Fradi a Puskás és a Tottenham ellen: nyomás Pascal Jansenen

Egyre több bírálat éri Pascal Jansent. A Ferencváros a holland vezetőedző irányításával eddig hozza a kötelezőt, extrát azonban nem képes nyújtani. Egyes vélemények szerint a soron következő két mérkőzésen, a Puskás Akadémia elleni vasárnapi bajnokin, majd a Tottenham elleni, csütörtöki Európa-liga-mérkőzésen bizonyítási teher alatt játszik a Fradi. S nemcsak a csapat vizsgázik, hanem mindenekelőtt Pascal Jansen, aki gyengébben rajtolt a zöld-fehérekkel, mint egy éve Dejan Sztankovics.

2024. 09. 29. 6:46
Pascal Jansen, Ferencváros, Puskás Akadémia, Kubatov Gábor
Pascal Jansen törheti a fejét Fotó: Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubatov Gábor többnyire lelkesítő üzeneteket szokott posztolni, ezért ha bírálatot fogalmaz meg, annak van súlya. Így hát annak is, hogy az Anderlecht ellen 2-1-re elvesztett Európa-liga-mérkőzés után a következőt írta: „Bosszantó vereség Brüsszelben.” Nos, Brüsszelben csak politikai vereséget nem jó szenvedni, az Anderlecht elleni zakó nem szégyen. Az FTC elnökének szavait mégis úgy értelmezhetjük: többet vár ennél.

Ferencváros Európa-liga vicc Carragher Richards Henry Magyarország
Pascal Jansen
Pascal Jansen magyaráz Zachariassennek. Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

S miként általában, Kubatov Gábor véleménye egybecseng a szurkolókéval. A drukkerek kezdik elveszteni a türelmüket, egyre több bírálat éri Pascal Jansen munkásságát. A csapat és annak edzője már a Banja Luka elleni hazai meccs után is megkapta a magáét, s többen nagyon féltik a Fradit a mumusa, a Puskás Akadémia elleni vasárnapi NB I-es rangadótól.

Pascal Jansen vs. Dejan Sztankovics

A Ripost érdekes összeállítást készített: összehasonlította, hogyan kezdett egy éve Dejan Sztankovics és hogyan most Pascal Jansen a Ferencváros élén.

A Fradi eddig 13 mérkőzést játszott Pascal Jansen irányításával. Íme, a fontosabb mutatók:

  • A mérleg: 8 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség.
  • Mérkőzésenként, tehát átlagosan 2,07 pont.
  • 22 lőtt és 9 kapott gól. Előbbi meglehetősen sovány, csupán 1,69 gól meccsenként.

Ugyanezek az adatok Dejan Sztankovics rajtjakor:

  • 8 nyolc győzelem, 4 döntetlen, egy vereség.
  • Mérkőzésenként 2,15 gól.
  • 34 rúgott, 13 kapott gól. (Igaz, a 34 szerzett találatban benne van a Nagyecsed elleni 8 gól.)

A számok alapján némileg Sztankovics felé billen a mérleg. Ennél is nagyobb különbség, ami a mérkőzéseket látva átszűrődik: a szerb trénerrel – legalábbis eleinte – szemre jobban futballozott a Fradi. Persze azt se hallgassuk el, idővel fordult a tendencia: tavasszal gyakran kínlódott az FTC, a bajnokság egy szakaszában a Paks vészesen megközelítette.

Mit mondanak a legendák?

Érdemes idézni a Ferencváros néhány korábbi kiválóságának véleményét, miként azt csokorba gyűjtötte a Metropol.

Ifj. Albert Flórián:  Mivel nem élek az öltöző környékén, arra sem tudom a választ, mi a (brüsszeli) vereség szakmai oka. De a futballban éppen az a megragadó, különleges, hogy egyik találkozóról a másikra óriásit változhat a kép. Értem ezalatt azt, hogy az angolok sem mehetnek biztosra az Üllői úton, tehát innen szép javítani.

Hajdu Attila: A Tottenham háromnaponta játszik komoly tétmérkőzést, közben utazgat, ezért elfáradhat. Ne temessük még a Ferencvárost! 

Nyilas Elek: Sok volt a pontatlanság, képtelenek voltunk végzetes hibára kényszeríteni az Anderlechtet. Két, azonos tudású ellenfél közül az nyert, amelyik jobban élt az esélyeivel. Ebben az új lebonyolítási rendszerben az idegenbeli pontszerzés erősen felértékelődik.

Idősebb Szergej Kuznyecov: Szomorúan vettem tudomásul ezt a produkciót. Ha arra gondolok, hogy jövő csütörtökön a Groupama Arénában a Tottenham Hotspur vendégeskedik, nem vagyok nyugodt, bár a Fradi lelkes közönsége esetleg belehajszolhatja a csapatot a győzelembe.

20240821 1004-at
Budapest 20240821 Labdarúgás 2024 Európa Liga EL Ferencváros FTC sajtótájékoztató Fotó Török Attila Nemzeti Sport Mohammed Abu Fani Pascal Jansen
Abu Fani és Pascal Jansen? Tényleg megromlott az összhang? Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Csank János rátapintott az egyik fontos problémára

Csank János, a Ferencváros korábbi edzője kevésbé diplomatikusan fogalmazott, s valószínűleg rátapintott az egyik fontos problémára: szerinte nem megfelelő az összhang Pascal Jansen és a játékmester Abu Fani között.

Van egy elképzelése Jansennek, Abu Fanival viszont gondjai vannak. Szerintem van köztük feszültség, a középpályás szerepköre is változott. Már nem játszik annyit, minden megmozdulásán látszik, hogy morcos. Ő a Fradi egyik kulcsjátékosa, tavaly gólokat lőtt, sok gólpasszt adott, ez hiányzik mindenképp

– mondta Csank a Metropolnak.

A 77 éves szakember arra is kitért, szerinte legalább a bajnoki mérkőzéseken Varga Barnabás és a szeptemberben igazolt Saldanha egyszerre elférne a csapatban.

Vasárnap a Puskás Akadémia elleni rangadón meglátjuk. Pascal Jansen hasonlóan gondolkodik-e. Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy Kubatov Gáborral az élen a fradisták kiemelt fontosságúnak ítélik a következő két mérkőzést.

Pascal Jansennek a Puskás Akadémia és a Tottenham elleni bizonyítania kell. Vagy megszilárdítja a helyzetét, vagy erősödnek a kételyek.

 

A magyar foci továbbra is lázban tartja a fogadókat

A nemzetközi kupák mellett a hazai pontvadászat legalább annyira érdekes a fogadók körében, mint a BL vagy az EL. A futballszurkolók idén is találgatják, hogy lesz-e potenciális kihívója a Ferencvárosnak, és mely együtteseknek lesz lehetőségük kiharcolni a nemzetközi kupákban való részvételt. A fogadók szemüvegén keresztül nézve is izgalmas összecsapások várhatók a labdarúgó OTP Bank-ligában.  Fogadással kapcsolatos részletek itt!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.