Éledezik az NB I, a folytatásról egyeztettek

Hétfőn kora délelőtt videókonferenciát tartott a labdarúgó NB I tizenkét klubja, amelyen részvevők a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet vitatták meg.

2020. 04. 06. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kora délelőtt összegyűltek az NB I tizenkét klubjának a képviselői, a kijárási korlátozásokhoz illően persze csak virtuálisan, videókonferenciát tartottak. A téma természetesen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet volt. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, az UEFA alelnöke ismertette az európai szövetség álláspontját, amely úgy foglalható össze: lehetőleg minden országban a pályán dőljön el a bajnoki cím, a helyezések és a kiesés kérdése. Az UEFA a maga sorozatainak a befejezését is elhalasztotta, nem pedig törölte ennek érdekében.

A klubok képviselői ezzel egyetértettek, és szerintük az edzések újrakezdésétől a bajnokság végéig mintegy 40-50 napnak kellene eltelnie szerda–szombati meccsritmusban, tehát a június 30-i utolsó fordulóhoz május 9-én kellene folytatódniuk a mérkőzéseknek, ám erre aligha van esély. Álláspontjuk szerint május 23., rosszabb esetben június 13. lehet a folytatás napja a hátralévő nyolc fordulóra.

Szóba került a bérek esetleges csökkentése, és a június 30-án lejáró szerződések sorsa is. Ezeket az UEFA javaslata alapján nem konkrét időpontig, hanem a 2019–2020-as bajnokság végéig kellene meghosszabbítani. A megbeszélésen néhány klub felvetette a bércsökkentés lehetséges kompenzációjaként, hogy ha a bajnokság végül rendben lezajlik és így bejönnek a várt bevételek, a klubok a most elvett pénzt később visszaadnák az érintetteknek.

Ehhez persze partnerre kell találniuk a játékosokban. Diósgyőrött harmincszázalékos csökkentésben megegyezve ez már sikerült, a többi klub viszont egyelőre vár. A labdarúgók álláspontjáról dr. Horváth Gábort, a Hivatásos Labdarúgók Szövetségének a főtitkárát kérdeztük.

– Fontos, hogy egyéni szerződésekről van szó a klub és a játékosok között, amelyeket módosítani kell, ha az egyikük el akar térni az eredeti megállapodástól – mondta. – Klubtól függően más és más az anyagi háttér, így különbözők a jövedelmek, de különbözők a csapaton belül is, ezért nyilvánvalóan mindenki a lehetőségeihez igazodva, a maga érdekének megfelelően tudja kezelni a helyzetet.

A játékosoktól sok információt kapunk, és ezekből úgy látom, szinte mindenki hajlandó lenne tárgyalni a szerződés ideiglenes módosításáról, legfeljebb annak a mértéke és az időtartama lehetne vita tárgya, de természetesen nem mennek ennek elébe, megvárják, hogy mit lép a klubjuk, ha lép egyáltalán.

A HLSZ érdekvédelmi szervezetként segít annak, aki ezt kéri, akár úgy, hogy átveszi a tárgyalás terhét, akár úgy, hogy felkészíti a futballistákat a tárgyalásra, ám egyelőre ez enyhén szólva nem tömeges igény.

– A klubok többsége bölcsen kivár, nem akar semmit sem elkapkodni. A vezetők tudják, hogy higgadt döntést kell hozniuk, hiszen ez nem csak arról szól, hogy esetleg valamennyi százalékkal kevesebb bért utalnak néhány hónapon keresztül a futballistáknak. Az például biztos, hogy az idény túllóg majd június végén, amikor sok játékosnak lejár a szerződése. Ha egy klub most nem tud megállapodni a módosításról ezekkel a játékosaival, akkor ők június után nyilván nem lépnek nála pályára, és nem lesz kikkel befejeznie a bajnokságot. Ha én klubvezetőként fizetéscsökkentésre kényszerülnék, akkor ezt csak úgy tenném, hogy a szerződés lejártát is módosítanám az utolsó fordulóig. Az ugyanis biztos, hogy akkor már nem tudnék új futballistákat szerződtetni, és az UEFA az átigazolási időszakot is a helyzethez igazítja majd.

Az UEFA a nemzeti bajnokságok legkésőbb júliusi újraindulásával számol. A versenynaptár felborult, s ha folytatódnak is a küzdelmek, arra is ügyelni kell, hogy a következő idényt legkésőbb szeptemberben meg kell kezdeni.

– Ez nem lehet gond, tudom, hogy a játékosok zöme kompromisszumra kész, és beleegyezne a rövid nyári szünetbe – állítja Horváth Gábor. – Nekik is az az érdekük, hogy az élet minél hamarabb visszazökkenjen a régi kerékvágásba, és ez csak kölcsönös áldozatok árán lehetséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.