Rászálltak a rendőrre az angol szurkolók Gareth Southgate miatt

Egészen szerda estig rengeteg kritikát kapott Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya, akinek már az utódját keresgélte a brit média. Azok után azonban, hogy az Európa-bajnokság elődöntőjében 2-1-re legyőzte Hollandiát, máris ódákat zengenek róla Angliában. Southgate edzői mestermunkájáról és a bátorságáról írnak Harry Kane lecserélése kapcsán, amit a portugálok nem mertek megtenni Cristiano Ronaldo esetében. S még egy német rendőr is megkapta a magáét Southgate miatt.

2024. 07. 11. 9:46
SOUTHGATE, Gareth
Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjének Hollandia-Anglia mérkõzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia borzalmas játékkal jutott el az Eb elődöntőjéig, emiatt kapott a fejére rendesen Gareth Southgate, akinek a szemére vetették, hogy a torna papíron legjobb játékosállományával ennyire gyenge, minden fantáziát nélkülöző futballra képes csak. Aztán eljött a Hollandia elleni szerdai elődöntő, amelyen az angolok végre elkezdtek játszani, egyértelműen az eddigi legjobb teljesítményüket nyújtották az Eb-n, aminek köszönhetően – vitatott bírói ítéletekkel ugyan, de – 2-1-re győztek, és bejutottak a vasárnapi döntőbe, melyben Spanyolország lesz az ellenfelük.

SOUTHGATE, Gareth
Bejött Gareth Southgate mesterterve, Anglia ott van az Eb-döntőben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Southgate máris történelmi tettet hajtott végre, Anglia ugyanis még soha nem volt döntős Eb-n vagy vb-n „idegenben”: az 1966-os világbajnokságon (amit megnyertek) és a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon (amit elvesztettek) is hazai pályán vívták a döntőt. Most először fordul elő, hogy nem így lesz, vasárnap Berlinben csapnak össze a spanyolokkal.

A siker hatására máris megkezdődött az angol sajtóban Southgate rehabilitációja és felemelése. „Itt az idő, hogy befejezzük Southgate nevetségessé tételét a Hollandia elleni 2-1-es edzői mestermunkája után” – húzza alá a Daily Mail véleménycikke

A lap szakértője, a korábbi angol válogatott csatár, Chris Sutton pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Southgate mesterien cserélt, hiszen a 91. percben született győztes gólt az egyaránt a kispadról beküldött Cole Palmer és Ollie Watkins hozták össze – előbbi gólpasszából utóbbi talált a kapuba, amit Watkins előre megérzett.

Kane: angol bátorság, Ronaldo: portugál gyávaság

Ahogy Sutton fogalmaz , az igazán bátor húzás az volt Southgate részéről, hogy a meccs hajrájában, a 81. percben, amikor még 1-1 volt az állás, és jó esély volt a hosszabbításra és a tizenegyespárbajra is, lehozta a biztos lábú büntetőrúgó csapatkapitányt, Harry Kane-t, az ő helyére érkezett Watkins. Sutton párhuzamot húzott Portugália szövetségi kapitányával, Roberto Martínezzel, akinek nem volt bátorsága ugyanezt megtenni Cristiano Ronaldo esetében, pedig Southgate nagyot húzott, hogy a Kane-nél gyorsabb Watkinssal sebességet adott az angol támadásoknak. Ez volt a győztes húzás.

Az angol szurkolók pedig megtalálták maguknak Southgate hasonmását egy német rendőr személyében, akit teljesen zavarba hoztak azzal, hogy énekelni kezdtek neki. Íme:

Így épül a bírálatokból kinövő Southgate-kultusz.

Mit mondott a győzelem után Southgate?

– Nagyszerű játékosokkal dolgozhatok együtt – értékelt az angol szövetségi kapitány. – Kiváló teljesítményt nyújtott az egész csapat, de tény, hogy a két cserejátékos, Ollie Watkins és Cole Palmer hozta az extrát. Egyik cserejátékosom kedve sem ment el az elmúlt hetekben, mindannyian készen álltak a saját pillanatukra. Hollandia ellen úgy éreztük, hogy Harry Kane lecserélésével és Watkins beállításával képesek lehetünk nagyobb nyomást helyezni az ellenfél védelmére, és a gyorsaságával gondot okozhat a mérkőzés hajrájában a fáradó holland hátvédeknek.

Bejött a mesterterv, így Anglia készülhet a spanyolok elleni döntőre.

– Azért jöttünk, hogy történelmet írjunk és megnyerjük az Európa-bajnokságot. Hihetetlenül kemény meccsre számítok, mert a torna eddigi legjobb csapatával játszunk – jelentette ki Southgate.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.