Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Sokba került a gyenge első félidő, kikapott a magyar válogatott Svájctól

Vereséggel kezdte meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen. Marco Rossi csapata gyengén futballozott az első félidőben, a VAR sem segítette, de alapvetően magának köszönhette, hogy kétgólos hátrányba került. Varga Barnabás gólja visszaadta a reményt, nyomott a csapat az egyenlítésért, de a végén újra Svájc talált be. A 3-1-es vereség után nehéz lesz a folytatás az Eb-házigazda németek ellen.

2024. 06. 15. 15:16
MIR_4650
Szoboszlai Dominik és sajnos a magyar válogatott is térdre rogyott Svájc ellen az első félidőben az első Európa-bajnoki meccsén Kölnben. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mucsi Zoltán köszöntötte magyarul a szurkolókat a kölni stadion óriáskivetítőjén a magyar válogatott első Eb-meccse előtt. Elmondta, hogy a csapatunk már megvan, az álom is valóra vált az Eb-szerepléssel, de álmodhatunk ennél nagyobbat is. Azok a magyarok, akik eljöttek egészen Kölnig, biztos egyetértenek ezzel, Mucsi kívánsága hamar teljesült: zúgott a „Ria-ria-Hungária!”. Első ránézésre egyébként svájci túlerő volt a lelátókon.

MIR_4704
és a magyar válogatott nem találta a játékát az első félidőben. Fotó: Mirkó István

Marco Rossi tartogatott egy meglepetést a kezdő tizenegy kijelölésekor , hiszen a sérült Loic Nego helyén nem az egyébként Svájcban futballozó és ott nemrég kupát nyerő Bolla Bendegúz kapott lehetőséget, ahogy arra a legtöbben számítottak, hanem a nemrég vállműtéten átesett Ettől eltekintve papírforma volt a válogatott kezdője, az egyetlen nagyobb kérdőjel csak az volt, hogy ballábas belső védőként Dárdai Márton vagy kezd. Annak ellenére, hogy a Bundesligában alig játszott, az utóbbi kapott esélyt.

Így állt fel a magyar válogatott: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai.

Svájc kezdte jobban a meccset, a negyedik percben Orbánnak kellett egy hatalmasat blokkolnia. A 12. percben már Gulácsi kapujában kötött ki a labda, Akanji remek passzát Duah lőtte a jobb sarokba, de a játékvezető lest jelzett. Csak egy pillanatra gondolhattuk, hogy megúsztuk, mert VAR-vizsgálat következett, és érvényesítette a gólt. A visszajátszás alapján jogos döntés született – 0-1.

folyamatosan magyarázott

Paprikás hangulatú volt a meccs, kemény belépőket lehetett látni, Sallait ápolni is kellett, de rendbe jött, Schäfer meg egy svájcinak rúgott oda. Ami ennél nagyobb baj volt, hogy Rossi csapata nem tudta játszani a játékát az első félórában. A gólon kívül nagyobb helyzete is csak Svájcnak volt, Kerkez rossz passza után Vargas lövését Gulácsi védte. 

Svájci átok? 1998 óta nem tudtuk legyőzni őket, tétmeccsen meg még régebben, 1981-ben nyertünk ellenük.

Marco Rossi folyamatosan magyarázott, adta az utasításokat a játékosoknak. Valószínűleg nem tetszett neki, amit látott. Közeledve az első félidő hajrájához, felcsillant a remény az egyenlítésre, fel is hördült a közönség: Szoboszlai szabadrúgása után Orbán fejelhetett, de gyengén, Sommer kezébe hullott a labda. Amúgy is csalfa remény volt, mert les lett volna.

Újabb svájci gól, gyenge első félidő

Szünet előtt Svájc már két gólos előnyre tett szert: Aebischer lőtt szépen a magyar kapuba a tizenhatoson kívülről a 45. percben – 0-2. Sajnos teljesen megérdemelt volt a svájci vezetés az első félidő végén.

Legutóbb tavaly a Litvánia elleni Eb-selejtezőn volt hasonlóan gyenge első félideje a magyar válogatottnak, akkor is 2-0-s hátrányban volt Rossi együttese a szünetben, aztán a folytatásban sikerült feljavulni, és a hajrában 2-2-re menteni a meccset.

A második félidő elején úgy tűnt, hogy Rossi ezúttal nem tudott csodát tenni a szünetben: borzasztó pontatlan passzok jellemezték a válogatott játékát, Fiola elképesztő labdaeladásából baj is lehetett volna. A 63. perben kihagyott a svájci védelem, a magyar beadás pontos volt, Varga Barnabás üresen fejelhetett, neki ez ziccer, de mellément a labda...

Varga Barnabás javított, szépített Magyarország

Varga egy sokkal nehezebb helyzetből javított pár perccel később, Szoboszlai beadása után a védőjét megverve, bevetődve szerezte meg a szépítő gólt a 66. percben – 1-2. Rögtön megélénkült a magyar közönség.

A hajrára Rossi mindent egy lapra tett fel, beküldte Ádám Martint, de nem hozta le Vargát. A két egykori paksi csatár először volt egyszerre a pályán a válogatottban. Sallai kiosztott egy gyönyörű kötényt, de a beadása pontatlan volt. Nyomott a magyar válogatott az egyenlítésért. A hosszabbításban mégis Svájc zárhatta volna le a meccset, Fiola labdaeladása után a támadó már Gulácsin is túljutott, de hosszan tolta meg a labdát, nem lett gól. Ezzel még nem volt vége, kitámadtunk, Fiola nem figyelt, pedig nagyot hibázott fejjel, így Embolo újabb ziccerbe került, és lezárta a meccset – 1-3.

A magyar válogatott 3-1-es vereséggel kezdte az Eb-t, és szerdán a házigazda Németország ellen lép pályára Stuttgartban, amely 5-1-re kiütötte Skóciát. Nem lesz könnyű.

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló:
Magyarország–Svájc 1-3 (0-2), Köln, jv.: Vincic (szlovén). Gólszerzők: Varga (66.), illetve Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)

Pénteken:
Németország–Skócia 5-1

A Magyar Nemzet kiküldött tudósítója jelenti Kölnből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.