Már most lehet tudni, melyik csapat lesz a Fradi vetélytársa az NB I-ben

Ma két mérkőzéssel megkezdődik az NB I 123. idénye. A Ferencváros a 36. bajnoki címéért indul harcba, és a rajtnál jele sincs annak, hogy bármelyik klub veszélyt jelenthetne rá. Ezen a nyáron sem érkeztek ismert nevek a klubokhoz, ám ennél is elszomorítóbb, hogy kevés magyar fiatal került be a keretekbe, és közöttük sem látni nézőcsalogató sztárjelölteket.

2024. 07. 26. 5:55
A Ferencvárosnak a következő bajnokságban lesz olyan vetélytársa, amely megfoszthatná az ünnepléstől. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki a futballban jóslásokra vállalkozik, az lényegében nem több kuruzslásnál. Ebben a sportágban sok minden megtörténhet, ennek köszönhetően virágzik minden sportfogadással foglalkozó cég szerte a nagyvilágban és persze nálunk is. Ennek ellenére, ezt a csapdát is felvállalva, alighanem bátran ki lehet mondani, hogy a ma rajtoló NB I-es bajnokság nem ígérkezik sem túl izgalmasnak, sem túl érdekesnek vagy éppen színvonalasnak. Az előző idényhez képest sem, pedig nincsen túl magasan a léc.

Fotó: Origó/Polyák Attila

A kérdés persze az, hogy mitől lenne izgalmasabb, érdekesebb és színvonalasabb. Ezen a nyáron az Európa-bajnokság tolakodott előre, de ha jól belegondolunk, a magyar élvonal a kontinensbajnokság nélkül sem szolgált komolyabb érdeklődést kiváltó hírekkel. Persze folyamatosan értesülhettünk arról, hogy melyik klub éppen kivel szerződött vagy éppen kitől vált meg, de mindez alig vagy egyáltalán nem haladta meg az ingerküszöböt. Jellemző módon a leginkább az borzolta a kedélyeket, hogy Ádám Martin Dél-Koreából Debrecenbe szerződik, már a városban tárgyal óriási fizetéséről, ám hamar kiderült, egy szurkolói oldalon két blogger trollkodta meg a nyilvánosságot, amin ők nagyszerűen szórakoztak.

Világsztárok biztosan nem jönnek

Persze dőreség lenne arra várni, hogy bármelyik klub egy igazi világsztár érkezését jelenthetné be, erre esély sincsen. Bár a magyar futballban annyi a pénz, mint korábban még soha, ez össze sem hasonlítható a topbajnokságok költségvetéseivel, ahogy mondani szokták, az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés – amennyiben a megélhetésen a versenyképességet értjük az európai labdarúgás igazán vonzó szintű részével. 

Végigvehetnénk, a tizenkét klub keretei kikkel gazdagodtak, bizonyára akad a légiósok között tényleg erősítést jelentő futballista, ám ennek sok értelme nincsen, mert a nevek semmit sem mondanak. Nincs egy sem, aki miatt szurkolók százai vagy ezrei kerekednének fel, mert élőben akarnák csodálni a teljesítményét.

 Márpedig, ha valaki mégis végigböngészi az egyes klubok érkezőit, zömmel idegen neveket olvashat, továbbra sem csökken a külföldiek száma.

Marquinhos olyan légiós, akit érdemes volt idehozni  Fotó: Mirkó István

Az pedig nagyon elszomorító, hogy a saját műhelyekben sem látni senkit sem, akire a szurkoló felkapná fejét. Az idősebbek emlékezhetnek rá, 

mit jelentett annak idején Törőcsik András felbukkanása Újpesten, mennyit dobott a nézőszámon, amikor a fiatal Nyilasi Tibort, Ebedli Zoltánt, Rab Tibort vagy Magyar Istvánt harcba küldte a Ferencváros, Pásztor József megjelenése mekkorát lendített a Békéscsaba megbecsülésén vagy később mennyien kezdtek el Kispestre járni egy bizonyos Détári Lajos futballját látni.

 Ma ilyen egyéniségek megjelenése sokkal többet számítana néhány levezetni érkező Bundesliga-sztárnál, ám előbbiek a milliárdos akadémiák dacára sincsenek, utóbbiakhoz pedig szegény az eklézsia.

Gyenge a bizonyítvány

Ami pedig a csapatokat illeti, nyoma sincs annak, hogy bármelyikük a Ferencváros kihívója lehetne, így a bajnoki címet illetően sok izgalomban nem reménykedhetünk. A többiek közül néhányan majd csatáznak a dobogóért, a többség a kiesés ellen hajt majd, és ennyi. Nemrég Csányi Sándor, az MLSZ elnöke fogalmazott így: „Nem szabad nem észrevenni, hogy a válogatott és a Ferencváros elmúlt öt-hat évben elért vitathatatlan sikerei mellett az NB I színvonala, klubcsapataink nemzetközi szereplése, az utánpótlásképzés hatékonysága elmarad ettől a szinttől.” 

Bár rácáfolna ez az idény, de sajnos nem lehet vele vitatkozni.

NB I, 1. forduló. Péntek: Zalaegerszeg–MTK 18.00, Nyíregyháza–Győr, Mezőkövesd, 20.15. Vasárnap: Újpest–Puskás Akadémia 18.50, Diósgyőr–Paks 18.50, Kecskemét–Fehérvár FC 18.50. December 4.: Debrecen–Ferencváros 19.00. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.