Három évtizedes csúcsot dönthet meg Fernando Alonso

Lewis Hamilton az elmúlt idényekben sorra írta át a Formula–1-es rekordkönyveket, és feltehetően ez idén sem lesz másképp. A hétszeres világbajnok újabb csúcsokra tör, de Fernando Alonso, Max Verstappen vagy éppen Valtteri Bottas is így tehet 2021-ben.

Magyar Nemzet
Forrás: Formula1.com2021. 03. 25. 9:43
Alonso, Fernando; Massa, Felipe
Fernando Alonso (balra) és Felipe Massa a spanyol pilóta legutóbbi sikere idején Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A LEGTÖBB VILÁGBAJNOKI CÍM

a futamgyőzelmek és a pole pozíciók számában már korábban túlszárnyalta Michael Schumachert, de idén a legfontosabb statisztikában is fölé kerekedhet, ha megszerzi nyolcadik bajnoki címét. Ráadásul, ha ismét a brit végez az élen a pontversenyben, akkor azt sorozatban ötödik alkalommal teszi, ezzel pedig egy újabb Schumacher-rekordot egyenlít ki.

A LEGTÖBB ÉLEN ELTÖLTÖTT KÖR

a száguldó cirkuszban 5111 kört fejezett be az első helyen a versenyek során. Ez jelenleg a legmagasabb szám a sportág történetében, Lewis Hamilton azonban már ott „ólálkodik” a rekord közelében, mindössze tizennégy kört kell eltöltenie az élen a britnek, hogy a német elé kerüljön. Feltehetően a feladat teljesítése nem fog gondot okozni Hamiltonnak.

A LEGTÖBB MESTERHÁRMAS ÉS GRAND CHELEM

Jim Clark 56 éves rekordjára is „ráteheti a kezét” idén Hamilton. Az egykori brit pilóta nyolc Grand Chelemet autózott össze (vagyis megnyerte az időmérő edzést és a futamot, megfutotta a leggyorsabb kört, illetve végig vezetett a versenyen). Hamilton jelenleg kettővel marad el honfitársától.

A mesterhármasok (a pole pozíció, futamgyőzelem és a leggyorsabb kör kombinációja) tekintetében Michael Schumacher áll az élen 22-vel, Hamilton 18-cal a második, a német legendát ebben is beérheti idén.

Hamiltonnak a Hungaroring a sikerpályája
Fotó: MTI/EPA/FIA/F1

A LEGTÖBB FUTAMGYŐZELEM EGY VERSENYPÁLYÁN

Michael Schumacher Magny-Coursban, Lewis Hamilton pedig hazánkban nyert nyolc-nyolc alkalommal. Utóbbi egy mogyoródi futamgyőzelemre van az újabb rekordtól.

A LEGTÖBB POLE POZÍCIÓ EGY VERSENYPÁLYÁN

Schumacher Suzukában, Ayrton Senna Imolában, Hamilton pedig Melbourne-ben szerezte meg nyolcszor a pole pozíciót. A brit versenyző novemberben egyeduralkodó lehet, ha Ausztráliában ismét ő futja meg a leggyorsabb kört az időmérő edzésen.

A LEGTÖBB KÖZÖS DOBOGÓ

Néhány évvel ezelőtt a Hamilton–Rosberg–Vettel hármas uralta a mezőnyt, ennek egyik legékesebb bizonyítéka az, hogy ők ünnepeltek a legtöbbször együtt a dobogón, szám szerint tizennégy alkalommal. Idén túlszárnyalhatja őket a Hamilton–Bottas–Verstappen trió, amely eddig tizenháromszor pezsgőzött együtt.

A sorrend változik, a dobogósok személye nem túl gyakran
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

A LEGTÖBB FUTAMGYŐZELEM BAJNOKI CÍM NÉLKÜL

Sir Stirling Mosst tizenhatszor intette le elsőként a kockás zászló, mégsem ünnepelhetett soha bajnoki címet, ő a sportág „örök másodikja”. Ha nem koronázzák meg egyiküket sem, ezt a nem túl hízelgő titulust elhódíthatja Mosstól idén és Valtteri Bottas is, ugyanis előbbi tíz, utóbbi kilenc futamgyőzelemnél jár.

A LEGTÖBB DOBOGÓS HELYEZÉS BAJNOKI CÍM NÉLKÜL

Bottas Rubens Barrichello rekordjára is pályázhat az idén. A brazil pilóta hatvannyolc alkalommal ért el dobogós helyezést, a világbajnoki címről azonban hiába álmodozott. A finn versenyző eddig ötvenötször végzett a dobogón, és az elmúlt évek statisztikái alapján könnyen beérheti a csúcstartó Barrichellót.

A LEGHOSSZABB ELTELT IDŐ KÉT FUTAMGYŐZELEM KÖZÖTT

Ricardo Patresének az 1983-as Dél-afrikai Nagydíjon aratott diadala után hat évet, hat hónapot és 28 napot kellett várnia újabb futamgyőzelmére, amely az 1990-es San Marinói Nagydíjon született meg. Ezt a rekordot Fernando Alonso döntheti meg, akinek legutóbbi F1-es sikere a Ferrarinál eltöltött éveire datálódik, 2013 májusában a spanyol pilóta a hazájában diadalmaskodott. Ha 2021-ben az idénynyitó Bahreini Nagydíjon elsőként intenék le, akkor esetében hét év, tíz hónap és 16 nap telne el a két siker között. Minél később jön össze a győzelem, értelemszerűen a rekordja annál hosszabb lenne.

Fernando Alonso (balra) és Felipe Massa a spanyol pilóta legutóbbi sikerekor
Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A LEGHOSSZABB BAJNOKI CÍMEKBŐL ÁLLÓ SOROZAT

Amennyiben a Williams, az Aston Martin, a McLaren vagy a Mercedes behúzza 2021-ben a konstruktőri bajnoki címet, akkor zsinórban nyolcadik alkalommal ér a csúcsra Mercedes-motort használó istálló. A rekordot ebben a Ford-motorszolgáltató tartja, amely a Lotus, a Matra, a Tyrrell és a McLaren révén 1968 és 1974 között állított fel egy hetes sorozatot. A Mercedes motorszolgáltatóként 2014 és 2020 között megtette ugyanezt, az idény végétől pedig egyeduralkodó lehet.

A Mercedes Formula–1-es csapatként is csúcstartó, 2021-ben sorozatban aratott nyolc konstruktőri bajnoki címre hízhat a rekordja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.