Csak bátran

Oroszország, Szerbia, Törökország. A lehető legnehezebb csoport. A márciusi sorsoláskor egyöntetűen ez volt a vélemény. Legyintettünk is egyet: a Nemzetek Ligája 2020-as évadában nekünk nem osztanak lapot. 1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Törökország 3, 4. Szerbia 2. Négy forduló után ez az állás. A Nemzetek Ligáját mégis lehet, hogy nekünk találták ki.

2020. 10. 15. 7:20
SZALAI Ádám
Szalai Ádám egy fejjel a mezőny fölött Fotó: Dimitar Dilkoff Forrás: MTI/EPA/AF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héten, kereken hét napon belül a harmadik mérkőzését játszotta a magyar válogatott. A harmadik tétmérkőzését. A harmadikat is idegenben. Innen nézve a Nemzetek Ligájában csapata jelentős előnyt adott az ellenfeleinek.

Moszkvában a szövetségi kapitány megint teljesen új kezdőtizenegyet küldött pályára. Más volt a kapus (Gulácsi helyett Dibusz), más volt a hátvéd-, a középpályás és a csatársor összetétele is. Csak az elszántság, a bátorság és – ezt se hallgassuk el – a szerencse pártfogása volt ugyanaz. Utóbbi semmit sem von le a siker értékéből.

A Nemzetek Ligáját március elején, még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, az Európa-bajnoki pótselejtezőkre készülés lázában sorsolták ki. Nem vetettünk rá ügyet. Sőt inkább legyintettünk: itt aztán nekünk nem osztanak lapot. Amikor júniusról őszre halasztották a bolgárok – és bíztunk benne, az izlandiak – elleni mérkőzést, akkor is csak úgy tekintettünk erre a sorozatra, lesz majd két hasznos felkészülési meccsünk.

Ehhez képest megvertük Törökországot. Majd kis híján 0-3-ról visszakapaszkodtunk Oroszország ellen. A folytatás pedig egyenesen bámulatos. Győzelem Belgrádban, döntetlen Moszkvában – úgy, hogy előtte nyertünk Szófiában is.

Három idegenbeli tétmeccs, három kemény ellenfél, két győzelem, egy döntetlen. Mi történt?

– Az elődöntőt megnyertük Bulgáriában, és a B-ligában ilyen ki-ki mérkőzéseket vívni – amióta itt vagyok a válogatottnál, ilyenre nem volt példa – mondta a moszkvai 0-0 után a csapatkapitány, megindultan. Az a Szalai, aki gőgös légiósból szívember, a válogatott szellemi vezére lett.

Ha csak az ő személyiségfejlődésének a görbéjét meghúzzuk, abba is beleborzongunk.

De tényleg az a lényeg, hogy a magyar válogatott nem véletlenszerűen, hanem zsinórban nagyszerű eredményeket ér el magasabban jegyzett riválisokkal szemben. Erre legutóbb a nyolcvanas években, a mexikói világbajnokság előtt a Mezey György vezette csapat volt képes.

Ez nem lehet pusztán a véletlen, a szerencse műve. Valami történt, valami megváltozott. Mindenekelőtt a fejekben, a lelkekben. Újra merünk futballozni. Igen, nem hiba nélkül, de merünk.

Izland ellen nagy a tét. De annyira nem lehet nagy, hogy ezt a tendenciát visszafordítsa. Csak bátran! A legutóbbi három mérkőzésnek az az üzenete, hogy csak így lehet. Csak így érdemes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.