Összejött a bosszú, fontos tornát nyert meg a magyar válogatott + videó

Egy héten keresztül zajlott a női kosárlabda-világbajnoki előselejtező Ruandában, ahol a magyar válogatott vereséggel kezdte a csoportkört Szenegál ellen, ám utána remek teljesítménnyel a döntőbe jutott. Ott ismét Szenegállal találta magát szemben, és be tudta bizonyítani, hogy jobb csapat az afrikainál: végig kézben tartva az irányítást, hat nap alatt az ötödik meccsén fáradtan, de nagy szívvel küzdve 63-47-re győzött, és ezzel ott lesz majd a világbajnokság selejtezőtornáján, 2026 márciusában.

2024. 08. 25. 18:34
A szenegáli kosarasoknak nem sok babér termett a magyar palánk alatt, a női válogatott végül simán nyerte meg a ruandai világbajnoki előselejtező tornát. Fotó: fiba.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a szenegáli válogatott már találkozott a világbajnoki előselejtező tornán. A két csapat ugyanabban a csoportban rajtolt, akkor 63-61-re az afrikai csapat nyert, de okkal mondhattuk, hgy gyengébb csapattól kapott ki rossz teljesítménnyel, majd a csoportkör után a szakemberek úgy ítélték meg, hogy Magyarországé a legjobb csapat a ruandai tornán. Miután az elődöntőben sikerült legyőzni Nagy-Britanniát, Völgyi Péter csapata megkapta a lehetőséget mindkét állítás bizonyítására, ugyanis Szenegállal csapott össze az első helyért, ami a győztesnek világbajnoki selejtezőt ért.

Dombai Réka megint hasznosan kosárlabdázott. Forrás: Fiba.com

Ezúttal szó sem volt agresszív letámadásról, szemlátomást mindkét válogatott tartott a másiktól, és próbált türelmesen, óvatosan, kevés kockázatot vállalva kosárlabdázni. Mindkettő nagy figyelmet fordított a védekezésre, így támadásban rendkívül sok volt a hiba, nem véletlen, hogy az első negyed mindössze 13-12-vel zárult, magyar vezetéssel. A folytatásban egy afrikai triplára Török Ágnes válaszolt három ponttal, ezt a pár pillanatot leszámítva nem volt látványos a mérkőzés. Jó betörésekkel sikerült elhúzni a 16. percben hat ponttal, és ehhez kellett a hatékony védekezés is, a 208 centis Határ Bernadett sokszor állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfelet.

Határ Bernadett uralkodott a palánkok alatt. Forrás: Fiba.com

Mindkét csapatnak hat napon belül ez volt az ötödik mérkőzése, így érthető volt a fáradtság és a viszonylag alacsony színvonal. A nagyszünetben 33-26-os magyar vezetést mutatott az eredményjelző, azaz teljesen nyílt maradt a mérkőzés a folytatásra. Határ Bernadett lepattanószerzései és pontjai következtek, majd Török Ágnes triplájával 11 pontra hízott az előny a 26. perc végére. 

A szenegáli játékosok is rendkívül fáradtan mozogtak, így a szintén szemlátomást kimerült magyar játékosoknak arra kellett ügyelniük, hogy tartsák a különbséget. A 32. percre ez már kereken húszra nőtt Kiss Virág büntetőivel, majd Kányási Veronika is fontos pontokat dobott, és nem lehetett kétséges, hogy a hosszú tornát erővel jobban bíró, valamint tudásban is kiemelkedő magyar válogatott nyeri meg a döntőt.

A vége 63-47 lett, és Völgyi Péter csapata így részt vehet 2026 márciusában az az évi világbajnokság selejtező tornáján. A torna legértékesebb játékosának a FIBA Lelik Rékát választotta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.