Szaúd-Arábia nem vár tovább, saját világbajnokságot rendez, magyar részvétellel

Pénteken a selejtezőkkel megkezdődik a Saudi Arabia Snooker Masters, azaz Szaúd-Arábia első pontszerző sznúkertornája. A szaúdiak nem aprózták el: a bajnoknak ugyanúgy félmillió angol font jár, mint a világbajnokság győztesének. A lebonyolítás is a vb-t követi, csupán annyi az eltérés, hogy Szaúd-Arábia saját világbajnokságán rövidebbek lesznek a meccsek, csak a szeptember 7-i döntőben kell majd tíz frémet nyerni. Magyar résztvevő is lesz: Révész Bulcsú a nyitónapon a selejtező első fordulójában az ukrán Julian Bojko ellen játszik. A tizenhat kiemelt, köztük a szaúdiak hódolója, Ronnie O’Sullivan csak jövő kedden lép először asztalhoz.

2024. 08. 30. 7:59
Rijád Szaúd-Arábia világbajnokság Snooker Masters
Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád rangos a következő napokban a sznúker legjobbjait látja vendégül Fotó: riyadhgreen.sa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia az előző, 2023/24-es idényben csatlakozott a profi sznúker helyszínei közé. Márciusban a hétszeres világbajnok legenda, Ronnie O’Sullivan nyerte a meghívásos versenyt, a sikerért 250 ezer angol fontot tehetett zsebre. A Rakéta már akkor is dicsérte a szaúdiakat, majd a világbajnokság előtt kijelentette: Sheffield helyett jobb helyszín lenne a vb-nek Szaúd-Arábia vagy Kína. Nos, Ronnie O’Sullivan kívánsága félig teljesült: Szaúd-Arábia szinte világbajnoksággal felérő tornát rendez, s a győztesnek járó 500 ezer angol fonttal bevásárolta magát a sznúker Grand Slamjébe, az Egyesült Királyság Bajnoksága, a Masters és a világbajnokság mellé. A rövidített vb selejtezőjében a tizenhét éves magyar játékos, Révész Bulcsú is asztalhoz lép.

Ronnie O’Sullivan Révész Bulcsú Xi’an Grand Prix sznúker snooker Szaúd-Arábia világbajnokság Masters
Ronnie O’Sullivan szívesen játszik Szaúd-Arábia nagy versenyén (Fotó: World Snooker Tour)

Szaúd-Arábia évek óta próbálkozik szinte válogatás nélkül minden sportágat meghódítani. Az ország futball-ligájában játszik minden idők egyik legjobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo. Szaúd-Arábia Formula–1-es világbajnoki futam otthona, idén pedig megrendezheti a női teniszezők évzáró világbajnokságát.

Szaúd-Arábia túl sokat akart fizetni

A sznúker esetében kiderült, hogy pénzzel még történelmet is vehetnek a szaúdiak: a Saudi Arabia Snooker Masters mesés pénzdíjával azonnal Grand Slam-státusba emelkedett.

A tavalyi meghívásos versenyhez képest a szaúdiak duplázták a tétet, a mostani pontszerző versenyen már 500 ezer angol font jár a győztesnek. S a derék szaúdiak kínáltak volna többet is, de a profi sznúkert irányító Matchroom Sport elnöke, Barry Hearn megkérte őket, hogy legalább a világbajnokság díjazására ne licitáljanak rá.

A játékosok persze nem bánják, ha pénzt kereshetnek, Ronnie O’Sullivan már többször kifejtette, hogy a pénzdíjat többre becsüli a sportágbeli hagyományoknál.

Az aranygolyót ezúttal mellőzik Szaúd-Arábiában, a világbajnokság lebonyolítását viszont szinte teljesen lemásolták: tizenhat kiemelt várja a további tizenhat riválist a lépcsőzetes elvű selejtezőből.

Révész Bulcsú Szaúd-Arábiában is játszhat Ronnie O’Sullivan ellen?

Révész Bulcsú a kvalifikáció első fordulójában, pénteken este asztalhoz lép az ukrán Julian Bojko ellen, a vb-selejtezőhöz képest sokkal rövidebb, négy nyert frémig tartó mérkőzésen. Ahhoz, hogy Révész Bulcsú Hszian után Rijádban is összecsaphasson Ronnie O’Sullivannel, legalább négy mérkőzést kell megnyernie.

Ez lesz az egyetlen különbség a vb-hez képest: Szaúd-Arábia saját bejáratú világbajnokságán minden fordulót egy nap alatt lezavarnak, még az elődöntőben is elég lesz hat frémet nyerni a győzelemhez, csak a fináléban kell tíz frémig eljutnia annak, akinek a félmillió fontra fáj a foga.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.