Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Bellingham ollózós gólja mentette meg az angolokat a blamától

A kiesés szélén táncolt a németországi Európa-bajnokságon végig gyengén teljesítő angol válogatott a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben. Északi szomszédunk sokáig vezetett vasárnap a fogatlan oroszlánok ellen, de Jude Bellingham a 95. percben gyönyörű góllal kiegyenlített. Végül az angolok ünnepeltek – a teljesítményt nemigen lehetett, de a győzelmet és a továbbjutást igen.

2024. 06. 30. 20:06
Az angol válogatott két gólszerzője, Jude Bellingham (elől) és Harry Kane
Az angol válogatott két gólszerzője, Jude Bellingham (elől) és Harry Kane Fotó: AFP/INA FASSBENDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az angol játékosok egyelőre nem csillogtatták meg a tudásukat az Európa-bajnokságon, a Szerbia elleni nyögvenyelős győzelemmel, két döntetlennel és mindössze két szerzett gólig jutottak el a nyolcaddöntőbe, ahol a tornán egy topcsapatnak, Belgiumnak már kellemetlen meglepetést okozó szlovákokkal kerültek össze.

Az angol popénekes, Ed Sheeran is a helyszínen szurkolt, de nem hozott szerencsét
Az angol popénekes, Ed Sheeran is a helyszínen szurkolt Fotó: AFP/PATRICIA DE MELO MOREIRA

A sok kritika ellenére Gareth Southgate csak egy helyen változtatott a kezdőcsapatán a szlovének elleni meccshez képest: Kobbie Mainoo került Conor Gallagher helyére. A szlovákok ugyanolyan összeállításban léptek pályára, mint a románok elleni 1-1-es döntetlen alkalmával.

Ez az egy csere nem hozott látványos változást, az első húsz percben semmit nem mutattak az angolok. Szlovákia többször is könnyedén átjátszotta magát a Háromoroszlánosok védelmén. Amikor már éledezni kezdtek az angolok, és néhány percet eltöltöttek szomszédaink kapuja előtt, akkor a szlovákoknak sikerült elvenniük a kedvüket: egy távoli ívelés után David Strelec ügyesen meg találta Ivan Schranzot, aki hat méterről külsővel a kapuba pöckölte a labdát. A prágai Slavia szélsője már három gólnál jár az Eb-n, Jamal Musialával és Georges Mikautadzével holtversenyben az élen jár e téren.

Tanácstalan angolok

Az angolok hetven százalékban birtokolták a labdát az első félidőben, de általában csak tanácstalanul passzolgattak, egyszer sem találták el a szlovákok kapuját.

Southgate együttese a fordulás után megrázta magát, és öt perc után egy szép támadás végén Phil Foden egyenlített, de les miatt elvették a gólt. Kicsivel később Strelec viccelte meg majdnem a kapujától messze bóklászó Jordan Pickfordot. A csatár a felezővonaltól vette célba az angol kaput, lövése kevéssel kerülte el azt.

Nem állíthatjuk, hogy az angolok ezután tűzijátékot rendeztek volna a szlovákok kapuja előtt, a 70. perchez érkezve Martin Dúbravkának még nem akadt védenivalója. Így volt ez az addigi legnagyobb angol helyzet után is: a 78. percben Foden fejére tekerte a labdát, ám a csapatkapitány sem célzott pontosan. Ahogyan röviddel később Declan Rice próbálkozása sem. A középpályás távoli lövése a kapufáról kifelé pattant.

Csak megjelent Bellingham

Ezek után sokáig a szlovákok találták el a kaput, és már-már elkönyveltük, hogy az angolok kiesnek, de akkor jött az Eb-től eddig „távol maradó” A torna legértékesebb játékosa megadta a módját: egy szöglet után a 95. percben ollózott Dúbravka kapujába, így a németországi Európa-bajnokságon először kétszer tizenöt perces hosszabbítás következett.

Itt pedig alig néhány másodperc elteltével eldőlt a szlovákok sorsa. Egy beadás után Dúbravka Ivan Toney elé ütötte a labdát, aki középre fejelte a játékszert, ami aztán Kane fejese után a hálóban kötött ki. 

Francesco Calzona csapata a végsőkig küzdött, de innen már nem volt visszaút. Az angolok 2-1-re győztek, a negyeddöntőben Svájc ellen folytatják.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:
Anglia–Szlovákia 2-1 (0-1)
gólszerző: Bellingham (90+5.), Kane (91.), ill. Schranz (25.)

Az Anglia–Szlovákia Eb-nyolcaddöntő elemzése a Szpíker korneren:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.