Merjünk nagyot álmodni! Megint történelmet írnának férfi hokisaink

Újabb bravúrra készül a magyar jérkorongválogatott, amely a jövő héten szeretné kivívni a jogot a 2026-os téli olimpián való részvételre. Nem lesz egyszerű dolga a Majoross Gergely vezette csapatnak, ugyanis az ötkarikás játékok helyszíneire, Milánóba és és Cortina d’Ampezzóba a szlovák, a kazah és az osztrák válogatottak testén keresztül vezet az út. De mint tudjuk, hokisaink nemcsak bíznak a csodában, hanem néha valóra is váltják az erről szőtt álmaikat.

2024. 08. 25. 12:29
magyar jégkorong-válogatott, divízió I/A vb
Forrás: MJSZ/Vörös Dávid
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan még két hét sem telt el Párizs óta, ráadásul tart a hőség, mégis gyorsan átválthatunk a nyári olimpiáról a télire. Férfi jégkorong-válogatottunk a jövő héten Pozsonyba utazik, hogy Ausztria, Kazahsztán és Szlovákia legjobbjaival küzdjön meg a 2026-os ötkarikás szereplésért. Egy biztos, a magyar válogatott korábban már megmutatta, hogy képes bravúrokra, és az új szövetségi kapitány, Majoross Gergely vezette csapat újfent teljesítheti a lehetetlent.

magyar jégkorong-válogatott, magyarország, szlovénia, feljutás
Férfi hokiválogatottunk történelmi lehetőség előtt áll, kijuthat a 2026-os téli olimpiára (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

Persze tény, hogy az olimpiai szereplés elérése a magyarok szempontjából a csoda kategóriájába tartozna, hiszen egyfelől 1964 óta nem szerepelt a hokiválogatottunk az ötkarikás játékokon, másfelől a világranglista-helyezések is kijelölik az erőviszonyokat: Szlovákia a 9., Ausztria a 13., Kazahsztán a 15., míg Magyarország a 18. helyen áll. Az olimpia férfi hokitornája 12 csapatos, és immár biztos, hogy az NHL sztárjai is ott lehetnek majd a 2026-os téli ötkarikás játékokon. Ugyanis még idén februárban az észak-amerikai profi jégkorongliga bejelentette, hogy csapatai elengedik a játékosokat a 2026-os, milánói, valamint a négy évvel későbbi téli olimpiára is.

Visszatérnek az olimpiára az NHL sztárjai

– Fel kell ismerni, hogy ez mennyire fontos a játékosoknak. A klubtulajdonosok részéről mindenki úgy érezte, hogy ez a helyes lépés. A döntés tényleg a hokisok akaratából fakadt – mondta Gary Bettman, az NHL első számú vezetője, miután megszületett a megállapodás a játékosszakszervezettel, a nemzetközi szövetséggel (IIHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB).

Nos, ha ez nem motiváló tényező, akkor semmi, hiszen az olimpián szereplő hokisok közül akát többen is eljuthatnak az NHL-be. A sors ugyanis újfent kegyes lehet a magyarokhoz, mert annak ellenére kiharcolhatják a jogot az olimpián való szereplésre, hogy miután 2024 februárjában elbukták a Budapesten rendezett olimpiai selejtezőt – másodikok lettek Japán mögött –, kiderült, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így helyettük a magyar csapat léphet jégre augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban az ötkarikás szereplést.

A mindent eldöntő pozsonyi selejtezőre utazó magyar keretnagy része tevékenyen szereplője volt a tavasszal a divízió 1/A-világbajnokságon látott válogatottnak, amely kivívta az elitbe való feljutást, igaz, ezúttal hiányozni fog Hári János, Sárpátki Tamás és Stipsicz Bence is, ugyanakkor Bartalis István visszatért a gárdához. Majoross Gergely több célt is megfogalmazott az olimpiai selejtezőre.

– Az első cél egyértelmű: lehetőségünk van kivívni az olimpián való szereplést, ami óriási lehetőség, és mindent meg fogunk tenni ennek érdekében, habár minden ellenfelünk elénk sorolt válogatott. Másrészt ez a három mérkőzés nagyon jó lehetőség az előrelépésre, fejlődésre. Nem könnyű lekötni meccseket A csoportos vagy top tízes ellenfelekkel, normális esetben össze se jönne a válogatott augusztus végén. Most mégis megkaptuk ezt a lehetőséget, olyan csapatok ellen játszhatunk, amelyek a legjobb teljesítményre sarkallnak minket. Ebből szeretnénk kihozni a maximumot, és történelmet írva az elitben való szereplés mellé kivívni az olimpiai szereplés jogát – nyilatkozta Majoross.

Tavaly is hatalmas érdeklődés övezte a Magyarország–Kanada találkozót
A magyar szurkolókon nem fog múlni a pozsnyi bravúr (Fotó: Magyar Jégkorongszövetség)

Olimpiai selejtező (Pozsony)

Augusztus 29., csütörtök, 14.00: Kazahsztán–Magyarország (tv: Sport2)
Augusztus 30., péntek, 18.00: Magyarország–Szlovákia (tv: Sport1)
Szeptember 1., vasárnap, 14.00: Ausztria–Magyarország (tv: Sport1)

A magyar férfi jégkorong-válogatott kerete

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (klub nélküli), Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders, amerikai/ECHL), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Henrik Nilsson (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos, Szongoth Domán (mindkettő KooKoo, finn), Horváth Bence (Jukurit, finn), Nagy Krisztián, Sofron István (mindkettő BJAHC), Nemes Márton (Mora IF, svéd) Papp Kristóf (Lindenwood, amerikai/NCAA), Varga Balázs (JYP, finn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.