Nem haragszik a magyarokra, sőt, mindig örömmel jön hozzánk David Coulthard – interjú

Munkája miatt Budapesten tölti a Magyar Nagydíj hétvégéjét a 13-szoros futamgyőztes korábbi Formula–1-es autóversenyző, David Coulthard. Az 1994-től 2008-ig aktív volt pilóta a Hungaroring paddockjában nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2024. 07. 20. 6:13
COULTHARD, David
A korábbi F1-es autóversenyző, David Coulthard napjainkban is járja a világot. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma már 53 éves skót expilóta 1994-ben, Ayrton Senna halálos balesete után debütált a Williams-istálló színeiben. A brit csapatot két idényen át erősítette, ’95-ben vb-bronzérmet nyert, majd 1996-tól a McLarenhez igazolt, ahol egészen 2004-ig versenyzett. Pályafutása utolsó éveit a 2005-ben bemutatkozó, azóta a sportág meghatározó gárdájává fejlődő Red Bull kötelékében töltötte. Összesen 13 alkalommal ért célba elsőként, négyszer volt harmadik a pontversenyben, legjobb év végi eredménye pedig a világbajnoki ezüstérem 2001-ből.

RUSSEL, Georges; COULTHARD, David
David Coulthard manapság is rendszeres vendég a bokszutcában, itt éppen a Mercedes pilótájával, George Russell-lel beszélget. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Munka miatt jött

– Követte a labdarúgó Európa-bajnokságot?
– Természetesen, szurkoltam a skót válogatottnak, hogy minél eredményesebben szerepeljen. Nem vagyok egy nagy futballrajongó, de a döntőt is láttam a televízióban, tetszett.

– Nem haragszik ránk, magyarokra azok után, hogy válogatottunk legyőzte Skóciát a csoportkör harmadik fordulójában?
– A sport sokkal többről szól, mint pusztán egy eredmény. Európai vagyok, egy folyamatosan mozgásban lévő, utazó európai polgár, sőt talán inkább világpolgár. Járom a világot, és mindenhol remek emberekkel találkozom, így van ez akkor is, amikor Magyarországra jövök.

– Mi a feladata a hétvégén?
– Televíziózás, most a Channel 4 nevű csatornának dolgozom, illetve a Viaplay-nek.

 

Szereti turistaként járni a várost

– Hogy érzi magát ismét nálunk?
– Mindig jó, amikor Budapestre látogatok. Nagyon szeretem ezt a várost, korábban volt szerencsém kicsit jobban is felfedezni, többször vettem részt városnéző túrán is. Itt versenyezni az egyik legnagyobb kihívás a pilóták számára, bízom benne, hogy jó versenyt látunk majd vasárnap.

– Van kedvenc helye, esetleg étele Budapesten?

– Kedvenc éttermem nincs, nem vagyok az a típus, aki megfogadja, hogy »ide igenis vissza kell mennem«. Szeretek úgy sétálni Budapest utcáin, mint egy turista, aki ha kedve tartja, sört iszik, és csak figyeli az embereket. Nekem az jelenti a feltöltődést, amikor sétálhatok a folyóparton, felmehetek a várba vagy éppen megnézhetem a szobrokat.

– Pályafutása során többször is rajthoz állt a Magyar Nagydíjon, ötször a dobogóra is felállhatott. Milyen emlékeket őriz a Hungaroringről?
– Nincs kifejezetten egy kedvencem. Igen, néhányszor dobogóra állhattam itt, azokra a futamokra szívesen emlékszem. A Hungaroring egy olyan pálya, amit egész évben vársz. Ez mindig egy kemény verseny volt, általában nagyon meleg van, így fizikailag is megterhelő.

 

Kulcsfontosságú lesz az időmérő

– Vasárnap milyen versenyre számít?

– Az függ a várhatóan szoros szombati időmérő eredményétől is. A Mercedes most elég erős, jó irányba haladnak a fejlesztései, de azt se felejtsük el, hogy az elmúlt két idényben George Russell és Lewis Hamilton tudta megszerezni az első rajtkockát Magyarországon. A Hungaroringen az időmérő eredménye különösen fontos, mert ezen a pályán nehezebb előzni, de a gumikopás is fontos tényező. Valószínűleg száraz verseny lesz, remélem, jó futamot láthatunk.

– Mit gondol az idény eddigi alakulásáról?
– Szoros és szórakoztató, de pontosan erre van szüksége a Formula–1-nek a kezdetektől fogva. A McLaren jelenleg kifejezetten versenyképes, és veszélyes lehet akár Max Verstappenre is, az elmúlt két futamon győztes Mercedes pedig talán közelít a Ferrarihoz. Ezt örömmel látom, hiszen akkor jó a verseny, ha minél több csapatnak van esélye a győzelemre.

A hétvége további menetrendje
A 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj szombaton 12.30-tól a harmadik szabadedzéssel, majd 16.00-tól az időmérővel folytatódik, a 70 körös versenyt vasárnap 15 órától rendezik. Valamennyi eseményt élőben láthatják az M4 Sporton. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.