Varga Zsolt: Csapatként kellene kialakítani a helyzeteket

A magyar férfivízilabda-válogatott négy forduló után két győzelemmel és két vereséggel áll csoportjában, miután szombaton 9-8-ra kikapott az ausztrál csapattól. Varga Zsolt szövetségi kapitány úgy érezte, a hajrában még egy gól kellett volna a győzelem bebiztosításához, ám ez elmaradt, a záró negyedben Manhercz Krisztián értékesített ötméterese volt az egyetlen magyar találat.

2024. 08. 03. 17:20
20240730 Párizs Franciaország
Magyarország - Spanyolország férfi vízilabda mérkőzés
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo vízilabda Ausztrália magyar csapat olimpia 2024 Párizs
képen: Varga Zsolt szövetségi kapitány
Varga Zsolt szerint az emberelőnyök kihasználásával volt a gond Ausztrália ellen Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a mérkőzés nagyobb részében vezetett, végül 9-8-ra kikapott Ausztrália ellen a magyar férfivízilabda-válogatott. Varga Zsolt szövetségi kapitány is úgy érezte, hogy győzelmet szalasztottunk el, amivel már biztossá vált volna a csoportból való továbbjutás. Manhercz Krisztián, aki négy gólt dobott az ausztrálok kapujába, a szerbek példájából merítene erőt.

20240730 Párizs Franciaország
Magyarország - Spanyolország férfi vízilabda mérkőzés
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo Ausztrália Varga Zsolt Manhercz Krisztián olimpia 2024 magyar csapat
A magyar csapat akár ki-ki meccset is vívhat a továbbjutásért Szerbia ellen (Fotó: Csudai Sándor)

– Az emberelőnyökkel volt gond. Kiharcoltuk, megkaptuk, de nem tudtuk kihasználni őket. Ha bedobunk még kettőt, miénk a meccs – mondta Varga Zsolt, s gondolatait a statisztikai adatlapok is megerősítik: a magyar csapat tizenegy emberelőnyből egyetlen gólt szerzett, még az Ausztrália elleni mérkőzés első negyedében.

– Lassú volt a támadásépítés, nem jöttek annyira a passzok, mindenki egyesével nagyon meg akarta oldani, pedig az lenne a fontos, hogy csapatként tudjuk kialakítani a helyzeteket. Lövés vagy passz: ezekből a döntésekből áll egy vízilabdameccs – elemezte tovább a problémát lapunk kérdésére a szövetségi kapitány.

Varga Zsolt szerint egy gól hiányzott

Varga Zsolt 4-2-es hátrányban jól nyúlt bele a meccsbe, az első időkérése után a magyar válogatott került fölénybe, az utolsó hat és fél percben azonban már egyetlen gólt sem szereztünk, az ausztrálok pedig 8-6-os hátrányból megfordították a mérkőzést.

– A végére elfogyott az átütő erő, pedig azt éreztem, hogy ha a hajrában még egy gólt lövünk, akkor megnyugszunk. Meg kellett volna tudnunk nyerni ezt a mérkőzést – mondta Varga Zsolt.

A négygólos Manhercz és a szerb példa

A magyar válogatott hétfőn Szerbia ellen fejezi be a csoportkört, de egyelőre még nem tudjuk, mekkora tétje lesz annak a mérkőzésnek. Ha a szerbek szombat este rendes játékidőben legyőzik a franciákat, akkor a magyar és a szerb válogatott kéz a kézben továbbjut, s már csak a csoportbeli helyezésről dönt egymás ellen.

Ha viszont a franciák pontot szereznek Szerbia ellen, akkor ki-ki meccs lehet a hétfői magyar–szerbből.

– Ha méltók akarunk lenni a magyar vízilabda-válogatotthoz, akkor a minimum, hogy a szívünket kitesszük azon a meccsen. Nem így terveztük, de a saját kezükben a sorsunk. Az kell, hogy bennünk legyen, hogy a szerbek 2016-ban az utolsó csoportmeccsük negyedik negyedének közepén kiesésre álltak, aztán olimpiát nyertek – elemezte a magyar csapat helyzetét Manhercz Krisztián, aki négy góljával az Ausztrália elleni meccs legeredményesebb játékosa volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.