasz), gólszerzők: Saka (80.), illetve Embolo (75.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.