A férfiak távolodnak a dobogótól, jól hajráznak a hölgyek

Négy remi, de véletlenül sem szalonremi, hanem négy nagyon harcos döntetlen. A magyar férficsapat 2-2-t játszott az orosz nagymesterekkel felturbózott Szerbiával a budapesti sakkolimpia 10. fordulójában, így már csak matematikai esélye maradt az éremszerzése. India 2,5-1,5-re legyőzte az Egyesült Államokat, így már győztesnek tekinthető, India fennállása során először nyeri meg a sakkolimpiát. Jól hajrázik női csapatunk, a Vietnám elleni sikerrel szintén 15 pontos és ott van az első tízben.

2024. 09. 21. 20:35
RAPPORT Richárd
Rapport Richárd a végsőkig próbálkozott, de nem tudta nyerésig fokozni az előnyét Fotó: Fernando Villar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gledura kilenc fordulón át végig játszott, a tizedik játéknapon kapott pihenőt, tehát Rapport Richárd, Lékó Péter, Szanan Szjugirov, Berkes Ferenc összeállításban játszottunk Szerbiával. Déli szomszédunk annak köszönhetően áll jól, hogy náluk két orosz is szerepel, Alexander Predke és Alekszej Szarana.

A világos táblákon Rapport és Szjugirov gyalogelőnybe került, de ezt nem lehetett érvényesíteni a végjátékban. Berkes könnyebben, Lékó kemény küzdelem végén remizett, így alakult ki a 2-2-es döntetlen.

A rangadón India 2,5-1,5-re legyőzte az Egyesült Államokat, így kétpontos előnnyel várja a vasárnapi zárófordulót, lényegében már győztesnek tekinthető, hiszen vereség esetén is neki kedvezne a holtverseny. India fennállása során először nyeri meg a sakkolimpiát.

India mögött annál szorosabb az állás. Kína legyőzte Üzbegisztánt, ezzel nagy lépést tett a második hely felé. Meglepetésre Szlovénia a harmadik annak köszönhetően, hogy megverte Hollandiát. Nekünk kedvez, hogy az Ukrajna–Örményország mérkőzés is döntetlen lett.

 

Az utolsó forduló előtt a következő az állás:
1. India 19 pont
2. Kína 17 
3. Szlovénia 16
4–10. Egyesült Államok, Üzbegisztán, Magyarország, Ukrajna, Örményország, Franciaország, Spanyolország 15 pont.

Győzelem Vietnám ellen

A Vietnám elleni mérkőzés második táblásunknak, Hoang Thanh Trangnak érzékeny meccs volt, hiszen Vietnámban született. Gaál Zsóka nyert az első táblán, a többi parti döntetlen lett, így alakult ki a 2,5-1,5-ös győzelem, amivel női csapatunknak is 15 pontja van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.