Támadnak az oroszok, támadnak az amerikaiak, eszkalálódik a sakkháború

Az Egyesült Államok immár hivatalosan is tiltatkozik amiatt, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a hétvégi közgyűlésén szavazásra szándékozik bocsátani Oroszország és Fehéroroszország teljes jogú tagságának visszaállítását. Az oroszok sem húzzák be a farkukat, nekimentek a FIDE csütörtök esti gálaestjén az elmúlt száz év legjobb játékosának járó díjjal kitüntetett Magnus Carlsennek, amiért a világelső az Oroszország elleni szankciók fenntartása mellett érvelt. A nemzetközi szövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics egyelőre hallgat.

2024. 09. 21. 9:50
Magnus Carlsen, Garri Kaszparov, Arkagyij Dvorkovics, Oroszország, FIDE, közgyűlés, szankció
Az ügy pikantériája, hogy a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics adta át Magnus Carlsennek az elmúlt száz év legjobbjának járó díjat Forrás: FIDE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Carlsen jelenleg kétségtelenül a világ legerősebb sakkozója. Rajta kívül azonban több ezer olyan kiváló sakkozó van, akik eltérően vélekednek arról, hogy az oroszokat vissza kell-e fogadni a sakkozás világába. Carlsen tagja a norvég szövetségnek, amely folyamatosan Oroszországgal szemben foglal állást. Carlsen ráadásul a saját érdekében is fogalmazza meg a véleményét, hiszen orosz játékosok nélkül csökken a nemzetközi sakkélet színvonala – Szergej Szmagin, az Orosz Sakkszövetség elnökhelyettese így reagált Magnus Carlsen beszédére. A korábbi világbajnok a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csütörtök esti gálaestjén vehette át az elmúlt száz év legjobb játékosának járó díjat, amit arra használt fel, hogy Kaszparov szerepébe helyezkedve az oroszok visszafogadása ellen érvelt.

Magnus Carlsen, FIDE, Oroszország, Egyesült Államok
Így láttatják az oroszok Magnus Carlsent... (Fotó: Telecomasia.net)

Várható volt, hogy az oroszok nem hagyják válasz nélkül Carlsen megnyilvánulását. Azon se rökönyödjünk meg, hogy a Szmagin reakcióját közlő Telecomasia.net portál előnytelen fotót mellékel Magnus Carlsenről. Ezen a korábbi világbajnok a sakkozókról élő sztereotípia jegyében meglehetősen egzaltált fest azt sugallva: ennek az embernek a véleményét kellene komolyan venni?!

Orosz ellentámadás: Carlsen fizessen!

Mégis, Szergej Szamgin szavai eddig nagyjából rendben is lennének, bár azzal azért nyilván ő is tisztában van, hogy a norvég világelső aligha retteg az orosz sakkozóktól. Emlékezetes, hogy a 2021-es világbajnoki döntőben 7,5-3,5-re kiütötte a legjobb orosz játékost, Jan Nyepomnascsijt.

Szmagin azonban nem érte be védekezéssel, keményen visszatámadott:

Szeretném emlékeztetni Carlsent, hogy profi karrierje Oroszországban kezdődött. Kisgyerekként gyakran járt hazánkban, több versenyen indult, és jelentős összeget keresett. Mielőtt negatív megjegyzéseket tenne Oroszországról, helyesen tenné, ha visszafizetné eme pénzdíjakat. Általában nagyon negatívan ítélem meg az olyan emberek politikai nyilatkozatait, akik nem értik, mégis befolyásolni akarják a folyamatokat. A sportolóknak a sportra kell koncentrálniuk, nem a politikára.

Ezek bizony már kemény szavak. A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a Carlsen család anno Magnus gyerekkorában valóban hosszú időt töltött Oroszországban, mert hogy akkoriban még Oroszország volt a sakkozás központja. Mára ez is megváltozott.

Az Egyesült Államok is beszállt a vitába

Ám többről van itt szó, mint egyszerű adok-kapokról. 

Az Egyesült Államok ellenzi az orosz felfüggesztés feloldására irányuló erőfeszítéseket a FIDE-ben. Oroszország ezen és más nemzetközi sporteseményektől való eltiltása az Ukrajna elleni brutális, folyamatos, teljes körű invázió közvetlen következménye

− írta az X közösségi csatáronán posztolt üzenetében az Egyesült Államok Ukrajnában akkreditált nagykövete, Bridget A. Brink.

Megszólalt az ügyben az Egyesült Államok oktatási és kulturális ügyekért felelős minisztériuma is. Ugyancsak az X-en reagáltak a fejleményekre. A Chess.com-on egyébként egy norvég szerző, Tarjei J. Svensen tollából megjelent cikkből idéznek:

A Nemzetközi Sakkszövetség nem teremthet precedenst a NOB-bal szemben. Amíg Ukrajnában sakkozókat ölnek meg az orosz haderők, a sakkversenyeken nincs helye az orosz és a fehérorosz zászlónak. Arra buzdítjuk a nemzeti sakkszövetségeket, hogy továbbra is álljanak ki Ukrajna mellett.

Ehhez csatlakozva az amerikai minisztérium a következőket írta:

Oroszország 2022-es brutális ukrajnai invázióját követően a FIDE megszavazta az orosz és a fehérorosz sakkszövetség felfüggesztését a nemzetközi versenyeken. Az Egyesült Államok határozottan támogatja ezt a döntést, amely egyúttal fenntartja az orosz és fehérorosz semleges sakkozók jogát, akik egyénileg anélkül versenyezhetnek , hogy a Kreml és a fehérorosz rezsim gyalogjai válnának.

Milyen döntés várható a FIDE közgyűlésén?

Itt tartunk most. Az ellentábor megtette a szükséges lépéseket. A független megfigyelők szerint a realitás mégis az, hogy amennyiben szavazásra bocsátják a kérdést a FIDE e hét végi kongresszusán, a többség Oroszország és Fehéroroszország mellett voksol. A 203 tagállamnak ugyanis az oroszok elleni szakciók fenntartását szorgalmazó nyugati országok csak kisebbségét alkotják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.