Nagy rangadóval szolgál Angliában a Boxing Day első napja

December 26-a a brit futballban a Boxing Day, amikor a profi futballban teljes fordulókat rendeznek, egy ideje több napra is elosztva. Régi hagyomány ez, amelynek az eredete bizonytalan, és sok legenda is övezi. A Premier League-ben szombaton nagy rangadóval indul a program, a Manchester United a Leicester vendége lesz. A másodosztályban léphet pályára az egyetlen angliai magyar, a Brighton vélhetően Nagy Ádámmal a soraiban a Wycombe együttesét fogadja.

Magyar Nemzet
2020. 12. 26. 7:44
null
A leicesteri Jamie Vardy sokat tehet a Manchester United megállításáért Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boxing Day – jól ismert kifejezés, ám az eredete nem egyértelmű. Egyes értelmezés szerint karácsony másnapjának reggelén a nagypolgári és arisztokrata házaknál felsorakoztak a személyzet tagjai, és kis dobozokban (angolul: boxes) kendőt, kesztyűt, süteményt, esetleg pénzt kaptak ajándékul. Más értelmezésben a név arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, hogy tartalmát szétosszák a szegények között.

Végül is teljesen mindegy, a mi szempontunkból az a hagyomány érdekes, hogy december 26-án, azaz karácsony másnapján teljes nagyüzem zajlik az angol profi futballban. Egész pontosan a brit futballban, ugyanis nemcsak Angliában, hanem Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is egymást követik a meccsek ezen és az ezt követő napokon. Eleinte egyébként december 25-én is rendeztek mérkőzéseket, ám ez a nap végül szabaddá vált: 1889-től csaknem hetven éven át karácsony első napja számított a családi futballünnepnek, sokszor mindkét ünnepnapon megteltek a stadionok, 1958 óta azonban csak 26-án rendeznek fordulót.

Az első Boxing Day mérkőzését 158 évvel ezelőtt a világ első és második legöregebb klubja vívta: a Sheffield FC 2:0-ra győzött a Hallam FC ellen. Bajnoki szintre 1888–89-ben emelték ezt a napot, akkor a Preston North End 5:0-ra verte a Derby Countyt. De 1888-ból maradt fenn más érdekesség is: az idő tájt csupán a december 25-e számított ünnep- és egyben szabadnapnak, nem véletlen, hogy a meccseket arra a napra időzítették. 1957-ig karácsony mindkét napján rendeztek mérkőzéseket (akkor összesen 38 ligameccsre került sor), de a tömegközlekedés hiánya és az ünnep öröme miatt úgy alakult át az élet, hogy az emberek a 25-ét a családdal otthon, a 26-át a szeretteikkel és barátokkal a stadionokban töltötték – az idén a koronavírus-járvány miatt ez nemigen jöhet össze, hiszen jelenleg szinte minden meccset zárt kapuk mögött rendeznek Angliában. A bajnoki meccseken eredetileg egyébként helyi riválisok találkoztak ezen a napon, hogy a csapatoknak és a szurkolóknak ne kelljen sokat utazniuk az ünnepen.

A brit labdarúgásban a Boxing Day a legenda szerint azért vált hagyománnyá, mert az első világháború idején, 1914-ben angol és német katonák Belgiumban letették a fegyvereiket és barátságos focimeccset játszottak egymással. A mai napig nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy valóban így történt-e, ennek ellenére az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hat esztendővel ezelőtt ünnepélyes emlékmérkőzést rendezett a századik évforduló alkalmából.

Az elmúlt évtizedben a Premier League számos külföldi játékosa fejezte ki nemtetszését a tradíció miatt, hiszen számukra szokatlan, hogy nem tölthetik a karácsonyt családi körben. Többen azért is javasolták a téli szünet bevezetését, hogy a fáradt futballisták frissek legyenek a szezon második felére. Néhány éve éppen ezért, a túl sűrű program miatt az esedékes fordulót a versenykiírásban széthúzzák, nem egy napon játsszák le a meccseket, így most is két napra oszlanak szét, a Premier League-ben a 15. forduló szombaton és vasárnap zajlik le. Kezdésnek rögtön nagy rangadót kínál a műsor: az idegenben hónapok óta remeklő, a tabella harmadik helyén álló Manchester United a második Leicester City otthonában folytathatja menetelését. Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző csapata január 19-én 2-0-ra kikapott a Liverpool otthonában, azóta bajnoki, Ligakupa- és FA Kupa-találkozót sem veszített idegenben, remek sorozata már húsz mérkőzést számlál. Ráadásul mindezt úgy érte el, hogy a kapott gól nélkül lehozott meccseken kívül minden alkalommal az ellenfele szerzett vezetést.

 

A leicesteri Jamie Vardy sokat tehet a Manchester United megállításáért
Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

 

Ebben az időszakban a Leicester City mérlege hazai pályán nyolc győzelem, két döntetlen és nyolc vereség, vagyis a jelenlegi forma alapján egyértelműen a vendégek számítanak a meccs esélyesének a Boxing Day napján. A norvég vezetőedző ennek kapcsán úgy fogalmazott, minden meccs előtt csak a győzelemre gondol, vagyis nem igazán számít, hogy otthon szerepelnek, vagy idegenben.

– A Leicesterrel szoros meccseket szoktunk játszani, hiszen nagyon jó csapatról van szó, amelyet remek edző irányít. Élvezettel nézem a játékukat, amióta Brendan Rodgers vezeti őket. Mi egyre jobbak vagyunk, és a srácok tudják, mit akarok látni tőlük – nyilatkozta Solskjaer.

Hangsúlyozta, nem kellene hagyniuk, hogy a Leicester szerezzen vezetést, mert túlságosan jó csapat ahhoz, hogy ezt ne használja ki.

A Leicester legutóbb 2014 szeptemberében tudta legyőzni a Manchester Unitedet, azóta három döntetlen mellett kilenc alkalommal kikapott tőle.

A Boxing Day napjának a legjelentősebb hagyományokkal rendelkező párosítása az Arsenal és a Chelsea mérkőzése lesz. A két londoni együttes 1907-ben találkozott először, és a szombat esti lesz a 202. egymás elleni meccsük, ami azonban az Arsenal gyengélkedése miatt nem nevezhető rangadónak. A címvédő Liverpool vasárnap délután a kiesőhelyen álló West Bromwich Albiont fogadja.

Lehet magyar résztvevője is a Boxing Day-nek: az angol másodosztályban csapata, a Bristol City a Wycombe együttesét látja vendégül szombaton 16 órakor, remélhetően a válogatott középpályással a kezdőben.

Premier League, 15. forduló. Szombat: Leicester City–Manchester United 13.30 (tv.: Spíler1), Aston Villa–Crystal Palace 16.00 (Digisport1), Fulham–Southampton 16.00 (Spíler1), Arsenal–Chelsea 18.30 (Digisport1), Manchester City–Newcastle United 21.00 (Digisport1), Sheffield United–Everton 21.00 (Spíler1). Vasárnap: Leeds United–Burnley 13.00 (Digisport1), West Ham United–Brighton 15.15 (Spíler1), Liverpool–West Bromwich Albion 17.30 (Digisport1), Wolverhampton Wanderers–Tottenham Hotspur 20.15 (Spíler1).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.