Carlsen Kaszparov mellett, sőt mögött, de az oroszok ellen

Magnus Carlsen szerényen fogadta a Nemzetközi Sakkszövetség centenáriumi ünnepségén neki ítélt díjat, az elmúlt évszázad legjobb férfi sakkozójának járó elismerést, beszédében azt mondta, szerinte Garri Kaszparov jobban megérdemelné. Carlsen más tekintetben is Kaszparov példáját követi: ellenzi Oroszország és Fehéroroszország teljes jogú tagságának visszaállítását a FIDE-ben.

2024. 09. 20. 12:19
Magnus Carlsen, FIDE, Arkagyij Dvorkovics, Garri Kaszparov, Oroszország
Magnus Carlsen beszédét szórványos taps övezte Forrás: FIDE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Természetesen örülök, hogy megkaptam ezt a díjat, de személy szerint továbbra is úgy gondolom, Garri Kaszparov többet ért el e sakkpályafutása során, mint én. Értem, hogy miért kaptam én ezt a díjat, de ő jobban megérdemelte volna – mondta Carlsen a díjátadó ünnpségen, amelyen Polgár Judit a legjobb női sakkozónak, Polgár Zsuzsa pedig a legjobb női edzőnek járó elismerést vehette át.

Magnus Carlsen, Garri Kaszparov, Arkagyij Dvorkovics, Oroszország, FIDE, közgyűlés, szankció
Arkagyij Dvorkovics FIDE-elnök tekintete arról árulkodik, nem örült Magnus Carlsen szavainak. Forrás: FIDE

Ezzel az udvarias mondatokkal azonban nem ért véget a beszéde. Kaszparovra hivatkozva Carlsen is véleményt nyilvánított a sakktársadalmat megosztó kérdésben: a FIDE visszavegye-e tagjai közé teljes jogkörrel Oroszország és Fehéroroszországot.

 

Carlsen: Kaszparov is azt tanácsolná…

– Garri nagyra becsülésében azt mondanám, biztos vagyok benne, ő megragadná az alkalmat, hogy azt tanácsolja, ne állítsák vissza az orosz és a fehérorosz sakkszövetség jogait, így hát én is ezt teszem – fogalmazott Carlsen a szavai súlyát patikamérlegen kimérve, mégis világosan.

Miként megírtuk, a Kirgiz Sakkszövetség azt terjesztette elő a FIDE vasárnapi közgyűlése elő, hogy a szervezet vegye vissza a tagjai közé az orosz szövetséget. A FIDE az ukrajnai háború miatt függesztette fel a két ország teljes körű tagságát, ennek értelmében például Oroszország és Fehéroroszország nem indulhat a csapatversenyeken, így a budapesti sakkolimpián.

 

Hogyan dönt a FIDE Oroszországról?

Ugyanakkor a FIDE több nemzetközi sportági szövetséggel szemben nem alkalmazott zéró toleranciát, az orosz sakkozók – igaz, FIDE-zászló alatt – szerepelhetnek a nemzetközi egyéni versenyeken. S hogy még vegyesebb legyen a kép, az orosz sakkozók saját nemzetiségükkel szerepelnek a FIDE világranglistáján, mi több, a FIDE 2018 óta hivatalban lévő orosz elnökét, Arkagyij Dvorkovicsot 2022 nyarán újraválaszották. Dvorkovics, aki politikusként orosz miniszterelnök-helyettes is volt, valószínűleg ezt annak köszönheti, hogy nyíltan elítélte az orosz inváziót, kifejezve együttérzését Ukrajnával.

Mi sem természetesebb, hogy Ukrajnával az élen az európai országok többsége az oroszok és fehéroroszok visszafogadása ellen érvel – az Európai Sakkszövetség ki is adott egy ennek jegyében fogant közleményt –, ám a FIDE-nek 203 tagországa van, így a vasárnapi szavazás kimenetele bizonytalan, illetve egyértelmű lenyomata is lehet annak, hogy a világ országai mit gondolnak az ukrajnai háborúról, Oroszország felelősségéről.

Vasárnap a sakkolimpia zárófordulója mellett a tárgyalóteremben is éles sakkjátszma zajlik majd. Magnus Carlsen akkor már csak Norvégia boldogulásáért tehet.

A sakkolimpia pénteki, 9. fordulójában a magyar férficsapat az Egyesült Államokkal találkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.