Parádés góllal egyenlített a Budafok Puskás-díjas csatára

Az első félidő alapján a Budafok hívei tarthattak egy nagy vereségtől, mert az Újpest nagy fölényben futballozott az NB I 2. fordulójának a vasárnapi mérkőzésén, a vezetést is megszerezte, és csak a vendégek kapusán múlott, hogy a BMTE megúszta egy góllal a szünetig. Utána viszont a vendégek felbátorodtak, a Puskás-díja Zsóry Dániel parádés szabadrúgás góljával ki is egyenlítettek.

2020. 08. 23. 19:40
null
20200823 Újpest Budafok labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa forduló zajlott a hét végén az NB I új idényében. Sorszám szerint ez volt a második, de például a Bp. Honvédnak csak az első, mert az első fordulóban elmaradt a Puskás Akadémia elleni meccse, a felcsútiak most sem léptek pályára, mint ahogy a Ferencváros és a Diósgyőr sem, azaz alig kezdődött el, máris roppant zavaros lett a bajnokság.

Napjainkban nem meglepő, hogy az egyik ok a koronavírus. A Puskás Akadémia nyolc játékosánál mutatott ki fertőzést a rajt előtt a teszt, ezért a csapat nem játszhatott egy hete és most sem. A Ferencváros pedig a svéd Djurgården elleni sikerrel megvívott, 2-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-selejtező után nem szeretett volna most játszani, hogy a sérülés kockázata nélkül készülhessen fel a skót Celtic ellen a 2. fordulóra, amire rábólintott a Diósgyőr és az MLSZ versenybizottsága is.

Ezért csupán négy mérkőzést játszottak le a csapatok az eredeti időpontban, és vasárnapra csak egy mérkőzés maradt, ezen az Újpest a Budafokot fogadta. Az újonc egy Kisvárda elleni győzelemmel rajtolt az élvonalban, most pedig fennállása során először csaphatott össze a lila-fehérekkel. Az Újpest és a BMTE a budafokiak egyetlen élvonalbeli idényében (1945–1946) egy bajnokságban szerepelt, ám az Újpest a Keleti, a Budafok a Nyugati csoportban játszott, az Újpest 26–0–0-s mérleggel zárta az „alapszakaszt”, a Budafok pedig az utolsó előtti, 13. helyen végzett a másik csoportban, így nem találkoztak. Az Újpest akkor megnyerte a bajnokságot, a Budafok pedig kiesett.

Akadt egyébként még egy újonc: a 32 éves Zierkelbach Péter játékvezető először lehetett vezető bíró élvonalbeli mérkőzésen.

Bár a Budafok olykor ki-kiszabadult a kapuja elől, az első félidő nyomasztó hazai fölénnyel telt el. A lilák nagyon hamar elhúzhattak volna, ám a vendégek kapusa ebben komoly akadályt jelentett a számukra, Póser Dániel egymás után mutatta be a bravúrokat. A 35. percben azonban ő is tehetetlen volt. Nwobodo szabálytalanul szerezte meg a labdát a felezővonal közelében Takácstól, indította Kastratit, ő középre adott, és Simon Krisztián nyolc méterről nagyon szép mozdulattal a kapu jobb oldalába pörgetett – 1-0. Érdekesség, hogy az oldalvonal mellett Predrag Rogan, az Újpest vezetőedzője lényegében bocsánatot kért budafoki kollégájától, Csizmadia Csabától Nwodobo szabálytalanságáért.

A második félidőre felbátorodott a BMTE, már Banainak is akadt védeni valója az újpesti kapuban. A házigazda roppant visszafogottan futballozott, és a 69. percben ez megbosszulta magát: a csereként mindössze két perce beállt Zsóry Dániel szabadrúgásból, 17 méterről, ballal tökéletesen csavarta a bal felső sarokba a labdát 1-1. Még egy Puskás-díjat biztosan nem kap érte, de gyönyörű gól volt. Érdekesség, hogy Zsóry Dánielnek ez a második NB I-es gólja, és mindkettő parádés volt, az elsőt az egész világ díjazta.

Az Újpest rögtön elkezdte csipkedni magát, beállt Stieber Zoltán és Szakály Péter is, akik hoztak élénkséget az elálmosodott házigazda játékába. Az első labdaérintéseikből csaknem összehoztak egy gólt, de azt a helyzetet a Budafok megúszta, majd minden erejével védekezett, és óvta az eredményt. Sikerrel tette, és elhozott egy pontot a Szusza Ferenc Stadionból. A 94. percben Litauszki és Zsóry megrugdosta egymást, utóbbi rá is taposott a védő lábára, a játékvezető mindkettőjüket kiállította.

 

NB I, 2. forduló

Mezőkövesd–Zalaegerszeg 1-1 (0-1), Mezőkövesd, 2018 néző, jv.: Solymosi. Gólszerző: Jurina (62.), illetve Vass P. (37.)

MTK–Bp. Honvéd 3-1 (1-1), Új Hidegkuti Stadion, 3199 néző, jv.: Pillók. Gólszerző: Gera (16.), Herrera (65.), Katona 77., illetve Gazdag (26.)

Mol Fehérvár–Paks 1-1 (0-0), Mol Aréna Sóstó, 3231 néző, jv.: Karakó. Gólszerző: Hadzic (92.), illetve Szélpál (80.)

Újpest–Budafok 1-1 (1-0) Szusza Ferenc Stadion, 2861 néző, jv.: Zierkelbach. Gólszerző: Simon K. (35.)

A Ferencváros–Diósgyőr mérkőzésnek még nincs új időpontja, a Kisvárda–Puskás Akadémia találkozót pedig szeptember 4-én 20 órakor játsszák le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.