Az olimpia első doppingbotránya: tele van szteroidokkal a lebukott sportoló szervezete

Még el sem kezdődtek az érmekért folyó küzdelmek a XXXIII. párizsi olimpián, már olyan is van, akinek be is fejeződtek az ötkarikás nyári játékok. Igaz, most nem sérülés, hanem doppingolás miatt nem vehet részt a dzsúdóversenyeken egy iraki sportoló. A cselgáncsozó Szajjad Szehen mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienonra és boldenonra bukkantak.

2024. 07. 27. 7:40
Szajjad Szehen iraki cselgáncsozó (kékbn) megbukott a doppingellenőrzésen Fotó: ijf.org
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkeserítő lehet egy sportoló számára, hogy éveken át becsületesen készülve kvótát szerez az olimpiára, majd a nagy nap előtt sérülés miatt nem mutathatja meg a világnak, mit is tud valójában saját sportágában. Nos, így járt a magyar tornász, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia, aki már Párizsban, a pódiumedzésen sérült meg súlyosan, így vissza kellett lépnie a versenyektől.

Párizsi életképek az olimpia árnyékában. 
2024.07.25 Párizs, Franciaország
Fotó: Csudai Sándor
Van olyan sportoló, akinek már be is fejeződött az olimpia, mert doppingolt     Fotó: Csudai Sándor

A magyar tornásznőt az egész világ sajnálja, nem úgy, mint azt az iraki dzsúdóst, aki egészen más okból nem vehet részt az olimpián, dacára annak, hogy már Párizsban tartózkodik. Ugyanis Szajjad Szehen iraki cselgáncsozó az első olyan sportoló, aki fennakadt a párizsi olimpián elvégzett doppingvizsgálatokon.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bejelentette, hogy a 81 kilogrammos iraki dzsúdós mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó metandienonra és boldenonra bukkantak kedden, egy versenyen kívüli tesztelésen. A 28 éves sportoló nem edzhet, nem versenyezhet, edzői és semmilyen más tevékenységet sem végezhet a párizsi olimpia alatt.

A dzsúdósok egyébként ma kezdik meg küzdelmeiket a Mars-mező Arénában, ahol jövő péntekig zajlanak a cselgáncsesemények. A magyar válogatott – heten jutottak ki az olimpiára – tagjai közül elsőként a tokiói olimpia 5. helyezettje, az 52 kilós Pupp Réka és az Eb-bronzérmes, 66 kilós Pongrácz Bence lép tatamira vasárnap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.