Meggyűlhet a baja Hollandiának a feltüzelt törökökkel

A szombat esti nyolcaddöntőben jóval komolyabb erőpróba vár a holland labdarúgó-válogatottra, mint a románok elleni 3-0-s diadal alkalmával. Ugyanis ezúttal az osztrákokat legyőző és már-már euforikus hangulatba került törökökkel találkoznak a berlini Olimpiai Stadionban.

2024. 07. 06. 7:15
Hamburg, 2024. június 16.
A holland Wout Weghorst, miután berúgta csapata második, vezetõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának elsõ fordulójában játszott Lengyelország Hollandia mérkõzésen a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 16-án.
Lionel Messi Dárdai Pál
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmasnak és taktikai szempontból is érdekesnek ígérkezik a holland–török összecsapás, nem utolsósorban azért, mert Hollandia eddig nagy hangsúlyt fektetett a labdabirtoklásra, míg Törökország az Ausztria elleni meccsen is átadta a kezdeményezés lehetőségét a riválisnak, melyet aztán az ellentámadásokból igyekezett legyőzni. A szombat esti találkozón ezek alapján alapesetben az lehet a forgatókönyv, hogy Ronald Koeman tanítványainál lesz majd többet a labda, Vincenzo Montella, a törökök olasz kapitánya pedig vélhetően azt kéri majd a játékosoktól, hogy a szervezett és masszív védekezésből indítsanak ellencsapásokat.

Hatalmas fölényben lesznek a török szurkolók a berlini összecsapáson  Fotó: Abedin Taherkenareh

Ausztria ellen a törököknél többek között a gólpasszt is adó 19 éves Arda Güler korát meghazudtoló érettséggel villogott a pályán, miként Románia legyőzésénél a holland labdarúgás nagy ígérete, Xavi Simmons volt meghatározó a jobb oldalon, előkészítve például Cody Gakpo vezető találatát.
A csoportkörben még visszafogottnak tűnő teljesítményt nyújtó hollandok Románia elleni már komoly fölényben, s végül magabiztos különbséggel tudtak nyerni, a törökök ugyanakkor Ausztria kiejtésével egy mérkőzésre kerültek attól, hogy megismételjék 2008-as szereplésüket és újfent a négy közé jussanak a kontinenstornán.

Berlinben ráadásul kifejezetten nagy létszámban vannak jelen a török bevándorlók, akik már az osztrákok elleni 2-1-es lipcsei siker után is egészen a hajnali órákig ünnepelték válogatottjuk továbbjutását a tőlük megszokott módon, a város közútjain dudálva és zászlókat lobogtatva. Montella Hollandia ellen nem számíthat majd az eltiltott Orkun Kokcura és Ismail Yuksekre, illetve a két meccses eltiltást kapott, az osztrákok ellen két gólt szerzett Merih Demiralra. Ugyanakkor a játékosok erőt meríthetnek majd abból, hogy a csapatkapitány Hakan Calhanoglu eltiltása lejárt, így ő visszatérhet az együttesbe.

Tizenhat éve várnak egy elődöntőre

Hollandia szintén a 2008-as Eb-n volt utoljára a legjobb nyolc között, Denzel Dumfries szerint pedig az utolsó csoportmeccsen, Ausztriától elszenvedett 3-2-es vereséget követően sikerült rendezniük a sorokat.

– Megtanultuk a leckét abból a mérkőzésből, és sokat beszélgettünk, hogy túllépjünk a gondokon. A románok ellen már nagyon jól játszottunk, különösen a letámadás és a labdabirtoklás szempontjából – nyilatkozta a védő.

Az Eb legjobb kapusainak csatája

A török Hürriyet sportlap szerint a kapusklasszisok csatája lesz a Hollandia–Törökország Eb-negyeddöntő, ami elsőre kissé furcsán hangzik, de ha az eddigi védések számát nézzük, a versenyben maradó kapusokat tekintve valóban a két legjobb találkozik szombat éjjel Berlinben.

A holland kapuban Bart Verbruggen áll majd, az angol Brighton kapusa négy mérkőzésen négy gólt kapott az Európa-bajnokságon, emellett 13 védést bemutatott. A törököknél a portugálokkal szembeni, elveszített meccset leszámítva Mert Günok védett, három találkozón 12 hárítást mutatott be (az osztrákok ellen talán a torna legnagyobb bravúrját), és három gólt kapott.

Ami a két csapat közti örökmérleget illeti, 14 meccsen hat holland siker és négy döntetlen mellett négy török győzelem született. Legutóbb 2021-ben, a 2022-es világbajnokság selejtezősorozatában csaptak össze a felek, s egyik találkozón sem unatkozott a publikum: Isztambulban 4-2-re a törökök, Amszterdamban 6-1-re a hollandok diadalmaskodtak.

Sárga lapokban a törökök a jobbak

Ami a sárga lapokat illeti, ebben a tekintetben Törökországnak van valamivel több veszíteni valója: náluk kilenc játékosnak is figyelnie kell, egy esetleges újabb figyelmeztetés miatt ugyanis ők továbbjutás esetén nem léphetnek pályára az elődöntőben. A hollandoknál ebből a szempontból négyen „vannak veszélyben”, a negyeddöntők után viszont törlik a sárga lapokat.

A szombaton 21 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti, a továbbjutó pedig az angol–svájci negyeddöntő győztesével játszik majd a fináléba kerülésért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.