Szoboszlai felkerült a szégyenlistára, a szurkolók háborognak

Szoboszlai Dominiknek a dicséretekből és a kritikákból is kijutott ebben az idényben, az egyik mérkőzés után a kispadra ültetnék, néhány nappal később az egekbe emelik a magyar futballistát. Most éppen az előbbin volt a sor, a Give Me Sport összeállításában előkelő helyen végzett a csalódást okozó játékosok rangsorában.

2024. 10. 10. 17:02
A Liverpool szurkolói megvédték Szoboszlai Dominiket
A Liverpool szurkolói megvédték Szoboszlai Dominiket Fotó: AFP/NurPhoto/MI NEWS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás idénye volt tavaly Szoboszlai Dominiknek Angliában, ősszel dicshimnuszokat zengtek róla, tavasszal viszont folyamatosan kritizálták őt a teljesítménye miatt, idővel az akkori liverpooli menedzser, Jürgen Klopp is a kispadra ültette. Arne Slotnál a magyar játékos egyértelműen alapember, a holland trénert lenyűgözi Szoboszlai munkabírása. Az angol sajtóban kap hideget-meleget a 23 éves középpályás, szerdán még a kispadra ültetnék, csütörtökön pedig a legjobbak között emlegetik.

A Give Me Sport nem látja ilyen hullámzónak Szoboszlai teljesítményét. A portál az októberi válogatottszünet előtt egy listát állított össze azon játékosokból, akik a Premier League első hét fordulójában leginkább csalódást okoztak.

Ezen futballisták között pedig Szoboszlai is helyet kapott, a negyedik pozíciót érdemelte ki a Give Me Sport rangsorában. Az indoklás szerint a Liverpool szurkolói tavaly nyáron joggal lehettek izgatottak válogatottunk csapatkapitányának leigazolása miatt, hiszen Szoboszlai tizenhárom gólpassz mellett tízszer eredményes volt az utolsó idényében a német élvonalban, bombagólokkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Angliában viszont ehhez képest csak elvétve sül el a jobb lába.

A cikk szerzője úgy látja, a Vörösök másik két középpályása, Alexis Mac Allister és Ryan Gravenberch lepipálja őt, és bár a hét bajnoki alatt két gólpasszig jutott, nem elég kreatív. Hozzáteszi, hogy Szoboszlai szerencsés, mert Arne Slot a gyenge produkciója ellenére is folyamatosan játéklehetőséget biztosít neki.

A lista összeállításakor többek között a gólok és gólpasszok számát is figyelembe vette a portál, az indoklásuk alapján tehát ezek hiánya miatt okozott nekik csalódást Szoboszlai. Korábban Slot is említette, hogy az előző idényhez képest többet vár e tekintetben a középpályástól.

A Liverpool-szurkolói viszont nem hittek a szemüknek, hogy Szoboszlai neve is szerepel a rangsorban. Csak néhány Facebook-hozzászólást emelnénk ki:

„Mégis milyen statisztika ez? Dominik a Liverpool egyik legjobb játékosa eddig ebben az idényben.”

„Talán több gólt és gólpasszt várhatnánk el tőle, de közben olyan, mint egy igásló. Egy pillanatra sem áll meg, folyamatosan fut.”

„A támadások felépítésében nagyon fontos szerepe van. Többször kellene lőnie, mint ahogy a megérkezése után tette.”

„Szobo sokat ér nekünk. Az, hogy nincs sok gólja vagy gólpassza, még nem jelenti azt, hogy rossz idényt futna.”

„Szerintetek csalódást okoz, mi azt látjuk, hogy kiteszi a lelkét a klubért.”

„Őrületes a futóteljesítménye. Magabiztosabbnak kellene lennie a befejezéseknél, és akkor szárnyalni fog.”

 

Fernandes nyomában Szoboszlai

Néhány kommentelő kiemelte, kapásból tudna mondani egy tucat Manchester United-játékost, aki nagyságrendekkel rosszabbul teljesít, mint Szoboszlai. A rekordbajnokot csak a tizennegyedik hely illeti meg az angol élvonalban, nehéz lenne olyan ördögöt említeni, aki nem okoz csalódást. A listára is az MU adja a legtöbb játékost, hármat, az első két hely is az övék.

A manchesteriek sokat vártak a nyáron 42,5 millió euróért vásárolt Joshua Zirkzeétől, aki középcsatárként hét bajnokin csak egy gólig jutott, gólpassza pedig nincs, ezzel a rangsor második pozícióját érdemelte ki.

Fernandes az éllovas, Szoboszlai lemaradt a dobogóról
Fernandes az éllovas, Szoboszlai lemaradt a dobogóról. Fotó: AFP/Miguel Riopa

Az aranyérem Bruno Fernandes nyakába került. A portugál klasszist a Sir Alex Ferguson utáni évtized legfontosabb igazolásának nevezi a szerző. Fernandes eddig a világ legeredményesebb középpályásai közé tartozott, de az idényben már ő sem villog, és szépen, lassan a csapat szurkolótáborának a bizalmát is elveszti. 

Ehhez az is hozzájárul, hogy a 30 éves játékos esetében a gólok száma nem, a piros lapoké viszont meredeken emelkedik. Fernandes 240 találkozón húzta magára a United mezét anélkül, hogy kiállították volna. Szeptember végén aztán a Tottenham Hotspur elleni bajnokin begyűjtötte az első piros lapját (amit aztán a klub fellebbezése után visszavont az Angol Labdarúgó-szövetség), négy nappal később pedig a Porto elleni El-meccsen rögtön a másodikat is.

Az ő esetében aligha lehet vitatkozni a helyezésével. Szoboszlaiéval annál inkább.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.