Nem tartott három napig a csoda a hazai világbajnokságon

A sorozatban hatszor aranyérmes Boyd Exell nyerte a szombati maratonhajtást, részsikerével pedig átvette a vezetést összetettben a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon, amelyen legjobb magyarként Dobrovitz József a 14. helyről várja a vasárnapi zárószámot.

Forrás: Origo Sport2024. 09. 07. 20:46
fogathajtás vb Szilvásvárad
Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másfél évtizede szinte verhetetlen ausztrál hajtó, Boyd Exell ugyan meglepetésre tíz év után alulmaradt díjhajtásban, csakhogy a második számban kétséget sem hagyott afelől, hogy a vasárnapi akadályhajtást mégis ő várja majd toronymagas esélyesként.

Exell elképesztő lendülettel hajtotta gyönyörű fogatát az akadályok labirintusában, szemre is feltűnő volt, mennyivel gyorsabban teljesíti a kihívásokat, alig volt olyan rész, amikor lépést engedett volna a lovainak. A nyolc akadályból, amelyeket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai díszítettek, négyben is a leggyorsabbnak bizonyult.

A másik négyben a maratonhajtás német specialistája, Michael Brauchle érte el a legjobb időt, de neki az utolsó kettőben volt verőhibája, így harmadik lett maratonhajtásban, amivel összetettben a nyolcadik helyre kapaszkodott fel.

Exell legnagyobb riválisa, a díjhajtást megnyerő Chester Weber 11. lett, így az amerikai hajtó jelentős, több mint kilencpontos hátrányba került. Annak is örülhetett, hogy csupán egy pozíciót rontott, de a hollandok kiválósága, Bram Chardon a második legjobb maratonhajtással 4,5 pontra megközelítette.

A magyar hajtók közül hetedik helyével a kettesfogat-hajtásban csapatvilágbajnok ifj. Dobrovitz József szerepelt a legjobban a lovat és embert próbáló második számban, de mivel díjhajtásban jelentős hátrányt szedett össze, így csupán a 17. helyre jött fel. Édesapjának, Dobrovitz Józsefnek, valamint a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánnak akár jobb is lehetett volna a maratonhajtása, csakhogy mindketten „beragadtak” a négyes akadályba, utóbbinak még verőhibája is volt, így egyikük sem tudott a közvetlen élmezőnyhöz csatlakozni: a legutóbb, 2004-ben vb-aranyérmes magyar csapat két tagja közül Dobrovitz 14., Lázár Zoltán pedig 15. összetettben.

Csapatban a magyarok így is egy pozíciót javítva feljöttek az ötödik helyre, de mivel 17 pontos hátrányban vannak a dobogós helyektől, így éremszerzésre csekély az esély. Amennyire egyéniben egyértelműen vezet Exell, annyira kiélezett a csapatverseny, ugyanis a címvédő Hollandia három ponttal sem előzi meg Ausztráliát, azaz az akadályhajtásra átszámolva egyetlen verőhiba sincs a két együttes között, ráadásul a németek hátránya is alig több mint három hibapont.

Vasárnap 10 órától az akadályhajtással zárul a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.