Megvan az első magyar érem Párizsban, Muhari Eszter szerezte

Muhari Eszter aranytussal 15-14-re győzött az észt Nelli Differt ellen a bronzasszóban, így a huszonegy éves párbajtőröző szerezte a 2024-es párizsi olimpia első magyar érmét. A női párbajtőr egyéni versenyének 1996 óta íródó olimpiai történetében Muhari Eszter bronza már a hatodik magyar érem volt, ennél többet egyetlen ország sem szerzett.

2024. 07. 27. 21:01
Muhari Eszter bronzérmes vívás párbajtőr olimpia 2024 magyar csapat
Muhari Eszter az olimpiai bronzérmét ünnepli Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia első hivatalos versenynapján férfi kardozóink és a puskás vegyes páros reményeink ellenére nem kerültek érem közelébe. A párbajtőröző Muhari Eszter viszont igen. A huszonegy éves vívó legnagyobb bravúrja a korábbi egyéni világbajnok Szong Szera elleni 15-6-os siker volt, két kínai ellenfelét pedig egyaránt 15-10-re verte, mielőtt az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallo-Bretontól. Muhari Eszter a bronzasszóban az észt Nelli Differt ellen lépett pástra.

Muhari Eszter vívás párbajtőr bronzdöntő olimpia 2024 Párizs magyar csapat
Muhari Eszter szerezte a párizsi olimpia első magyar érmét (Fotó: Csudai Sándor)

A női egyéni párbajtőr 1996 óta szerepel az ötkarikás műsorban, s a korábbi hét alkalomból ötször volt magyar dobogós: 2000-ben és 2004-ben Nagy Tímea, illetve 2016-ban Szász Emese olimpiai bajnok lett, míg 1996-ban Szalay Gyöngyi, 2008-ban pedig Mincza-Nébald Ildikó révén bronzérmet szerzett Magyarország a versenyszámban.

Ehhez a névsorhoz csatlakozott a huszonegy éves Muhari Eszter, aki csak azután került az idei olimpia indulói közé, hogy Kun Anna a holléti nyilvántartás megsértése miatt elveszítette a kvótáját. Hatnál több érme egyetlen országnak sincs ebben a versenyszámban, igaz, a döntőben a franciák is megszerzik majd a hatodikat.

Mi történt Muhari Eszter olimpiai bronzdöntőjében?

Muhari és Differt asszója észt tussal kezdődött, a magyar vívó azonban fordított, és 4-3-ra vezetett az első három perc végén. A második harmadban újra Differt került előnybe, 7-5-re is vezetett, Muhari viszont kiegyenlített, 8-8-nál kaptak újabb pihenőt a vívók. A harmadik harmadban rendre Differt került előnybe, Muhari Eszter viszont háromszor is kiegyenlített, s eljutottak 14-14-ig, s a maradék huszonnyolc másodpercben már nem volt igazi akció, jöhetett az aranytus – amely Muhari Eszternek ért bronzérmet!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.