Bizonyítványt osztott az UEFA, szép summára számíthat az MLSZ

Noha még nincs vége az Európa-bajnokságnak, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) már összegezte az Eb eddigi történéseit és trendjeit. Az UEFA úgy véli, kiélezett, izgalmas mérkőzéseket hozott a csoportkör, és kifejezetten jót tett a rendszernek, hogy a legjobb négy csoportharmadik is továbbjuthatott az egyenes kieséses szakaszba. Ez ellentmond az általános véleménynek, miszerint a színvonal nem éppen magas.

2024. 07. 09. 17:04
Mikel Merino, Németország, Spanyolország
Mikel Merino fejesét a németek döbbenten nézik Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffirrini
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a leglényegesebb kérdésre még nem kaptunk választ az Európa-bajnokságon, miszerint ki nyeri meg a 2024-es németországi tornát, az UEFA a hivatalos honlapján már bizonyítványt osztott, és több pontban összegezte a döntőig vezető eseményeket. Az Európai Labdarúgó-szövetség úgy véli, a legjobb négybe került válogatottak – Spanyolország, Franciaország, Anglia és Hollandia – egyikének sem volt könnyű dolga, hiszen egyedül a hollandoknak sikerült a rendes játékidőn belül nyerniük, míg a másik háromnál volt hosszabbítás, kettőnél pedig tizenegyespárbajban derült ki a továbblépők neve.

GAKPO, Cody
A hollandok eddig nem játszottak hosszabbításos meccset és már négyszer győztek

Az UEFA elemzése szerint a szövetség egyértelműen kiélezett, izgalmas meccseket látott a csoportkörben, és kiemelték, hogy ezúttal két válogatott, a most debütáló Grúzia, valamint Szlovénia is története során először jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Amíg az előbbiek simán, úgy a szlovének hatalmas csatában, büntetőpárbajban maradtak alul a maguk nyolcaddöntőjében.

Arról persze nem szól az elemzés, miszerint az Eb színvonalát rengeteg kritika éri, a túlhajszolt sztárok nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, mint klubcsapataikban.

 

Az UEFA szerint jó az Eb lebonyolítása

A rengeteg vitát kiváltó rendszerről, a négy legjobb csoportharmadikok továbbjutási lehetőségéről egyértelműen pozitív az UEFA álláspontja, ugyanis szerintük ez a fajta rendszer jó lehetőséget nyújt a kevésbé esélyes nemzetek számára a továbblépésre. Felelevenítették, hogy 2016-ban Portugália csoportharmadikként nyert Eb-t.

2021-ben a négy továbbjutó csoportharmadikból három bejutott a legjobb nyolc közé: Csehország Hollandiát, Ukrajna Svédországot, Svájc pedig a franciákat győzte le. Ráadásul a 2021-es tornán 24 csapatból 23-nak volt tétje a csoportkör utolsó fordulója előtt. Ugyanez igaz a most zajló Eb-re is, hiszen egyedül a lengyelek várták biztos kiesőként a harmadik csoportkört a teljes mezőnyből, míg Portugália a második meccsét követően biztos csoportelső volt.

Szoros meccsek

Az idei Eb mérkőzései rendkívül szorosak voltak, igazán nagyarányú győzelmet egyik válogatott sem tudott aratni a másik felett. Mind a 24 csapat szerzett legalább egy pontot, az egyes csoportok első és negyedik helyezettje között 4,5 pont volt az átlagos különbség, ami a legkisebb az 1992-es Eb óta. 

A mostani tornán az átlagos győzelmi különbség 1,08 gól volt, ami a legalacsonyabb az 1992-es torna óta. Ez ráadásul nem csak az egyenes kieséses mérkőzések eredménye, ugyanis a csoportkör végeztével átlagosan 1.03 góllal nyert a győztes csapat a nyolcaddöntőket. Az is most fordult elő először, hogy az elődöntőkig mindössze egy válogatott, a spanyol tudta megnyerni valamennyi mérkőzését.

A bevétel kétharmadát szétosztja az UEFA

– Az Eb kiterjesztése hozzájárult az UEFA azon folyamatos célkitűzéséhez, hogy növelje az egész európai labdarúgás versenyképességét. A pénzügyi támogatás nyújtása az európai játék megerősítésének egy másik eszköze. Az Eb-t követően a tornából származó bevétel mintegy kétharmadát az UEFA mind az 55 tagszövetsége között újraosztja – írta a zárszavában az UEFA.

Az előzetes becslések szerint az Európa-bajnokság teljes bevétele 2,4 milliárd euró lesz. Ebből az összegből természetesen a Magyar Labdarúgó-szövetség is részesül, tehát szép summára számíthat az MLSZ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.