Aján Tamás lehúzhatott 356 ezer eurót az IWF számlájáról

Nemhogy nincs még vége az Aján Tamás személye körüli botránynak, hanem most fokozódik igazán a „nemzetközi helyzet”. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség megbuk(tat)ott egykori elnöke az ARD német közszolgálati televízió oknyomozó riportja szerint akkor, amikor áprilisban az ellene megfogalmazott súlyos vádak hatására lelépett elnöki posztjáról, még búcsúzóul kiutalt magának 356 000 eurót.

Ch. Gáll
2020. 08. 23. 13:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aján búcsúzóul lehúzhatott 356 000 eurót az IWF számlájáról, amikor erre már nem volt jogosultsága, állítja az ARD legújabb dokumentumfilmje.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) és a szervezet megszégyenült, áprilisban megbuktatott egykori elnöke, Aján Tamás közötti viharos viszony tovább romlott a minap, amikor az ARD közszolgálati televízió újabb leleplező riporttal rukkolt elő. Az oknyomozó műsorban azt állítják, hogy áprilisban Aján búcsúzóul, azokban a napokban, amikor lemondásra kényszerült az IWF elnöki posztjáról, jogosulatlanul 356 000 eurót vett fel a szövetség számlájáról, kicsivel többet, mint egyéves javadalmazása, jóllehet ekkor már nem lett volna joga ehhez. Az ARD honlapján is olvasható cikk szerint – amelyet két tényfeltáró újságíró, Nick Butler és Jörg Mebus jegyez – az IWF nagy valószínűséggel pert indít a mintegy 123 millió forintnyi összeg visszaszerzésére. Úgy tűnik, a 81 éves veterán sportvezető több részletben utalta át magának a fenti összeget idén tavasszal.

Aján pozíciója – aki 1976 óta töltötte be előbb a főtitkári, majd az elnöki pozíciót a nemzetközi szövetségben – idén januárban ingott meg, amikor az ARD bemutatta azt a dokumentumfilmjét, amely a magyar sportdiplomata regnálása alatt elkövetett súlyos korrupciós gyakorlatról rántotta le a leplet. A film szerint Aján 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni, és az évek során legalább negyven doppingesetet simított el, a gyanú szerint kenőpénz ellenében. Az utolsó két tisztújító kongresszuson pedig szavazatvásárlással sikerült magának és cinkostársainak a többséget biztosítani az újraválasztáshoz, állította a dokumentumfilm.

Ezt követően az IWF felkérte Richard McLaren kanadai jogászprofesszort egy független vizsgálat elfolytatására. Ennek végkövetkeztetése Ajánra nézve súlyosan terhelő volt: a magyar IWF-elnök önkényúr módjára irányította a szervezetet, a „félelem légkörében”. McLaren szerint a „félelem kultúrája” azok után is uralkodott az IWF-ben, hogy Aján januárban a reá zúduló össztűz hatására hátralépett.

Szorul a hurok a bukott IWF-elnök körül
Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Most azonban az ARD újabb leleplező műsorából az is kiderült, hogy Aján még lemondása után is folytathatta bűnös tevékenységét. „Az IWF elnöksége biztos benne, hogy Aján még azokban a napokban is hozzányúlt a szövetség pénzéhez, amikor éppen a lemondása folyt. Februárban és márciusban, amikor már semmiféle pénzügyi tranzakcióra nem volt jogosultsága, összesen 356 000 eurót utalt ki saját magának.” Ursula Papandrea, aki január 22. óta az IWF megbízott elnökeként tevékenykedik, az ARD filmje szerint nem volt informálva Aján pénzfelvételeiről. Az IWF – állítólag – ezt már nem hagyja annyiban, és pert indít Aján ellen a pénz visszaszerzésére.

Ugyancsak az ARD tudja úgy, hogy a bűnüldöző szervek Magyarországon és Svájcban is nyomoznak Aján ellen, abban a két országban, ahol az IWF eddig be volt és jelenleg be van jelentve, azaz regisztrálva. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség új elnökét valószínűleg jövő januárban választják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.