Sportpszichiáter segítheti a BL-csoportkörbe a Fradit

Kárpáti Róbert 2016 óta dolgozik a Ferencvárosnál, és a lienzi edzőtáborba is elkísérte a csapatot. Az edzőtábor során segít a labdarúgóknak, miként küzdjenek meg a nehézségekkel, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a zöld-fehérek valóra válthassák álmukat, a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutást.

2024. 07. 12. 11:25
Fotó: fradi.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak fizikálisan, mentálisan is megterhelő lehet egy edzőtábor az élsportolók számára. A Ferencváros 35-szörös bajnok labdarúgócsapata néhány héten belül már másodszor edzőtáborozik Ausztriában, távol a családjuktól. Bad Radkersburg után Lienzben készülnek a zöld-fehérek az új idényre, és a játékosok mentális felkészítéséhez Kárpáti Róbert sportpszichiáter nyújt segítséget. Abszolút nem kizárt, hogy az ő segítségével kerülhet fel a Fradi a Bajnokok Ligája főtáblájára. A szakember a FradiMédiának beszélt arról, hogy egy edzőtábor során milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy sportolónak.

A családtól való távollét lelkileg is megviseli a játékosokat, nehezebben koncentrálnak a feladataikra. Forrás: Fradi.hu

– Elsősorban a család és az otthoni megszokott rutin hiányát nehéz elviselni. Emellett a tartós monotonitással is meg kell küzdeni. Az edzőtáborokban kifejezetten strukturálttá válnak a mindennapok, amit nem mindenki él meg könnyen. A család hiányát enyhíti valamennyire persze, ha videóhívásokban látják és hallják a szeretteiket, de ez nem pótolja a fizikai kapcsolattartást, az érintéseket, a minőségi időt a családdal – mondta a sportpszichiáter.

Kárpáti Róbert szerint rendkívül nehéz egy élsportolónak, hogy naponta kiemelkedően teljesítsen a meccsek és az edzések során. Kijelentette, ilyenkor a fókusz kezdhet kicsit elveszni, koncentrációs problémák alakulhatnak ki, sőt a nagy bizonyítási kényszer miatt – főleg az új vagy a visszatérő játékosok esetében – teljesítményszorongás is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy amit az edzésen meg tudnak csinálni a játékosok, azt elronthatják a meccsen. De sokat segíthet például Varga Barnabásnak, aki súlyos fejsérülését követően már csatlakozott a csapathoz, miként dolgozza fel a saját helyzetét. A sportpszichiáter több megoldási javaslatot is tud ajánlani a játékosoknak a problémáikra.

 

Fontosak a csapatépítő programok

– Az edzéseken készített videófelvételeket elemezzük, ezek alapján sport-pszichoterápiás eljárásokkal igyekszünk elérni, hogy a meccsszituációkban előjöjjenek az edzésen sikeresen végrehajtott mozdulatok, illetve próbáljanak ezek automatizmusokká válni. Fontos és jó ötlet az edzői stáb részéről, hogy beiktatnak szabadnapot és közös programokat, amelyekben megjelenik a mozgás, de nem a labdarúgással kapcsolatosak – fogalmazott Kárpáti Róbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.