A Fradi sztárjába Novak Djokovics öntött lelket a párizsi olimpián

A Fradi szerb klasszisa, Dusan Mandics volt a férfi vízilabdatorna legnagyobb sztárja a párizsi olimpián, hiszen ő lett a gólkirály és az MVP, így kulcsszerepe volt abban, hogy Szerbia a Kemény Dénes-féle magyar válogatott bravúrját megidézve zsinórban harmadszor olimpiai bajnok lett. Mandics elárult egy kulisszatitkot, miszerint Novak Djokovics öntött lelket beléjük az olimpia alatt. Mandics azt sem felejtette el, hogy a Fradi tavaly kimentette a méltatlan helyzetéből.

2024. 08. 13. 12:23
RASOVIC, Strahinja; MANDIC, Dusan
A Fradi klasszisa, Dusan Mandics (balra) volt a férfi vízilabdatorna legnagyobb sztárja a párizsi olimpián, hiszen ő lett a gólkirály és az MVP. A szerb olimpiai bajnok Novak Djokovics szerepét is kiemelte a sikerben. Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia megcsinálta azt, ami 2000 és 2008 között a legendás, Kemény Dénes-féle magyar vízilabda-válogatottnak sikerült, egymás után a harmadik olimpián szerezte meg az aranyérmet: 2016 (Rió) és 2020 (Tokió) után a 2024-es párizsi olimpián is a szerbek győztek. Dusan Mandics mindhárom sikernek részese volt, a mostani tornán pedig egyenesen megállíthatatlan volt: 26 találattal ő lett a gólkirály és az MVP-nek, azaz a legjobb játékosnak is a Fradi sztárját választották meg.

JANSIK Szilárd; MANDIC, Dusan
Dusan Mandics a magyarok ellen is tarthatatlan volt a párizsi olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mindez másként is alakulhatott volna, a szerbek ugyanis a csoportkörben gyengén kezdtek, az első meccsen már Japánt is meglepően nehezen, csak egy góllal verték meg, aztán Ausztrália ellen sokkoló, 8-3-as vereséget szenvedtek. Akkor nem sokan hihettek abban, hogy összejöhet a címvédés, Mandics szerint a padlón voltak, ám mint azt a Fradi sztárja elárulta, ekkor bejött a képbe Novak Djokovics. A szerbek teniszklasszisa Párizsban tette teljessé a pályafutását, megszerezte az utolsó, még hiányzó nagy győzelmet, megnyerte az olimpiát. Emellett arra is futotta Djokovics erejéből, hogy segítse a vízilabdázókat.

– Voltak komoly hullámvölgyek az olimpián, az Ausztrália elleni vereség után nagyon mélyen voltunk. Nem voltunk önmagunk, és ez a kudarc nagyon megviselt mindenkit – mesélte Mandics, majd rátért Djokovics szerepére.  – Köszönetet kell mondanunk Novaknak, aki meglátogatott minket. Mindannyian a szobában voltunk, gondolkodtunk, amikor belépett az ajtón, és szívből szóló beszédet mondott nekünk. Nem részletezném, hogy pontosan miről beszélt, de annyit elárulhatok, hogy mesélt arról, ő min ment keresztül, igaz és őszinte volt, amivel megérintett, motivált minket.

A szerbek végül megnyerték az olimpiát, noha a csoportkörben a később érem nélkül maradó, a negyedik helyen végző magyar válogatottól is kikaptak 17-13-ra. 

Az olimpiai aranyérem a Fradi érdeme is

Mandics  a magyarok elleni meccsen az öt góljával a mezőny legeredményesebb játékosa volt, több ferencvárosi klubtársa ellen szerepelt, és olimpiai arannyal a kezében a fradistáknak is üzent:

– Nagyon köszönöm a támogatásotokat, alig várom, hogy visszatérjek a Népligetbe, hogy elkezdjük az új szezont. Ez az érem ugyanannyira a tiétek, mint az enyém. Idejöttem a Ferencvárosba, és ti mindent megadtatok nekem. Boldog és büszke vagyok, hogy a Fradi-családhoz tartozom.

Mandics tavaly nyáron lett a Fradi vízilabdázója, miután előző klubjánál, a Novi Beogradnal méltatlan helyzetbe került. Nem játszhatott az akkor BL-ezüstérmes szerb klubban, mivel edzője kitette a csapatból, a klub pedig nemes egyszerűséggel felfüggesztette az addigi csapatkapitány játékjogát, még az edzéseket sem látogathatta hónapok óta. Mandics nyílt levélben tiltakozott emiatt, és azt állította, hogy indok nélkül tették ki a szűrét az együttesből. Aztán a Fradiba igazolt, és most már háromszoros olimpiai bajnokként Szerbia hőse.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.