Két magyar csapat és négy magyar légiós rajtol a kontinens elitjében

Ma és holnap megkezdi a szereplését a DVTK Hun-Therm és a Serco Uni Győr a kontinens elitjének számító női Euroligában. A diósgyőriek tavaly a négyes döntő küszöbén buktak el, azaz remekül teljesítettek, a győriek viszont a sok sérültjük miatt csak epizodisták tudtak lenni. A két klub most lényegében eltérő célokkal rajtol.

2024. 10. 09. 5:55
Kiss Virág (labdával) Törökországból tért haza, és nagyon kemény csaták várnak rá az Euroligában. Fotó: gyorikosar.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán tíz percen múlott, hogy nem három, hanem két magyar csapat lehet ott a női Euroliga főtábláján. A selejtezőben a Szekszárd kezében volt a továbbjutás, ám a visszavágó utolsó negyedét elszúrta, így számára maradt az Európa-kupa, az elitben pedig a magyar bajnok DVTK-nak és a Győrnek szurkolhatunk mától, ők alanyi jogon várhatták a sorsolást a tizenhat között. 

Fotó: fiba.com

Ez pedig szokatlanul zajlott, ugyanis megváltozott a lebonyolítási rend: nem két nyolcas, hanem négy négyes csoport állt össze, amelyekből az első három jut tovább, a negyedikek pedig az Európa-kupa rájátszásában folytatják. A középszakasz tizenkét együttese két hatos csoportban küzd tovább december 11-től, ennek végén az ötödikek és a hatodikok búcsúznak, a harmadikok és a negyedikek keresztbe játszanak a negyeddöntőért. Az elsők és a másodikok szintén keresztbe játszanak, a győztesek közvetlenül a négy közé jutnak, a vesztesek pedig a negyeddöntőben folytatják. Az idényt a korábbiakkal ellentétben nem négyes, hanem hatos döntő zárja le. 

Trükkös csoportban a DVTK

A nemzetközi szövetség, a FIBA szokása szerint ezúttal is összeállította a mezőnyt alkotó klubok rangsorát a rajt előtt. A szakírója a 7. helyre sorolt DVTK kapcsán kiemelte, hogy a miskolciak a legutóbbi szereplést ismételnék meg, amikor egy győzelemre voltak a Final Fourtól. Ehhez szinte ugyanazok az összetevők állnak rendelkezésre, miután a keret alig változott. A Győrbe távozott Darcee Garbin helyére érkezett lett Aleksa Gulbén kívül Lelik Rékától és Kaila Charlestól lehet kiemelkedőt várni ahhoz, hogy a kiegyenlítettnek és trükkösnek tekinthető A csoportban eredményesen helyt tudjon állni a DVTK a francia Basket Landes, a spanyol Salamanca és az olasz Schio ellen. 

Lelik Réka a diósgyőriek vezére lett  Fotó: dvtk.eu

– Ebben az új rendszerben a remény életben tartásához muszáj hozni a hazai meccseket, de még így is ki lehet esni, tehát a biztos továbbjutáshoz kell egy bravúr idegenben is – mondta lapunknak Völgyi Péter, a DVTK vezetőedzője a ma 19.30 órakor kezdődő, Landes elleni mérkőzésre utazva. – Nagyon várjuk az Euroligát, 

jó itt játszani, mert mindig száz százalékot kell nyújtani a sikerért. A meccsek jóval fizikálisabbak, mint a hazai bajnokság, mindegyik találkozó szolgál hasznos tanulságokkal. Szeretnénk hat meccsnél többet játszani az Euroligában, ahol a válogatott kosarasaink rengeteg rutint szerezhetnek nemzetközi szinten.

 Sajnos Aho Ninára még nem számíthatok, a lett Aleksa Gulbe is sok edzést kihagyott az utóbbi hetekben, de eljött velünk, és talán pályára is léphet. 

A Győrnek korai a kezdés

A Győrt a FIBA szakírója a 13. helyre tette, és a nehéz sorsolást említi, mivel a D csoportban nem egy, hanem két favorit szerepel a cseh USK Praha és spanyol Valencia révén, így az olasz Veneziával futhat versenyt a magyar csapat a harmadik továbbjutó helyért. A szerző hangsúlyozta, hogy a Győrnek több minőségi játékosa van a nyáron érkezett Kiss Virág, a kanadai Bridget Carleton és az ausztrál Darcee Garbin személyében, de nagyban meghatározhatja a szereplést a magyar válogatott Cyesha Goree és a lengyel Weronika Telenga teljesítménye is. A Győrnek a jellemzés alapján megvannak a fizikai adottságai ahhoz, hogy megnehezítse a csoportban a vetélytársak dolgát.

Darcee Garbin nagy erőssége lehet új csapatának  Fotó: Dr. Németh-Csigai Krisztina/gyorikosar.hu

– Az Euroliga egészen más szint, mint amit itthon vagy akár az Európa-kupában megszokhattunk, és mi most is a tanulás szándékával rajtolunk – ismerte el Cziczás László, a győriek vezetőedzője, akinek a csapata holnap a Veneziát fogadja 18 órakor (az M4 Sport élőben közvetíti a találkozót). 

– Sok az új játékosunk, csak későn kezdhettük el a felkészülést, a legjobb kosarasunk, a kanadai Bridget Carleton pedig éppen a WNBA döntőjéért játszik az Egyesült Államokban, ha a csapata fináléba jut, akkor legfeljebb november végén csatlakozhat hozzánk. Számunkra tehát korai az Euroliga rajtja, 

ennek ellenére nyilván mindent megteszünk a továbbjutásért. A derűlátásunkat táplálhatja, hogy most nemcsak jó kosarasokat, hanem jó embereket is igazoltunk, tavaly ez nem minden esetben stimmelt.

A FIBA erősorrendjét egyébként a címvédő török Fenerbahce vezeti. A magyar érdekeltségű klubok közül a Határ Bernadettet és Turner Yvonne-t foglalkoztató Valencia a második, a Juhász Dorkával felálló olasz Schio az ötödik, míg Czukor Dalma együttese, a Zaragoza a kilencedik helyen található. Juhász Dorka a Minnesota Lynxben csapattársa Bridget Carletonnak, azaz ha a csapatuk döntős lesz a WNBA-ben, őt is csak később láthatjuk az Euroligában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.