Váratlant húz Southgate? Visszatérő játékossal lepheti meg a történelmi tettre készülő Svájcot

A labdarúgó Európa-bajokság első szombati negyeddöntőjében a legutóbb döntős angol labdarúgó-válogatott a magyar csapattal is egy csoportban szerepelt, nem mellesleg a legjobb 16 között a címvédő olaszokat búcsúztató Svájccal találkozik. Az angolokat felkészítő Gareth Southgate akár a február óta nem játszó Luke Shaw bevetésében is gondolkodhat.

2024. 07. 06. 6:12
Gareth Southgate számára kihívást jelenthet összerakni az angol válogatott Svájc elleni kezdőcsapatát Fotó: AFP/Glyn KIRK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagy skalpot már szerzett ezen a kontinenstornán Svájc, amely a nyolcaddöntőben az alulteljesítő Olaszországot legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé. Anglia eddigi útja ezzel szemben nem volt diadalmenet, így az elvárások miatt nem kis nyomás helyeződik a szövetségi kapitány, Gareth Southgate vállára.

Svájc játékosa, Ruben Vargas remek gólt szerzett Olaszország ellen Fotó: AFP

Négy meccs után még veretlen Svájc

A svájciak Eb-szereplése egy számunkra sajnálatos eredménnyel kezdődött, a torna második napján ugyanis Svájc 3-1-re verte meg Magyarországot. A folytatásban Murat Yakin együttese Skóciával és Németországgal is 1-1-es döntetlent ért el az A csoportban, ezzel a németek mögött másodikként jutott tovább, majd a 16 között a címvédő olasz válogatottat verte meg 2-0-ra. Utóbbi meccsel kapcsolatban a csapatkapitány, Granit Xhaka elárulta, a svájciak már a kezdő sípszó előtt biztosak voltak a sikerben.

– Soha nem láttam még ennyire komoly problémákkal küzdeni a pályán az olasz válogatottat ellenünk. Már akkor győztünk, mielőtt elkezdődött volna a meccs, meg voltak rettenve tőlünk. Olyan volt, mint a három évvel ezelőtti egymás elleni meccsen, de ezúttal fordítva

– utalt a középpályás a 2021-es Eb-n játszott olasz–svájci találkozóra, amelyet az olaszok nyertek meg 3-0-ra.

Amennyiben Svájc újabb bravúrt elérve megtréfálná Angliát is, története során először jutna el az Eb elődöntőjébe. Ennek, illetve az előzményeknek az ismeretében kijelenthető, a svájci válogatott önbizalomtól duzzadva szállhat szembe szombat este az angolokkal.

 

Eljöhet Shaw visszatérésének ideje?

A C csoportból egy győzelemmel és két sikerrel csoportelsőként, ám nem túl meggyőző játékkal továbbjutott angol válogatottat a kritikusok és a szurkolók is kritizálják az eddigi teljesítmény miatt. A nehézkes csoportszakasz után Anglia majdnem a nyolcaddöntőben ragadt, a szlovákok elleni meccset az utolsó pillanatokban mentette hosszabbításra, amelyben végül kicsikarta a továbbjutást.

A legutóbbi Eb-n ezüstérmes angoloknak bizonyosan nem lesz könnyű dolguk a kompakt svájciakkal szemben, Gareth Southgate szövetségi kapitánynak ráadásul már a kezdőcsapat összeállítása is okozhat némi fejtörést, a védelemből ugyanis eltiltás miatt Marc Guéhi hiányozni fog, John Stones sérüléssel bajlódik, Luke Shaw pedig február óta nem játszott tétmeccset, ugyancsak sérülés miatt. Lehet, hogy éppen ezért váratlant húz Southgate, aki brit sajtóinformációk szerint Svájc ellen már számíthatna Shaw játékára. Shaw legutóbb tavaly júniusban volt válogatott, sérülése miatt klubjában, a Manchester Unitedben sem játszott február óta, ám az orvosok szerint most készen áll a játékra. Shaw esetében persze erősen kérdéses, hogy érdemes-e a visszatérését éppen egy Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszára időzíteni, ám a 28 éves futballista balszélsőként vagy akár középső védőként való szereplése (utóbbi poszton időnként szerepelt a Manchester Unitedben is) variációs lehetőségeket kínálna Southgate számára a svájciak ellen.

Gareth Southgate nagy nyomás alatt van ezen az Eb-n, Anglia egyelőre adós a jó teljesítménnyel Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Arne Dedert

Bárhogy is dönt, nem kizárt, hogy Southgate háromvédős felállásra vált Svájc ellen. Ebben is van rizikó, hiszen ilyenre a 2021-es Eb-döntő óta nem volt példa. Mindenesetre az angolok az edzésen már gyakorolták ezt az összeállítást, amelyben Kyle Walker a jobboldali védő, az Arsenalban jobbszélsőként játszó Bukayo Saka pedig baloldali szárnyvédőként robotolhat az egyik tizenhatostól a másikig.

Az Anglia–Svájc negyeddöntő szombaton 18 órakor kezdődik Düsseldorfban, az M4 Sport élőben közvetíti. A továbbjutó a másik szombat esti összecsapás egyik résztvevőjével, Hollandiával vagy Törökországgal csap majd össze a fináléba kerülésért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.