Nagy pofon női válogatottunknak: nincs olimpiai kvóta

Négy versenyzőnk együttesen csupán egy mérkőzést nyert meg pénteken a birkózók európai olimpiai kvalifikációs tornáján a BOK-csarnokban, így a hazai szőnyegen – miként csütörtökön szabadfogásban –, ebben a szakágban sem született magyar kvóta.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 15:25
BARKA Emese
Budapest, 2021. március 19. Barka Emese (pirosban) és az ukrán Alena Akobija Hrusina küzdelme a nõk 57 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõjében a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadfogásban csütörtökön az öt indulónk közül senki sem szerzett kvótát, pénteken a női szakágban négy versenyzőnk szállt harcba. Ritter Árpád szövetségi kapitány a sorsolás ismeretében így nyilatkozott a helyszínen közvetlenül a rajt előtt:

– Németh Zsanett a 76 kg-ban talán a könnyebb ágra került, amely még így sem nevezhető egyszerűnek: az első körben a vb-ezüstérmes belorusz Marzaljukkal küzd, aki ellen egyébként nyert három éve a budapesti világbajnokságon. Barka Emese súlycsoportjában, az 57 kg-ban négy, nagyjából azonos szintű versenyző indul, közülük az egyik Emese. A norvég Európa-bajnok és az orosz sportoló a másik ágra került, de az ukrán Eb-második Hruszinával találkozhat a negyeddöntőben. A 68 kg-ban Szabados Noémi nincs egyszerű helyzetben, a tavalyi Eb bronzérmesével, a litván Domikaitytével szemben bizonyíthat. Az 53 kg-ban Szekér Szimonetta nagyon kemény ágra került, az ifjúsági olimpiai bajnoki második azeri Gurbanovával találkozik az első körben. De pozitív előérzetem van, jól ébredtek a lányok, bízom bennük – fogalmazott a szakvezető.

Nos, három versenyzőnk sajnos már az első akadályon elbukott. Szekér 4-1-es hátrányból a végén 4-3-ra felzárkózott azeri ellenfele ellen, de több pont már nem született. Szabados 6-1-es hátrányból feljött 6-5-re a litván ellen, a hajrá azonban nem az övé volt, 8-5-re kikapott. S most az Eb-ezüsttel és Eb-bronzzal is rendelkező Németh sem bírt Marzaljukkal, 9-0-s hátrányban volt, amikor a fehérorosz versenyző két vállra fektette.

– Többet vártam magamtól, sajnálom, hogy így alakult. Egy éve nem fogytam már hetvenhat kilóra, és ez a tervezettnél sokkal jobban megviselt fizikailag. Napok óta érzem, hogy nem vagyok jó formában, és ez meg is mutatkozott. A történteken ugyanakkor nem szabad rágódnom, csak a májusi világkvalifikációs versenyre koncentrálok. Tudom, hogy a munkát minőségben elvégzem, és bízom abban, hogy az elég lesz a kvalifikációra – értékelt Németh Zsanett.

Tussal ért véget Barka Emese mérkőzése is, már az első menetben egy remek csípődobást követően a spanyol Snachez Diaz ellen, végre magyar győzelmet láthattunk, ami itt azért a papírforma volt. A 31 éves csepeli versenyző 2019-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, előtte 2015-ben győzött az Eb-vel egyenrangú Európai Játékokon, emellett háromszoros vb-3., az Európa-bajnokságokról pedig négy bronzérme is van. A mostani olimpiai kvalifikációs tornán viszont csak az arany- és az ezüstérmesek jutnak kvótához, vagyis döntőbe kell jutni.

Így Barkának a negyeddöntőben a már említett Hruszinát is le kellett – volna – győznie. A 21 éves ukrán lány a tavaly februári római Eb-n ezüstérmes volt, azon a versenyen Barka betegség miatt nem indult. Most az első menetben a tíz évvel fiatalabb riválisa az első menetben megkontrázta az egyik támadását, és három perc után, a szünetben Hruszina 4-0-ra elhúzott. Barka a második menetben sem bírt vele, az ukrán lány végül 6-1-re győzött; Európa-bajnokunknak pedig – miként a többi versenyzőnknek – még egy lehetősége marad az olimpiai részvétel kiharcolásra. Májusban a szófiai világkvalifikációs tornán, ahol valamennyi földrészről indulnak kvótával nem rendelkező versenyzők, szintén a döntősök érnek révbe. S a BOK-csarnokban az is eldőlt, hogy a Barkához hasonlóan elérző regnáló Európa-bajnoknak, a norvég Bullennek is az a verseny jelenti az utolsó esélyt.

Barka Emese (pirosban) nem bírt az ukrán Hruszinával
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Emese az első menetben hibázott, négypontos hátrányba került, legfőképpen ennek köszönhette a vereséget. Zsanett fogyasztása nem ment olyan jól, ahogyan azt gondoltuk. A kvótaszerzésre ugyanakkor még él az esélyük, hét hetünk van felkészülni a szófiai versenyre. Ami a két utánpótláskorú versenyzőt illeti: a feladatuk a tapasztalatszerzés volt. Nem szabad keseregni, dolgoznunk kell tovább – nyilatkozta Ritter Árpád.

A 2019-es vb-ről négy birkózónk jutott ki az olimpiára: (kötöttfogás, 77 kg), (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg), Sastin Marianna (62 kg). Szombaton kötöttfogásban négy versenyzőnk próbál kvótát szerezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.