Ha Andersen esete kezezés, akkor Cucurelláé miért nem?

A házigazda németek Mikel Merino 119. percben szerzett fejesgóljával estek ki a spanyolok elleni negyeddöntőben. Ugyanakkor még hosszú évekig megy majd a vita arról, hogy Anthony Taylor miért nem ítélt büntetőt Marc Cucurella kezezése során. Főleg annak tükrében, hogy a másik brit bíró, Michael Oliver a dán Andersen hasonló eseténél a 11-es pontra mutatott.

2024. 07. 06. 13:59
Cucurella, Musiala, Németország, Spanyolország
Egyértelmű, hogy Cucurella keze blokkolta Musiala lövését Forrás: X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a történelem számára örök érvényűen megmarad, hogy Spanyolország hosszabbításban 2-1-re legyőzte a házigazda Németországot az Eb-negyeddöntőben. Azon viszont hosszú éveken át vitatkozni fognak világszerte, vajon miért nem ítélt büntetőt Anthony Taylor játékvezető, amikor a hosszabbítás második félidejében, 1-1-es állásnál Jamal Musiala lövése Marc Cucurella karjáról vágódott le. A kezezést talán az is látta, aki háttal ült az esetnek. Nos, az angol Taylor sípja néma maradt, csodák csodájára a VAR sem vizsgálta az esetet, és az elmaradt büntető után a spanyolok a 119. percben Merino fejesével a spanyolok megnyerték a találkozót.

Andersen esete  Fotó:X/Futball Tweet

A német és német érzelmű szurkolókban azonban élénken él a nyolcaddöntőben történt eset, amikor a dánok ellen egy hasonló esetben viszont megadták a büntetőt a németeknek. Akkor David Raum beadása pattant meg a visszafele futó dán védő, Joachim Andersen kézfején, ami valljuk be, ugyancsak nem volt természetellenes helyzetben. Viszont a mérkőzés szintén angol bírója, Michael Oliver tizenegyest ítélt. 

Az UEFA megpróbálta rövidre zárni a történetet, és a szövetség illetékese a The Athleticnek elmondta, hogy tökéletes döntés született a spanyol–német negyeddöntőben. Ugyanis a torna előtt kiadott játékvezetői irányelvek szerint Cucurella keze nem volt természetellenes helyzetben, amikor a labdával találkozott. 

Ez az indoklás megmagyarázza az UEFA szerint, hogy a dán esetnél miért ért büntetőt a kezezés, hiszen akkor a játékos karja a mellkasával egy vonalban helyezkedett el. Mondjuk arra már nem adtak választ, hogy futás közben vajon miért számított természetellenesnek Andersen mellkasával egymagasságban lévő keze…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.