Élet-halál harc az ezer sebből vérző, bravúrral kezdő szerbek ellen

A horvátok elleni megdöbbentő vereség után ma győzelmi kényszerben játszik a magyar válogatott a dániai női kézilabda Európa-bajnokságon. Tegnap este Szerbia legyőzte a világbajnoki címvédő Hollandiát, de elveszítette az egyik legfontosabb játékosát, Andrea Lekicset. Kérdés, hogy a kevés pihenőidő után hogyan tud felpörögni a mai meccsre a balkáni csapat, és a magyar válogatott tudta-e rendezni sorait a horvátok elleni váratlan vereséget követően.

Szilágyi
2020. 12. 06. 12:56
null
A csapatkapitány, Kovacsics Anikó tudja, hogy valószínáleg a továbbjutás múlik a szerbek elleni meccsen Fotó: Bo Amstrup Forrás: MTI/Ritzau/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan eredmények születtek a C csoport első fordulójában a Dániában zajló női kézilabda Európa-bajnokságon. A pénteki nyitó mérkőzésen a magyar válogatott 24-22-re kikapott a tartalékos horvát csapat ellen. Mivel a szerb játékoskeretet a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset is hátráltatta, ezért a hollandok elleni mérkőzésüket péntek estéről egy nappal elhalasztották, és csak szombat délután vált biztossá, hogy valóban megrendezhetik a találkozót.

Megrendezték. Egy félidőn keresztül úgy tűnt, a világbajnoki címvédő, Hollandia magabiztos győzelemmel melegít be a tornán. A korábbi ferencvárosi játékosok (Snelder, Van der Heijden) vezérletével a hollandok 15-9-re vezettek az első félidő végén. A szegény embert az ág is húzta, a szerb válogatott egyik legnagyobb klasszisa, Andrea Lekics megsérült. De ez sem hátráltatta a balkáni csapatot, amely a folytatásban formációt váltott, a hatos fal helyett átállt az öt-egyes, nyitott védekezésre. Ezzel nem tudott mit kezdeni a világbajnok, Szerbia az 50. percben átvette a vezetést, végül a második félidőt 20-10-re, a mérkőzést 29-25-re nyerte meg.

Tóvízi Petra (balra) és Csiszár-Szekeres Klára védekező munkáján is sok múlhat a szerbek ellen
Fotó: MTI/Ritzau/EPA/Bo Amstrup

A mezőny legeredményesebb játékosa a 2014 és 2020 között Érden, nyártól az orosz Rosztov Donban kézilabdázó Katarina Krpež Slezak volt, az átlövő 15 kísérletből 11 gólt szerzett. A szerbek NB I-es légiósai közül a váci Szanja Radosavljevics két gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasevics pedig kilenc lövésből négyet védett.

Szerbia győzelmével alaposan összekuszálta a csoportot. Mivel kettővel jobb a gólkülönbsége, mint a magyar válogatottat 24-22-re legyőző Horvátországé, ezért egy játéknap után a csoport élére ugrott. Szerbia mögött Horvátország, Magyarország, Hollandia a további sorrend.

Kovacsics Anikó visszafogottan játszott a horvátok ellen
Fotó: MTI/Ritzau/EPA/Bo Amstrup

Ha Magyarország ma délután (tv: 16.00, Sport 1) meg tudná verni Szerbiát, és a papírformának megfelelően (ha van még ilyen ebben a csoportban...) Hollandia legyőzi Horvátországot, akkor az utolsó fordulóban akár egy szűk vereség is beleférne a hollandok ellen a továbbjutáshoz. Egy esetleges mai kudarc után már földöntúli bravúr kellene a középdöntőhöz, de még akkor sem lenne minden veszve. Egyelőre ne matekozzunk, erre ráérünk a szerbek elleni meccs után.

Danyi Gábor és Elek Gábor, a két szövetségi kapitány a horvátok elleni vereség másnapján hangsúlyozta, hogy még egyszer nem játszhat olyan lélektelenül, „elanyátlanodva” a csapat, mint a horvátok ellen. Danyi kiemelte, hogy nem a játéktudás döntött pénteken a horvátok javára. Ez akár jó is lehet, mert akkor még nem terítette ki lapjait a magyar válogatott. Tovább már nem titkolózhat, a játéktudást előbb-utóbb meg kellene mutatni a pályán. Mondjuk a szerbek ellen.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.