Nem szűkmarkú az Aston Martin: összesen 150 millió fontért szerződtette az F1 tervezőzsenijét

Vélhetően a Forma–1 egyik, a mérnökök között a legjövedelmezőbb szerződését köthette meg a Red Bulltól áprilisban távozott Adrian Newey. Sajtóhírek szerint a brit tervezőzseni – akinek eddigi munkásságához 12 egyéni és 13 konstruktőri vb-cím fűződik – a bónuszokkal együtt 2025-től öt esztendőn keresztül évi 30 millió fontot keres az Aston Martinnál. A szerződést a brit istálló keddi, silverstone-i F1-es bázisán szervezett sajtótájékoztatón jelentik be.

2024. 09. 09. 12:54
Adrian Newey 2025 márciusától az Aston Martin sikereiért dolgozik Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy néz ki, hogy 2025-től, de legkésőbb a 2026-os, F1-es világbajnokságon már nagyon komolyan kell számolni az Aston Martin csapatával. Ugyanis a BBC Sport a brit istálló egyik vezetőjétől megtudta, hogy a Red Bulltól áprilisban távozó tervezőzsenije, Adrian Newey jövőre csatlakozik az Aston Martinhoz. Newey hosszú távú kötelezettséget vállalt a csapat mellett, állítólag egy ötéves szerződést kötött, amely alapján évi 30 millió fontot kereshet a bónuszokkal és a kiegészítőkkel együtt. Ez pedig azt jelenti, hogy a tervezőzseni forintra átszámolva 2029 végéig a jelenlegi árfolyamoknak megfelelően 70 milliárdot tehet zsebre. Már a bejelentésre sem kell sokáig várni, ugyanis Newey szerződtetését az Aston Martin keddi, silverstone-i F1-es bázisán szervezett sajtótájékoztatón jelentik be.

Jövő márciustól már Adrian Newey tervezi az Aston Martin F1-es autóit (Fotó: Aston Martin)

Newey – akinek eddigi munkásságához 12 egyéni és 13 konstruktőri vb-cím fűződik – március elején kezdi meg munkáját, és a sportágban igencsak elismert szakemberek alkotják majd a csapat vezetését. Az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll nagyon komolyan gondolja, hogy világbajnokságot nyernek: a lehető legmodernebbre fejlesztette az istálló gyárát, amiben immár szélcsatorna is megtalálható, valamint  2026-tól motorpartnerként biztosította a Hondát, valamint 2026 végéig magához kötötte a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót .

Newey egy olyan tervezői csapat vezetője lesz, akik az elmúlt években igencsak sok mindent letettek az F1 asztalára. A Mercedes korábbi motorfőnöke, Andy Cowell október 1-jén csatlakozik az istállóhoz, mint vezérigazgató. Szintén az Aston Martinhoz kerül műszaki igazgatóként 2025 januárjától a Ferrari korábbi futómű-technikai igazgatója, Enrico Cardile, valamint továbbra is az a Dan Fallows lesz a csapat technikai igazgatója, aki 2006-tól 2021-ig Newey irányításával aerodinamikusként dolgozott a Red Bullnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.