A magyar doppingbotrány haszonélvezőjének a fia került főszerepbe az olimpián

Megdőlt a diszkoszvetés szerda esti döntőjében az olimpiai csúcs Párizsban, amelyet első ízben Mykolas Alekna teljesített túl. A név ismerős lehet, hiszen az ő apja, Virgilius Alekna tartotta a csúcsot a 2004-es athéni olimpián aranyat érő eredményével, miután az akkor nála is nagyobbat dobó Fazekas Róbertet kizárták az olimpiák legnagyobb magyar doppingbotrányában.

2024. 08. 08. 8:20
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Megdőlt diszkoszvetés szerda esti döntőjében az olimpiai csúcs Párizsban, amelyet első ízben Mykolas Alekna teljesített túl. Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsejlettek a húsz évvel ezelőtt történtek a párizsi olimpián a diszkoszvetés döntőjében. A mindössze 21 éves Mykolas Alekna volt a versenyszám legnagyobb esélyese, miután áprilisban megdöntötte az atlétika legrégebbi, 38 évet megélt világcsúcsát a 74,38 méteres eredményével. Alekna az olimpiai döntőben is magasra tette a lécet, hiszen a második sorozatban 69,97 méterre dobta el a diszkoszt, amivel új olimpiai rekordot állított fel. A korábbit az apja, Virgilius Alekna tartotta a 2004-es athéni olimpia óta 69,89-cel, ami akkor a hírhedt magyar doppingbotrány miatt ért neki csúcsot és aranyat.

Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Mykolas Alekna túldobta apja olimpiai csúcsát, de ez nem volt elég az aranyéremhez. Fotó: EPA/Christian Bruna

Mint ismert, a diszkoszvetés húsz évvel ezelőtti döntőjét eredetileg Fazekas Róbert nyerte meg egy 70,93 méteres dobással, ám a versenyt követő doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A doppingvétség elkövetése miatt utólag kizárták a versenyből, ezzel elúszott az olimpiai csúcsa és az aranyérme is, mindkettő Aleknára szállt. Végül Fazekas klubtársa, a kalapácsvetésben győztes Annus Adrián is elvesztette a győzelmét Athénban ugyancsak doppingvétség miatt, az egymással szoros összefüggésben lévő két ügy óriási botrányt keltett.

Most Alekna fia, az athéni játékok idején még csak egyéves Mykolas húsz évvel a történtek után jó úton járt afelé, hogy a családi hagyományt folytatva olimpiai bajnok legyen. Csakhogy még az apja olimpiai csúcsának a megdöntése sem volt elég neki ehhez. 

A döntő negyedik sorozatában a jamaicai Roje Stona három centiméterrel túldobta őt, így kereken 70 méter lett az újabb olimpiai rekord. Az aranyérmet ezzel megszerző Stona sikere teljesen váratlan volt, hiszen korábban még döntős sem volt nagy világversenyen. A tavalyi budapesti világbajnokságon például 19. lett.

Fazekas Róbert is ott volt a párizsi olimpián

Alekna ezüstérmesként zárta a versenyt, és csak abban bízhat Stona meglepő sikerét látva, hogy esetleg  történik valami, ami miatt olyan jól járhat, mint húsz éve az apja. Mindenesetre Fazekas athéni – törölt – dobását most sem tudták túlteljesíteni.

A nemrég szívátültetésen átesett Fazekas Róbert egyébként immáron edzőként volt ott a párizsi olimpia diszkoszversenyén, egy algériai atléta, a 24 éves Usszama Hennusszi mestereként jutott ki a játékokra. Tanítványa nem jutott túl a selejtezőn, amelyben nem volt érvényes dobása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.