Történelmet írt a KO-király! Beterbiev lett a félnehézsúly vitathatatlan bajnoka

Nagyjából négy éve vártak a profi boksz rajongóinak milliói arra, ami most szombat éjfélkor valósággá vált Rijádban. A félnehézsúly két veretlen királya, a 20 meccsből 20 kiütéses győzelmet arató Artur Beterbiev – az IBF, a WBC és a WBO világbajnoka – végre összecsapott a WBA és az IBO világbajnokával, az eddig mind a 23 meccsét megnyerő Dmitrij Bivollal. Kettejük ringháborúja csúcsbokszot hozott Rijádban, és a 39 éves Beterbiev profi pályafutása során először kényszerült végigbunyózni a 12 menetet, ám végül többségi pontozással győzött, ezzel ő lett a súlycsoport első olyan vitathatatlan bajnoka, aki mind az öt nagy szervezet bajnoki övét a derekára csatolhatta.

2024. 10. 13. 6:06
12 tömény izgalmat ajándékozott a bokszrajongóknak Beterbiev és Bivol Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai szempontból biztosan az év egyik, ha nem a legjobban várt mérkőzésére került sor szombaton késő éjszaka Rijádban, ahol az egyaránt veretlen WBC, WBO, IBF félnehézsúlyú világbajnok orosz-kanadai Artur Beterbiev és a WBA, IBO öveket birtokló kirgiz Dmitrii Bivol feszült egymásnak. A 39 éves Beterbiev eddig az összes, szám szerint 20 profi ütközetét idő előtt le tudta zárni, és a zseniális képességű Bivol is szinte érinthetetlennek tűnt hosszú évek óta. Senkinek nem kellett csalódnia, ugyanis a profiboksz.hu beszámolója szerint fantasztikus ütközetet produkált a két klasszis.

A 39 éves Artur Beterbiev vitathatatlan bajnoka lett a félnehézsúlynak (Fotó: Mark Robinson/Matchroom Boxing)

Az első menetekben Bivol taktikája érvényesült, aki egyeneseivel többször betalált, majd oldalmozgásokkal elérte azt, hogy Beterbiev ne tudja egyik sarokba sem beterelni, és főleg ne tudja őt elérni irtózatos erejű ütéseivel. Utóbbi azonban rájött, hogy ha minden így marad, bizony esélye sem lesz nyerni, így felpörgött még jobban, ám sokak meglepetésére kirgiz ellenfele nemhogy nem ment le a padlóra, hanem beleállt a verekedésbe, nem egyszer bizony jobban kijőve a belharcokból. Aztán kiderült, hogy rendkívüli ütésállósága van Bivolnak, hiszen nemcsak lábon kihordta Beterbiev hatalmas bombáit, de meg sem rendült, nem kellett még számolni sem rá. Ugyanakkor a bírónak szinte dolga sem volt, hiszen ragyogó és tiszta bokszot láthatott a rijádi arénát megtöltő nézősereg, alig szabálytalankodtak egymással a felek. 

A záró szakaszba fordulva talán a fáradó Bivol szerzett némi előnyt az utolsó meneteknek, és ezt érezhette Beterbiev sarka is, ugyanis utóbbi elképesztő lendülettel vetette bele magát a küzdelembe. Az orosz-kanadai KO-király csontrepesztő ütésekkel igyekezett elfogyasztani a továbbra is többször megvillanó Bivolt, aki végigállta a 12 menetet. Beterbiev pályafutása során először jöhetett a pontozás: a bírák egyikek döntetlen látott (114-114), a másik kettőnél viszont Beterbiev vitt el több menetet (115-113, 116-112), így, garantálhatóan nagy vitákat generálva, többségi döntéssel ő győzött, és ezzel történelmet írva Beterbiev lett az első a félnehézsúlyban, aki vitathatatlan bajnokként mind az öt nagy szervezet bajnoki övét a derekára csatolhatta.

A két világsztár igazolta a várakozásokat, fantasztikus 12 menettel örvendeztette meg a bokszrajongókat (Fotó: Getty Images)

– Természetesen kemény küzdelem volt, mert Dmitrij is világbajnok, én viszont nagyon egyszerű bokszoló vagyok, olyan, akiből vagy ezer van a világban. Ellenfelemnek jó képességei vannak, talán jobbak, mint nekem. De ma Allah engem választott – közölte a csúcsbokszot hozó meccset követően Beterbiev, és az ég felé emelte bokszkesztyűjét. Majd hozzátette, az, hogy végigment a 12 menet, egy új tapasztalat a számára, de örül, hogy sikeresen megoldotta a feladatát. Amikor egy esetleges visszavágóról kérdezték, nem zárkózott el előle, mint mondta, ha Turki Aalshikh akarja, meglesz az újabb mérkőzésük.

Bivol hasonlóan vélekedett, kijelentette, ha van rá lehetősége, belemegy a visszavágóba, mert az az álma, hogy vitathatatlan bajnok legyen. A kirgiz világklasszis az eredményhirdetés után gratulált legyőzőjének.

– Harcos vagyok, úgy vélem, mindent tökéletesen csináltam. Nem fogok magyarázkodni, mert kifogásnak tűnhet. Gratulálok Arturnak és csapatának. Megérdemelte azt, hogy ő írjon történelmet – fogalmazott Bivol. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.