Kiakadtak az angolok: mégis hol van az igazi Bellingham?

Szerbia és Dánia után kedden Szlovénia ellen is folytatta a mélyrepülését Anglia. Az Európa-bajnokság egyik favoritjának tartott, a torna legértékesebb játékoskeretével rendelkező csapata ugyan megnyerte a C csoportot, de közben csak egy nehézkes győzelmet tudott felmutatni Szerbia ellen, mindössze két gólig jutott az Eb első szakaszában. Ezt az angol sajtó sem tűrheti tétlenül, nagy előrelépést remél Gareth Southgate együttesétől.

2024. 06. 26. 10:52
Jude Bellingham
Jude Bellingham egyelőre adós az igazán jó játékkal az Eb-n Fotó: AFP/Anadolu/Emin Sansar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovénia elleni meccsen mi is nagyon számítottunk az angolokra, hiszen ha legyőzik a szláv együttest, az nyolcaddöntőt ért volna a magyar válogatottnak. De Gareth Southgate együttese nekünk is, és a sajátjainak is csalódást okozott. Gól nélkül ért véget a találkozó, és a mérkőzés lefújása után a szurkolók kifütyülték, söröspoharakkal dobálták meg a játékosokat és a szövetségi kapitányt, akiket a szigetországi sajtó sem kímélt.

Conor Gallagher (jobbra) volt az angolok legrosszabbja a szlovének elleni meccsen
Conor Gallagher (jobbra) volt az angolok legrosszabbja a szlovének elleni meccsen Fotó: AFP/Anadolu/Emin Sansar

Amikor a futballisták értékelésére került sor, a BBC olvasói a szlovének kapusát, Jan Oblakot 6,52-es osztályzattal a meccs legjobbjának választották, de a szomszédaink játékosai közül szinte mindenki teljesítményét hatnál jobbra értékelték, négyen voltak, akik csak alulról súrolták a hatost.

Az angolok közül viszont csak a 71. percben becserélt Cole Palmer jutott hat fölé (6,42), hatan kaptak ötnél jobb osztályzatot, míg a többséget négyesre értékelték, így a klubjaikban jó idényt záró Declan Rice és Bukayo Saka (Arsenal), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Jude Bellingham (Real Madrid), illetve a csapatkapitány Harry Kane (Bayern München). A szavazók szerint a szünetben lecserélt Conor Gallagher volt a legrosszabb, ő 3,77-es osztályzattal zárta az estét.

Az igazi Bellingham kerestetik

A BBC szakírója szerint a csapat újabb borzalmas teljesítménnyel rukkolt elő, és megjegyzi, az Európa-bajnokságok történetében először fordult elő, hogy egy csoport egy válogatottja sem szerzett egy gólnál többet egy meccsen. Southgate-nek elsősorban a középpályájával akadnak gondjai, ezt bizonyítja, Gallagher korai lecserélése és helyette a 19 éves Kobbie Mainoo pályára küldése. Gallagher mellett a Trent Alexander-Arnolddal a középpályán való kísérletezés sem vált be, és a szövetségi kapitány lassan kifut a lehetőségekből, mivel már csak a 20 éves Adam Wharton maradt, akit még nem próbált ki. A BBC azt valószínűsíti, hogy a Hollandia elleni nyolcaddöntőben Declan Rice mellett Mainoo kerülhet a kezdőbe. 

A Real Madriddal szárnyaló, spanyol bajnok és BL-győztes Jude Bellinghamről pedig azt írják, hogy a szerbek elleni meccs hőse ezúttal is végig frusztrált volt, a testbeszéde erről árulkodott. Róla az ESPN is megjegyezte, hogy nagy nullákkal zárta a szlovének elleni meccset: kapura nem lőtt, helyzetet nem alakított ki, sikeres csele nem volt. Emellett a párharcai 22 százalékát nyerte csak meg, ami a legrosszabb teljesítmény volt a csapatban.

Hiányzik a tűz az angolokból

A Sky Sports szerint az angol válogatottból hiányzik a kreativitás és a tűz, ezt a világranglista 57. helyezettje ellen elért döntetlen jól mutatja. A játékosokkal ugyanakkor megértőbb a Sky, mint a BBC olvasói voltak, mert csak egy ötöst osztott ki (Conor Gallaghernek), a többiek hatost és hetest kaptak. Ugyanakkor a cikkíró megjegyzi, azt várja, hogy végre megérkezzen a madridi Bellingham Németországba az Eb-n szereplő halovány játékos helyett. Természetesen a támadószekció produkciójával sem elégedett a Sky, mivel a megkérdőjelezhető fizikai állapotban lévő Kane csak a 28. percben találkozott először a labdával a tizenhatoson belül, de el is vesztette azt, egyébként pedig csak hat további labdaérintése volt a kapu előterében. Hozzáteszik, az angolok összesített xG-je (várható gólok száma) 2,26 volt, csak három válogatotté volt alacsonyabb az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok közül.

Ennél mindenki jobb teljesítményt várt az Eb egyik fő esélyesétől.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.