A tűz és jég dala: Gerwyn Price a trónon

Gerwyn Price győzelmével ért véget az első 2021-es világbajnokság. A walesi Jégember a londoni döntőben 7-3-ra legyőzte a korábbi kétszeres győztes Gary Andersont, és felült a dartsvilág trónjára: vb-aranyérmes és világelső lett.

2021. 01. 04. 12:50
null
Forrás: PA Wire
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerwyn Price már gyerekként sportsikerekről álmodott, de nem a legfontosabb dartstrófeákról, hanem a walesi rögbiválogatott mezéről. A walesi élvonalig és az U21-es nemzeti csapatig el is jutott, de a felnőttválogatottság nem jött össze.

– Fiatalon nem voltam elég érett, túl sokat buliztam. Később a lehető legrosszabbkor szenvedtem csuklósérülést. De nagyon sok jó játékos van, aki soha nem kapja meg a lehetőséget – részletezte az okokat Price. – Ezért is fordultam a darts felé, mert egyéni sportágban nem vagyok másokra utalva a céljaim elérésében.

Price 28 évesen helyezett nagyobb hangsúlyt a dartsra, de egy évig még párhuzamosan űzte a két sportágat.

– Nagy segítséget jelentett, hogy az akkori klubom annak ellenére teljes állású rögbisként fizetett, hogy már sokkal inkább a dartsra koncentráltam, mert utóbbiban nem könnyű elindulni a profilét felé a nevezési díjak miatt. Sokáig azonban nem lehetett a kettőt egymás mellett művelni, mert egy esetleges rögbisérülés a dartsban is akadályozott volna.

Gerwyn Price tehát átlépett a darts világába, ahol minden komolyabb játékosnak saját beceneve van. Színre lépett a Jégember (Iceman)!

– Az egyik barátom ötlete volt az Iceman Price, mert jól hangzik a rím miatt. Adott volt hozzá a bevonulószám is, az Ice Ice Baby. Később próbáltam változtatni a zenén, de nem engedték.

A Jégember viselkedése azonban sokkal inkább tüzes volt a pódiumon. Rendszeres ünneplései és érzelmi kitörései talán a rögbis múltjára vezethetők vissza, új sportágán belül viszont egyre nagyobb ellenszenvet váltottak ki, a tűz és a jég pedig együtt dolgozott: a mélypont és a csúcspont egyszerre, az első nagy tornagyőzelemmel jött el. A 2018-as Grand Slam of Darts fináléjában Gary Andersont legyőzte, de viselkedése miatt a trófeát szurkolói füttykoncert közepette vette át, súlyos pénzbüntetést kapott, és a következő hónapokban lényegében közellenséggé vált.

– Szükség van karakterekre a játékban, a PDC-nek is tetszett, hogy leolvashatók rólam az érzelmeim. Sosem az ellenfél kizökkentése a célom, egyszerűen akkor tudom kihozni magamból a legtöbbet, ha agresszíven, szenvedéllyel játszom. Eleinte nem bántam a füttyszót, de egy idő után elviselhetetlenné vált, hogy meccsről meccsre, a legfontosabb dobásoknál is ezzel kell szembesülnöm.

Price 2019-ben közösségi oldalán ígéretet tett a visszafogottabb viselkedésre, ezután pedig a szurkolói nyomás is csökkent vele szemben. Akadt egy-két kisebb incidense, de a döntés összességében jót tett a játékának, a tűz és jég megfelelő egyensúlyba került.

A 2020-as világbajnokságon elődöntőig jutott, majd a tavalyi évben több fontos trófeát szerzett: megnyerte a World Grand Prix-t, a World Series of Darts nagydöntőjét, és Jonny Claytonnal párban a csapatvilágbajnoki címet is. Pedig az év elején még a szomszédjával is hadakozott, akinek nem tetszett, hogy Price a hátsó kertbe gyakorlószobát épített magának.

Karrierje legjobb évének köszönhetően úgy kezdhette a 2021-es világbajnokságot, hogy győzelme esetén a világranglista élére állhat. Nem volt könnyű a menetelés, háromszor is döntő szett kellett a továbbjutásához. Price azonban a végjátékra tartogatta a legjobbját: már az elődöntőben is százas átlag fölé jutott, a fináléban pedig egészen ellenállhatatlanul játszott. Csak a győzelem kapujában remegett meg, de addigra megszerzett nagy előnyének köszönhetően ezt a kisebb leolvadást is elbírta a Jégember.

A tűz és jég dalának még nem írták meg az utolsó fejezetét, de 2021 elején Gerwyn Price elfoglalta a dartsvilág trónját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.